Nu mă prea dau în vânt după filmele de acţiune şi nici nu pot să spun că sunt foarte pasionat de acest gen, eu fiind cu cele de groază, dar din când în când mai vreau să văd unul, iar acel moment a fost astăzi, când am mers la Cinema Victoria din Cluj să văd American Assassin, un film de o oră şi 51 de minute regizat de Michael Cuesta, lansat pe 15 septembrie 2017 şi care a primit o notă surprinzător de mică pe IMDb – 6.7. Se pare că cinefilii din lumea întreagă au devenit greu de impresionat la capitolul filme de acţiune. 

În primul rând, trebuie să recunosc că din trailer nu m-a prins foarte tare, dar am zis să îi dau o şansă pe marele ecran. Şi bine am făcut, căci a meritat să îmi pierd aproape două din viaţă văzându-l, chiar mi-a plăcut.  Nu e primul film care îmi dovedeşte că socoteala din trailer nu se potriveşte cu cea din sala de cinema

Chiar dacă e primul lungmetraj pe care îl văd produs de Cuesta, nu sunt străin de producţiile sale, el se află în spatele câtorva episoade ale unor seriale arhi-cunoscute, cum ar fi, printre altele, Elementary, Dexter sau Homeland, cele pe care le-am urmărit şi încă le urmăresc.

American Assassin e un film care îţi taie răsuflarea cu adevărat şi care reuşeşte să îţi oferă o supradoză de adrenalină datorită acţiunii intense pe care o are. Povestea e una clasică şi  poate uşor clişeistică pe care am mai văzut-o şi în alte pelicule, e genul de poveste de tip răzbunare, numai că aici e ceva mai mult de atât, e vorba de două poveşti de răzbunare, ambele creionate mişto: un tânăr pe nume Mitch Rapp îşi cere iubita în căsătorie pe o plajă din Ibiza, ea spune „da”, iar pe când se duce la bar să ia două băuturi pentru a sărbători momentul, o gaşcă de jihadişti năvălesc pe plajă şi încep să tragă în tot ce mişcă, ieşind un adevărat măcel. În ploaia de gloanţe cade victimă şi proaspăt logodnica sa.

Trec 15 ani, omul suferă, suferă şi apoi încep, inevitabil, gândurile de răzbunare. Se antrenează, se pregăteşte, se specializează în arte marţiale, devine profesionist în mânuirea armelor de foc, învaţă araba şi pentru ceea ce militează ei, iar într-un final reuşeşte să intre în procesul de recrutare al jihadiştilor şi ajunge faţă în faţă cu liderul reţelei, dar nu apucă să îşi satisfacă pofta de răzbunare fiindcă CIA-ul îi răpeşte acest vis şi distruge celula jihadistă, dar povestea lui e departe de a se fi încheiat. Skillurile, îndemânarea şi priceperea sa îl aduc în atenţia americanilor şi ajunge să fie introdus într-o operaţiune specială de mercenari şi spioni din cadrul CIA, după care începe o luptă contra-cronometru pentru supravieţuire. Dacă vreţi să aflaţi ce se întâmplă, daţi fuga la cinema şi vedeţi-l!

Dylan O’Brien, actorul care joacă rolul principal, are doar 26 ani şi mai poate fi găsit şi în filme ca Deepwater Horizon: Eroi în largul mãrii , Labirintul: Evadarea sau Maze Runner: The Scorch Trials. Un actor promiţăţor şi de urmăit pe viitor. De asemenea, foarte bun rol face şi Michael Keaton, un actor veteran al Hollywood-ului pe care am început să îl apreciez şi urmăresc. 

În ciuda notei mici de pe IMDb, mie mi-a plăcut filmul, sper să nu fiu judecat prea aspru pentru asta de criticii internetului, căci fiecare are părerile şi preferinţele lui. Îmi cer scuze că sunt mai uşor de impresionat când vine vorba de filme.

TRAILER

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.