În anul 2015 mi-am propus să fiu mai activ pe blog și să scriu mai mult despre orașul meu drag, Cluj-Napoca, unde m-am născut, am crescut și unde, inevitabil, voi muri, cand va veni vremea, sa scriu mai mult despre cartierul meu drag, Grigorescu, unde locuiesc, muncesc și îmi duc traiul în tihnă.

Și vreau să încep anul #peblog cu o postare, evident, despre Cluj și lipsurile lui in materie de obiective turistice, subiect pe care îl gândesc de câteva zile. Ce-i lipsește acestui frumos oraș care anul acesta este Capitala Europeană a Tineretului și speră la un flux mare de turiști străini. Eu sunt nascut si crescut aici, la Cluj, deci cam stiu ce s-a facut in ultimii 26 ani aici. In primul rând, ca să atragi turiști la tine în oraș trebuie să ai cu ce și să ai ce să le prezinți, ori noi, sincer, nu prea avem. Cu o grădină Botanică, două catedrale, o salina Turda, un stadion, o sală polivalentă nouă, un Parc Central, modern și atractiv ce-i drept, și câteva muzee (unele închise), nu poți face treabă. Nu-ți trebuie studii superioare și nici nu trebuie să fi nu știu ce specialist în turism ca să realizezi lucrurile astea. Nu avem cu ce sa atragem turisti, sau altfel spus, avem prea putine de oferit.

Clujului îi lipsește o Grădină Zoologică modernă. A existat un Zoo la Turda, dar care a fost inchisa recent. Practic, in judetul Cluj nu exista o gradina zoologica moderna care sa apartina statului. Avem nevoie de un Aqua Park ultra-modern și, probabil, de un Parc de Distracții, nu neapărat ca celebrul Disneyland din Paris, dar măcar la o scală mai mică, iar cu aceste obiective sigur vom reusi sa atragem niscaiva turiști din Vest. Acestea sunt doar câteva dintre „necesitățile” de care are nevoie acest oraș pentru a deveni o mică Mecca a turiștilor, părerea mea. Ele sunt mai multe, dar cam astea ar fi cele la care ma pot gandi acum. Nu poți să atragi străini la tine în oraș când îți ți muzeele închise, cum ar fi Turnul Pompierilor sau Muzeul de Speologie „Emil Racoviță”, ultimul fiind intr-o renovare continua, fara sa se stie ziua cand va fi deschis publicului. Nu poți să atragi turiști străini când nu iti pui în valoare obiectivele pe care le ai deja în oraș și le lași în plata Domnului, cum ar fi Cetățuia, care putea fi pusa mai mult in valoare decat e acum.

Daca s-ar realiza proiectul „Somesul navigabil”, despre care se discuta foarte mult in ultimii ani, am avea iarasi un obiectiv care ar putea genera profit. Ce fain ar fi sa te poti plimba cu barca sau cu hidrobicicleta in zona podului Garibaldi?

De Baile Someseni ce se mai aude? De ce nu putem avea si noi un obiectiv cu potential balnear?

De fostul strand „Stadion” de langa Hotel Sport ce se mai aude? De ce nu poate intra in posesia Primariei, daca tot proprietarul terenului nu face nimic acolo? Ar putea fi transformat intr-un strand modern? In fiecare an, vara, ne inghesuim in cele trei stranduri existente la o populatie de vreo 3-400 de mii de suflete. Nu e normal sa avem doar trei stranduri in Cluj-Napoca si un Aqua Park obosit in Floresti.

Padurea Hoia-Baciu ar trebui sa fie mai mult pusa in valoare. Potentialul ei e mare, lumea o stie drept o zona paranormala si unde se intampla lucruri nepamantesti, ca sa zic asa. Ar merge un restaurant fain acolo cu o terasa, unde sa te poti retrage la final de saptamana, sa mananci niste mici, sa bei o bere si sa mai uiti de griji si sa petreci cateva ore intr-o zona superba in aer liber.

Vedeti cabana din prim-planul fotografiei de mai jos, facuta anul trecut in timpul un sesiuni de gratareala? Multi dintre voi, cei care locuiti de mai mult timp in Cluj, sigur o recunoasteti si probabil ca si voi v-ati intrebat, cel putin o data cand ati trecut pe acolo, la fel ca mine, de ce nu e amenajata. Pentru restul care sunteti mai noi in oras, acolo a fost mai demult un han, dar in prezent zace de ani buni in paragina si a ajuns sa fie locuita de niste oameni saraci care au fost izgoniti din propria casa. De ani intregi nimeni din administratia locala nu a realizat potentialul pe care il are acea cabana, aflata intr-o stare avansata de degradare. Ce s-ar putea face acolo? Un restaurant fain cu preturi ok, administrat de Primarie, unde sa te refugiezi seara sau la final de saptamana si sa iei masa sau sa stai la o sueta cu prietenii. Vin bani la bugetul local, iar clujenii si turistii care ne viziteaza orasul au si o noua destinatie de weekend de bifat. Din cate am inteles, proprietarul cabanei, un domn care locuieste in strainatate, se lupta de ani buni cu municipalitatea sa intre in posesia ei si sa poata face ceva acolo. El, proprietarul, ar vrea sa faca un restaurant sau un mic han, dar parca nu e lasat.

A photo posted by Vasile Manu (@vasilem24) on

Se pot face mult mai multe in orasul acesta cu potential turistic, iti trebuie putina ambitie si imaginatie. S-au facut multe la Cluj-Napoca si se fac in continuare, orasul se dezvolta in fiecare an, tot respectul pentru ce s-a facut pana acum si le multumesc public autoritatilor locale ca le pasa de urbea noastra si continua sa se implice, dar putem face mai multe aici. Mult mai multe lucruri faine.

cluj arena prim plan

2 comentarii la „Ce-i lipsește Clujului în anul de grație 2015?”
  1. Multe ii lipsesc Clujului, dar mergand specific pe anul 2015 cand are un statut important, in primul rand ii lipseste o mai buna organizare. Nu se vede mai nimic din aceasta Capitala a Tineretului….dece?

  2. @Clujean: Cum nu se aude? Se aude foarte multe. Nu știi tu să cauți sau să te informezi. Concerte, evenimente culturale, festivale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.