De neinteles

A revenit litoralul românesc ca destinaţie preferată de vacanţă a românilor?

Nu am mai fost la mare de nici nu mai ştiu când, au trecut mulţi ani. A fost şcoala, bacul, apoi facultatea, examenele şi alte câteva probleme personale care nu fac obiectul acestui articol. Ultima dată când am vizitat litoralul eram mic, am fost la Mamaia cu mama şi nişte prieteni de familie. A fost frumos, curat, civilizat şi deloc aglomerat. De atunci am văzut marea doar în poze. De anul viitor e bătut în cuie planul să merg la mare, sau poate chiar în luna septembrie anul ăsta voi da o fugă câteva zile pe litoral, aşa, să simt din nou briza mării, după mulţi ani. Nu ştiu sigur încă, nu e nimic stabilit.

Dar altceva e ce vreau să pun în discuţie în acest articol. Şi anume faptul că observ că litoralul românesc a redevenit destinaţia preferată de vacanţă pentru români. Toate reportajele televiziunilor sunt la fel, cu sute de mii de turişti pe litoral, aglomeraţie, distracţie, plaje arhipline, nopţi albe în cluburi, cozi de kilometri întregi pe autostradă până la mare etc. Ce s-a întâmplat cu litoralul românesc e scump, plajele sunt jegoase, apa e murdară, plin de mârlani şi alte asemenea? S-a dus interesul pentru litoralul bulgăresc sau cel grecesc?

Cearceaş lângă cearceaf, umbrelă lângă umbrelă, şezlong lângă şezlong, pe litoralul românesc e nebunie mare. Se mai miră cineva că nu are românul bani, că eu atunci când aud pe cineva zicând că românii trăiesc de pe o zi pe alta, nu au bani şi e sărăcie în patria noastră, le dau imaginile cu supermaret-urile pline de sărbători, şi nu nunai, litoralul suprapopulat, cluburi şi birturi pline seară de seară sau familii care deţin de la două maşini în sus.

Şi totuşi, ce-i atrage pe români pe litoral? S-a schimbat ceva la mare, preţurile sunt mai mici, condiţiile mai bune, plajele mai curate şi apa mai cristalină? Întreb şi eu, aşa, de curiozitate, ca un om care n-a mai dat pe litoral de câţiva ani.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.