Sâmbătă seara a fost mare concert mare pe Cluj Arena, undeva pe la vreo 50 de mii de oameni au venit la FORZA ZU 2014. Din toate colţurile ţării, de la Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Craiova sau Maramureş. Atmosfera a fost plăcută, oameni relaxaţi, zâmbitori şi bucuroşi de spectacol.

E ceva să aduni aproximativ 50.000 de oameni pe un stadion de fotbal, chiar şi în condiţiile de „intrare liberă”. Au mai fost evenimente cu intrare liberă şi nu s-a înregistrat audienţa asta, chiar pe Cluj Arena. Semn că muzica românească inca mai prezintă interes în România, în ciuda celor care-i cântă prohodul.

forza zu cluj arena

Radio ZU a adus la Cluj-Napoca cei mai în vogă artişti ai momentului, 30 la număr, adică crème de la crème din industria muzicală românească, iar din punctul acesta de vedere, ZU merită toată stima şi tot respectul. Mi-au placut de Buzdugan şi Morar, stiu sa faca show si atmosfera faina, iar dupa mine formează cel mai tare cuplu de entertaineri din România la ora actuală, mult peste duo-ul Smiley-Bartoş, Răzvan şi Dani sau Ţociu şi Palade.

Am stat până la finalul concertului, până aproape de ora 2 noaptea. Am cântat cât m-au ţinut plămânii cu legendarii de la Voltaj, trupa mea preferată din toate timpurile, VAMA, Holograf şi alţii. Indiferent ce s-ar spune, Voltaj a fost şi va rămâne mereu trupa mea favorită din România. Pe piesele lor am crescut, le-am învăţat aproape toată discografia şi de fiecare dată când ma aflu langa un difuzor si incepe sa rasune cu antologicul „ca la 20 de ani” mă cuprinde un sentiment special pe care mi-e greu să-l descriu în cuvinte, ma apuca nostalgia si simt cum ma unge pe suflet. Tot respectul pentru Călin Goia care a arătat sambata seara pe Cluj Arena, încă o dată, că nu a uitat de unde a plecat. „Cine iubește culorile alb-negru, cine iubește Universitatea Cluj să bată din palme” sau Ăsta-i Clujul meu, cel mai tare public din România! Să știți că întotdeauna Cluj Napoca e acasă pentru mine, nu București”. Respect, Călin! Mulţumesc, Voltaj! Piesele voastre mi-au marcat copilăria.

Ceea ce m-a deranjat au fost reacţiile de a doua zi. Am auzit şi citit multe tâmpenii care mi-au ridicat un pic tensiunea, scrise de oameni care au preferat sa stea acasa in loc sa vina pe stadion. Prima reacţie a venit din partea unor oameni care se pretind a fi de cultură. Conform acestora,  ZU nu trebuia să lase intrare liberă la concert pentru că lumea se obişnuieşte cu evenimente gratis, nu se mai cumpără bilete la concertele pe bani şi astfel dăunează grav biznisului organizării de concerte cu ştaif. Ma scuzati, dati-mi voie sa va spun ca sunteti idioţi. Dacă cineva va vrea să meargă la un concert, va plăti pretul biletului dacă este fan al artistul sau a genului muzical respectiv, indiferent de costuri, dar să blamezi Radio ZU că au lăsat intrare liberă la un eveniment de asa natura şi că, vezi Doamne, distrug piaţa de evenimente, mi se pare o mare prostie. Piaţa de evenimente a fost distrusă de încăpăţânarea marilor organizatori de evenimente de a stabili preţuri exorbitante la bilete, în condiţiile traiului de zi cu zi. 50 de lei pentru un bilet la Bregovic, spre exemplu, e foarte mult şi nu mulţi îşi permit. 50 de lei sunt bani buni în ziua de azi, nu te aştepta tu ca organizator să umpli o sală la preţurile astea, in Romania. Traiul din ziua de azi nu-ţi permite luxul să dai 50 lei pe un bilet la un concert de 2-3 ore. Sunt puţini oameni care îşi permit acest lucru. Dar sa jignesti 50.000 de oameni si sa-i faci tarani, doar pentru ca au venit la un concert gratuit, mi se pare prea de tot. Tot ţarani vor fi considerati si cei care se duc la un concert Billy Idol, Rammstein sau Iron Maiden, sau daca scoţi banul nu mai esti ţaran? Daca vrei sa-ti vina lumea la concert, nu pune dracului preturi la bilete de 50-100 de lei, ca atunci ramai cu scaune goale si trebuie sa recurgi la invitatii moka ca sa le umpli si sa nu te faci de rusine cu evenimentul tau la care nu a venit nimeni.

