Însemnări

Cititul unui ziar tipărit are un farmec aparte

Eu fac parte dintr-o categorie aparte de oameni nebuni care mai cumpără ziare tipărite, nebuni într-un sens bun firește. Deși îmi desfășor activitatea online și mi-ar fi mult mai comod să citesc online toate ziarele, direct de pe telefon, pentru mine, și probabil că și pentru alții, cititul unui ziar tipărit are un farmec special. Îmi place să simt mirosul acela specific al tipăriturii și al hârtiei unui ziar, îmi place să-l răsfoiesc de la început până la final și să parcurg cu mare atenție fiecare text sau editorial. Altfel citești o știre când o vezi pe hârtie, cu mai multă atenție și fără să fi distras de reclame și pop-up-uri care răsar din toate colțurile de nu mai știi cum să le închizi. Știți cum e citit un articol online, printre rânduri, fugitiv și fără să acorzi prea mare atenție subiectului și temei, pe când pe hârtie ești mai focusat pe subiect. Deci 1-0 pentru print!

Având în vedere că activez în presă de 3 anișori deja și de 8 ani ca blogger, sunt însetat de informație și de cunoaștere, îmi place să fiu la curent cu tot ce mișcă peste tot, în politică, sport, cultură, evenimente, nu neapărat în Cluj, dar și în țară sau în lume. Și am fost așa de când mă știu, de dinainte să activez în presă sau să devin blogger.

Astăzi am cumpărat din nou Gazeta Sporturilor, unul dintre puținele ziare pe care le achiziționez cu regularitate și le parcurg în fiecare dimineață. Urmăresc gsp.ro și online, dar offline are, după cum spuneam, un farmec aparte și un alt feeling.

gazeta

Chiar dacă print-ul dă semne de oboseală și pare într-o moarte clinică continuă, eu unul mă bucur că mai avem ce să cumpărăm (încă) de la chioșcurile de ziare și sper că vom avea în continuare, dar mă bucur că încă mai avem tonete de ziare. Vedeți aici o poveste frumoasă și bine scrisă despre un vânzător de ziare din Cluj-Napoca, o poveste despre un om care se învârte de zeci de ani printre ziare și care spune multe despre cum a scăzut interesul pentru print și ziare în ultimii ani odată cu boom-ul tehnologic și online.

Vorbeam de curând cu un tovarăș și am ajuns amândoi la aceeași concluzie: altfel citești un ziar print dimineața la o cafea și o țigară decât dacă ai face-o online. Și să mor dacă nu are dreptate! Eu nu fumez și nici nu beau cafea, dar sunt de aceeași părere. Un ziar clasic merge mai bine când îl răsfoiești în mod clasic, alături de un ceai, o ciocolată caldă sau o bere bună.

Suntem tot mai puțini „nebuni” care mai citim și cumpărăm ziare, atât de puțin încât e posibil să ajungem în viitorul apropiat un mic cult privit ciudat de bipezii tehnologici – Cultul Consumatorulor de Print (CCP).

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.