Absolut toţi politicienii care candidează pentru funcţii importante în admistraţiile locale, promit aşa: străzi asfaltate, parcuri amenajate, mai mult spaţiu verde, locuri de muncă, trafic mai lejer, curăţarea oraşului de maidanezi şi lista poate continua. Ceea ce lipseşte din discursul tuturor politicienilor, de pe listele lor de promisiuni şi din agenda lor electorală este sistemul de canalizare a oraşului unde vor să prindă un ciolan. Mă scuzaţi dacă greşesc şi nu am fost eu mai atent, dar să mă trăznească dacă am auzit un politician în ţara asta care să facă referire la sistemul de canalizare în discursul lui electoral, şi i-am ascultat pe câţiva. Unul singur aş vrea să-mi ziceţi, nu mai mulţi. Nu am auzit pe nimeni să zică tare şi răspicat, „dacă ies primar (sau orice altă funcţie) mă voi ocupa de sistemul de canalizare şi nu o să mă opresc până ce nu va fi finalizat”. Toţi promit asfaltări şi parcuri multe, dar canalizarea suferă peste tot cum dă o ploaie mai serioasă. În momentul de faţă nu ştiu să există un oraş care să aibă un sistem de canalizare decent, care să nu clacheze la fiecare ploicică mai dură. Corectaţi-mă dacă greşesc.

Inundaţiile de ieri din capitală sunt rezultatul unei ignorări de ani buni din partea autorităţilor locale a sistemului de canalizare. Nu e normal ca într-o capitală care se pretinde a fi europeană, în anul de graţie 2012, metroul să arate ca o Veneţie subterană. Chiar nu e normal ca străzile să fie adevărate râuri bune de încercat o canoe.

Slavă Domnului că nu a plouat la finala Europa League că ne făceam de tot rahatul. Şi aşa ne-am făcut destul în ultimii 20 ani, din păcate, dar dacă se mai întâmpla ce s-a întâmplat ieri fix când erau toţi bascii şi spaniolii în oraş în ziua finalei, era mai mare ruşinea pentru noi ca ţară. Apăream instant pe prima pagină a ziarelor, şi nu am fi primit laude.

Oricât de urâţi mi-ar fi mie sudiştii, să nu credeţi că am ceva cu ei de doar la capitală mă refer, peste tot în ţară canalizarea e vai de mama ei şi sistemul antic şi de demult nu face faţă la o rafală serioasă de ploaie. Nu o spun eu, o spun buletinele de ştiri. Poate că ar trebui ca politicienii şi autorităţile locale să înceapă să ia serios în calcul acest aspect, dacă tot sunt puşi pe făcut lucruri bune pentru comunitatea locală în campanie.

Mai spălăm din imaginea României peste hotare şi aşa vai de mama ei cu câte un eveniment notabil, gen europa league, care ne-a adus recunoaştere şi faimă, dar o pătăm la loc cu străzi şi pasaje subterane inundate. Păi nu-i păcatul lui Dumnezeu?

foto

2 comentarii la „Canalizarea oraşului cui rămâne?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.