Cinemateca, Online & Tech

Cine a fost Louie din „Viaţa cu Louie”?

Astăzi mi-am propus să facem puţină istorie cinematografică şi să citim nişte lucruri interesante despre un desen animat pe care eu îl pun în categoria oldies but goldies, un clasic al animaţiei internaţionale.

Nu cred că există cineva care nu a văzut măcar un episod din „Viaţa cu Louie”, care a rulat mai demult pe Fox Kids – Jetix  – denumiri pe care le-a avut canalul de desene animate care acum se cheamă Disney Channel. Mă rog, vorba vine desene, că de fiecare dată când trec acum peste acest program în pelerinajul meu nocturn prin grila de programe, a se citi înainte de culcare, tot de filme cu adolescenţi, desene pline de violenţă, cu roboţi şi războinici stelari dau. Irelevant să vorbim acum de cât de proaste au devenit canalele pentru copii.

Viaţa cu Louie” este un serial de animaţie/comedie/familie originar din Statele Unite care s-a bucurat de o largă difuzare devenind animaţia cea mai îndrăgită de copii. Lansarea pe sticlă a avut loc în SUA pe 9 septembrie 1995, reţeaua de televiziune Fox Network fiind cea care a avut onoarea să-l găzduiască. Show-ul a avut o durată de 3 ani pe FOX – 3 sezoane – 39 de episoade – 20-25 minute/episod şi a câştigat două trofee Daytime Emmy Awards şi de trei ori Humanitas Prize. Episodul pilot a apărut prima dată pe 18 decembrie 1994 – „A Christmas Surprise for Mrs. Stillman, iar apariţia următoarelor episoade a început în iunie 1995.

Cei care au scris scenariul acestei producţii care ne-a definit practic copilăria multora dintre noi sunt, merită menţionaţi şi ei: Louie Anderson – producătorul şi părintele spiritual al acestui show, Robert RabinowitzBernie Ancheta şi Martha Carrol, iar la regizarea lui au contribuit Matthew O’Callaghan şi Bert Ring, doi dintre regizorii care stau în spatele multor desene animate de succes.

Aventurile familiare ale lui Louie constituie tema acestui serial. Familia sa: tatal Andy Anderson fost bucatar in razboi reda cu maiestrie povesti imaginare in care el salveaza intreaga omenire. Desi nu conteneste cu laudele cu privire la extraordinara lui cariera militara recunoscuta de intreaga planeta, este foarte generos si iubitor fata de copiii sai. El fusese de fat in razboi, bucatar si printr-o intamplare fericita cand sortul de la zona posteriorului ii ia foc, prin tipetele sale alerteaza intregul regiment acestia putand astfel sa descopere tabara inamica apropiindu-se! Minciuna sfruntata a tatalui sau si porecla de Fundulet nu il detremina pe Louie, spre fericirea tatalui sa poarte pica. ci din contra se arata demn de el. Mama lui Louie, Aura este o gospodina desavarsita, mama iubitoare si initiatoarea regulilor casei, manifestand o deosebita grija respectarii acestora. Specialitatea Aurei sunt vesnicii cartofi dulci. Jenny este marea dragoste a lui Louie care il scapa mereu de tiranul Glenn Glenn si de castanele acestui neiertator, care nu scapa ocazie sa nu il hartuiasca.  (cinemarx.ro)

Cine este Louie Anderson? 

Pe numele său întreg, Louie Perry Anderson, este un actor american de comedie născut pe 24 martie 1953 în provincia Minneapolis, Minnesota şi este penultimul dintre cei 11 fraţi pe care-i are. În 1981, la 28 ani, în timp ce lucra ca şi consilier pentru copii, Louie a câştigat primul trofeu la Midwest Comedy – o competiţie între cei mai buni comici – găzduit de marele umorist englez, Henny Youngman. După concurs, Youngman îl angajează pe Louie ca şi scriitor, iar trei ani mai târziu, pe 20 noiembrie 1984 îşi marchează debutul pe sticlă tocmai în emisiunea „The Tonight show”, prezentată atunci de Johnny Carson, cel care a fost succedat de Jay Leno. După succesul serialului animat „Life with Louie”, care se bazează în întregime pe aventurile din copilăria sa, Anderson a produs şi a jucat rolul unui psihoterapeut din Minnesota în serialul „The Louie Show” (1996), găzduit de postul de televiziune CBS, care nu s-a bucurat decât de 6 episoade până să fie anulat de către conducerea postului. A avut apariţii în câteva seriale de televiziune, ca Scrubs, Grace under fire, Touch by an Angel sau Chicago Hope.

Activitatea sa filmografică numără 48 de titluri ca actor, 3 ca şi producător şi 6 ca şi scenarist. Anderson s-a implicat în multe activităţi de caritate, dintre care amintim aici: 75.000 de dolari donaţi pentru departamentul de poliţie şi pompieri în timpul atentatului de la World Trade Center din 2001 şi multe altele de atunci.

Louie Anderson continuă să amuze lumea şi să umple săli prin America la 59 ani, devenind unul dintre cei mai buni comediani din Las Vegas şi chiar din Statele Unite, fiind şi autorul a trei cărţi.

Mai jos îl puteţi vedea într-o performanţă din anul 1987, dar la o simplă căutare pe Youtube găsiţi şi altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.