La 20 de kilometri de Roșia Montana, există o localitate în județul Hunedoara numită Rovina, unde există o cantitate impresionantă de zăcăminte numai bune de exploatat, 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru, mai exact. Cum cu Roșia Montana nu prea le-a mers pentru că societatea civilă i-a impiedicat și s-a opus masiv proiectului RMGC, alți canadieni au obținut în mod secret, netransparent și extrem de dubios o licență de exploatare pe 20 ani la Rovina, acordată cu dedicație de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale firmei Samax România, o subsidiară a Carpathian Gold Inc, o companie obscură despre care nu găsim prea multe detalii nicăieri. Din motive care îmi scapă, această știre a trecut oarecum cu vederea și nimeni nu prea a băgat-o în seamă și nu s-a mai creat buzz-ul de la Roșia Montana și în jurul acestui subiect cu Rovina.
E prima dată când se acordă o astfel de licență de exploatare unei companii străine, dar ceea ce mă șochează e că activiștii #unitisalvam care au luptat și aparent luptă în continuare pentru Roșia Montana nu au reacționat în vreun fel până acum și pentru Rovina.
Samax România, firma prin care Carpathian Gold deține practic licența de exploatare pe 20 ani la Rovina, este un SRL înregistrat în Baia Mare, administrat de geologul Alexandru Nicolici, membru în board-ul Carpathian Gold, și firma-mamă din Anglia, Societatea Samax Romania LTD.
La Rovina se preconizează că dezastrul ar fi mult mai mare decât la Roșia Montana, generând nu mai puțin de 2900 de hectare de deșeuri, zice Ștefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Român.
Proiectul de la Rovina presupune exploatarea în imense cariere de suprafață a 120 tone de aur și 100.000 de tone de cupru, iar localitatea ar putea deveni astfel cea mai mare exploatare din România, dimensiunea celor două cariere – cu diametre de 500 și 600 de metri și adâncimi între 300 și 400 de metri, depășind chiar și proiectul Roșia Montană. În prezent întreaga zonă este acoperită de terenuri agricole, pășuni și pădure, toate obiectivele proiectului fiind situate pe zone nelocuite, dar în imediata vecinătate a satelor Rovina și Merișor ce aparțin comunelor Criscior și Bucureșci. În linie dreaptă, Rovina este situată la 20 de kilometri de Roșia Montană și la doar 7 km de Brad, oraș ce numără 13.900 de locuitori, scrie portatul România Curată.
Firma Carpathian Gold Inc nu are deloc experiență minieră, iar singurul proiect de exploatare pe care l-a derulat a fost unul în Brazilia, proiect care i-a adus companiei datorii uriașe.
Un evreu miliardar este în spatele Carpathian Gold, la fel ca și la Roșia Montana Gold Corporation
Seth Klarman, un miliardar american care provine dintr-o familie de evrei din Baltimore, deține fondul de investiții Baupost Group, ce controlează din umbră falimentara societate Carpathian Gold Inc., care s-a încălzit bine cu o licitație de exploatare a aurului și cuprului de la Rovina pe 20 ani. Să-i mulțumim frumos guvernului condus de urmăritul penal Victor Ponta și clica lui de mafioți din grupul infracțional organizat numit PSD.
Rețineți numele lui Klarman, căci s-ar putea să mai auziți de el. Compania pe care o deține, Baupost Group, s-a afiliat cu Deutsche Bank şi Sankaty Advisors pentru a lua parte la licitaţia pentru achiziţia portofoliului de 2,7 miliarde de euro reprezentând creditele neperformante ale celei mai mari bănci locale, BCR. Afacerea ar putea ajunge undeva la 500 milioane de euro, dar Klarman şi aliaţii săi au concurenţă serioasă: Blackstone şi HIG Capital din SUA, fondul londonez AnaCap, fondul american Lone Star Funds (SUA) şi APS (Cehia).
De urmărit subiectul.
S-a mai scris pe subiect de la Rovina aici, aici și aici