Revenind. Altceva ce m-a deranjat a fost că FORTZA ZU a fost catalogat, din start, de multi ca „ţărănism”. Un tip postează pe Facebook următorul comentariu: „S-a mai confirmat odata ca e plin clUjul de ţărani, merg 45.000 să-l vadă pe Buzdugan sau Morar doar pt că e gratis şi aşa le spune la tv să facă, dar nu vin decat 2000 la Unica Iubire…. Acest comentariu îi aparţine unui suporter al lui „U” Cluj şi m-a enervat tare. După ce i-am mulţumit frumos că m-a făcut ţăran, pe mine şi pe alţi 50.000 de oameni, între care probabil s-au aflat şi prieteni sau apropiaţi de ai lui, m-am gândit să scriu acest text. Aparent, în opinia unora, dacă accepţi să mergi la un concert care are intrare liberă, eşti automat ţăran, om fără educaţie, prost sau meltean. Urât. Si mie mi-ar fi placut sa vad atata lume la meciurile Universitatii Cluj, dar nu avem ce face, cruda realitate e ca mizeria din fotbalul romanesc nu mai prezinta interes si nu mai renteaza, decat pentru foarte putini oameni. In general, oamenii s-au saturat de gluma noastra de campionat, de circ, de scandaluri si de gherţoisme romanesti.

Mă enervează de mor generalizările astea prosteşti şi penibile, in care anumite persoane aplica etichete gratuite. Dacă un concert cu artişti români are intrare liberă, asta înseamnă că cine merge e automat ţăran, prost, incult, fără educaţie, meltean şi alte asemenea epitete! Logică de cretin prost crescut. Din cauza unor oameni care au asemenea păreri am ajuns să fim conduşi de ciuma roşie numită PSD. Al dracului de trist.

Ok, am înţeles, nu-ţi plac artiştii români, nu-ţi place Radio ZU, nu-ţi place de Buzdu şi Morar, e dreptul tău, te dai om de cultură şi elevat, foarte bine, nu te du la concertele care nu-ţi plac si pe care le consideri mult sub demnitatea ta, ca tu esti nascut din p.la de domn. Iti permiti un bilet la un concert de opera, jazz sau la teatru, foarte bine, go for it, dar nu te apuca să emiţi cretinisme cum că la FORZA ZU au fost ţărani, melteni, oameni fară educaţie, iar noi care am ales sa ne petrecem sambata seara pe stadion la acest concert suntem prosti si inculti. Dacă ţie nu-ţi place şi nu-ţi convine ceva, nu înseamnă că toţi sunt ca tine. Singurul ţăran din toată povestea asta eşti tu, acela sau aceea care a emis cretinătatea asta. Cum ar fi daca ti-as zice io tie ca esti un fraier si un rebut al societatii dupa ce imi zici ca ai fost la un concert oarecare si ai mai dat si 100 de lei pe bilet, prostule care esti prost?

Spre exemplu, au fost şi lucruri frumoase sâmbătă seara la FORZA ZU. Ca de exemplul momentul când Veta Biriş a cântat acompaniată de un stadion întreg piesa tradiţională „Noi suntem români”, un moment din ciclul „piele de găină”. Ori când oamenii şi-au aprins telefoanele şi au format un imens roi de „licurici” pe tot stadionul. Sau când au urcat pe scenă legendarii de la Animal X, trupa care a făcut istorie în muzica românească prin anii 90. Sau monştrii sacri de la BUG MAFIA, care nu mai au nevoie de nici o introducere.

Întotdeauna vor fi oameni care să fie nemulţumiţi de ceva, m-am obişnuit cu asta, dar stau şi mă întreb, când am devenit oare atâta de încuiaţi la minte şi când am încetat să ne bucurăm de un lucru  fără să încercăm tot timpul să găsim ceva care nu ne place?

In incheiere, va dau un sfat prietenesc. Incercati sa va bucurati mai mult de evenimente si nu mai incercati sa gasiti motive prin care sa le desfiintati. Nu mai puneti etichete gratuite jignitoare atunci cand nu e cazul. Nu mai generalizati.

Un comentariu la „Am fost unul dintre „ţăranii” care a participat la FORZA ZU 2014”
  1. Bine ai zis!!! eu am uramarit la tv evenimentul deoarece nu am puput ajunge acolo!!! Cei care ne numesc tarani…ma intreb oare ei ce sunt?? Important e sa facem in viata ce ne place fara a lua in seama parerile celorlalti!!! Rautaciosi vor fi oriunde….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.