Citind bilanțul pe 2018 al prestigiosului cotidian american The New York Times mi s-a confirmat, din nou, cât suntem de departe de ei. De presa adevărată, de jurnalismul pur. Media românească e la ani lumină distanță de civilizație, educație și cultura jurnalismului și nu cred că vom ajunge acolo prea curând.
Din păcate, noi ca nație nu vom avea niciodată șansa de a răsfoi paginile unui cotidian românesc de talia New York Times. Pentru că nu va exista așa ceva în România. Niciodată.
Așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să îi citim pe ăia mari și să ne minunăm de nivelul la care au ajuns.
Eu sunt unul dintre puținii nebuni care mai cumpără ziare pe hârtie și susțin printul în România, iar pe lângă puținele ziare românești care mai ies pe hârtie, de fiecare dată când văd un NYT într-o benzinărie sau oriunde altundeva îl cumpăr și îl citesc pe nerăsuflate. Pentru că acolo e jurnalismul pur pe care merită să dai bani.
Mi-ar plăcea să mă înșel și să apară cândva un asemenea fenomen precum The New York Times și la noi, pentru că ei sunt deja un fenomen media în adevăratul sens al cuvântului, dar perspectivele din industria românească și viitorul sumbru al acestei bresle nu îmi oferă suficiente motive să mă facă să cred în acest lucru, așa că nu ne rămâne decât să trăim cu speranța în suflet că se va întâmpla cândva și această minune. Doar atât ne-a mai rămas.
Cifrele pe 2018 ale NYT:
- Peste 4 milioane de oameni au PLĂTIT pentru conținutul NYT
- 1550 de jurnaliști angajați
- Peste 100 de jurnaliști noi s-au alăturat redacției NYT anul trecut
- Relatări din peste 160 de țări
- 15 birouri în Statele Unite
- Articole traduse în 11 limbi: English, Chinese, Spanish, German, French, Korean, Italian, Japanese, Portuguese, Russian and Arabic
- Peste 200 de jurnaliști sunt în afara SUA în 31 de birouri
- Peste 55.000 de articole publicate anul trecut, însumând peste 50 milioane de cuvinte
- Abonați din peste 200 de țări și teritorii
- 97 de videouri au fost făcute de echipa T Brand Studio în peste 20 de destinații, inclusiv Argentina, Ethiopia, Ottawa, Nashville și Boston
- Peste 87.300 de oameni au urmărit un live pe pagina NYT
- Departamentul de tehnologie a scris anul trecut 500 de review-uri și au petrecut 4000 de ore testând peste 2100 de produse
- 34 de mențiuni pe Twitter de la un cititor loial din Casa Albă
- 3 reporteri dedicați au petrecut 18 luni studiind 100.000 de documentare financiare și 200 de taxe ale familiei Trump, într-o investigație maraton de 14.000 de cuvinte.
- 195 de elevi de clasa a patra au scris opinii în NYT în cadrul secțiunii pentru copii
„What the world needs more of is great journalism” – A.G. Sulzberger