Din Romania

Corupţie, pasăre sură

Când vine vorba despre corupţie toată lumea are ceva de spus, toţi ne simţim datori să ne dăm cu părerea despre acest subiect, care a ajuns de mainstream în secolului 21. Se vorbeşte peste tot despre asta, şi nu doar în România, în toate ţările, buletinele de ştiri au cel puţin o ştire despre ea, tema de dezbatere la talk-show-uri o are în prim-plan pe mândra corupţie, analiştii politici se bat care mai de care în argumente să demonstreze dacă a luat sau a dat mită unul sau altul.

Şi, printre atâţia specialişti, apare o întrebare de la un simplu cetăţean, foarte logică de altfel, tu ai lua dacă ţi-ar oferi cineva bani?, că de dat ştiu că toţi suntem de-o moralitate ieşită din tipare şi nimeni nu dă mită, niciodată. Sau nimeni nu recunoaşte că dă mită. Vai, cum să dau şpagă, eu nu fac aşa ceva, zic toţi în cor atunci când îndrăzneşti să-i loveşti cu o asemenea întrebare. Realitatea îi contrazice, dar să nu intrăm în detalii că nu e momentul acum. Totuşi, când vezi mulţi bani în faţa ta, de preferat euro, primului instinct pe care îl ai este să faci in aşa fel încât să îi ai, nu? Aşa gândim toţi. Cum să refuzi banii pe care ţi se oferă? Nicio fiinţă bipedă nu poate să refuze aşa ceva. Aşa cum tigrul nu poate refuza să se înfrupte dintr-o căprioară când îi trece pe sub nas, aşa şi omul nu poate refuza bani când îi primeşte. Asta e natura omului, i se activează instincul acela de prădător când vede bani în faţa ochilor.

Şi atunci ne mai mirăm că numai ştiri despre oameni arestaţi pentru acte de corupţie vedem, când şi noi am face la fel? Nu s-a născut încă omul acela care să fie atât de incoruptibil şi corect încât să refuze bani. Mai avem de aşteptat vreo câteva zeci de ani.

La fel cum meseriile de pantofar, ceasornicar, croitor nu vor muri niciodată, că întotdeauna se va strica un pantof, un ceas sau se va rupe o haină, aşa nu va muri niciodată meseria de agent DNA, că întotdeauna vor exista corupţi de arestat. Iar copiii când vor fi întrebaţi ce vor să se facă când vor fi mari, vor spune că vor să lucreze la DNA, ca să-i aresteze pe oamenii răi. În curând meseriile de pompier sau poliţist va dispărea dintre preferinţele copiilor. Foarte curând.

Blogger cu 10 ani vechime, scriu din 2007, am 30 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Ador fotbalul, berea, sportul în general, filmele, serialele și lectura. Activez în industria mass-media locală din 2012, am experiență în SEO/SEM, marketing online, eCommerce, copywriting și publishing.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.