Din Romania

Costineștiul încă păstrează un farmec aparte

S-au scurs deja două zile de când m-am întors în Cluj dintr-o mini-vacanță însă nu am avut deloc tragere să mă apuc de articolul post-concediu. Așa că acum mi-am luat inima în dinți și l-am început, căci am adunat câteva subiecte și idei.

La fel ca și anul trecut, m-am ambiționat să îmi fac din nou concediul tot pe litoralul românesc, în Costinești, iar după câteva zile petrecute la malul mării, în cea mai vie stațiune după Mamaia, pot să trag câteva concluzii pertinente. Toată lumea mi-a zis că de banii pe care i-am spart la Costinești făceam o Grecia lejer și nu dădeam peste țigănie și mizerie, dar motivul pentru care am luat decizia să mergem și anul acesta tot la Costinești a fost pentru că am vrut să văd dacă s-a schimbat ceva în stațiunea asta față de anul trecut. Și pentru că anul trecut am fost la Costinești la început de iulie, când nu era foarte multă, lucru care m-a făcut să vin să văd cum e stațiunea asta în plin sezon estival, adică spre sfârșit de iulie.

În ciuda a ceea ce se spune și scrie despre Costinești, și litoralul românesc în general, că e mizerabil, mult jeg, țigănie și manelele care răsună la tot pasul, ceea ce e complet adevărat, românii nu renunță la el, iar an de an milioane de conaționali îl iau cu asalt. Cum vă explicați asta? Cum puteți explica că oamenii continuă să vină pe litoralul românesc, deși nu are tocmai o imagine bună? Toată lumea se plânge cât e de scump, dar nimeni nu renunță la el și românașii continua să își facă concediile an de an aici.

Da, e țigănie în Costinești, asta o știe toată lumea, am numărat cel puțin 5 localuri și restaurante de unde manelele și muzica lăutărească răsunau în fiecare seară, iar la Casa Ardeleană a cântat Adrian Copilu Minune într-o zi. Știți cât a fost un bilet? 400 de lei! 400 de fucking lei la Minune! Halucinant. Și a fost arhiplin, să nu credeți că n-a fost nimeni, din contră, era full, lumea s-a înghesuit ca la urs să-l vadă pe pitic. Bine, trebuie să precizez că de banii ăștia primeai un platou cu mâncare pentru 4 persoane. Nu, nu am fost, am auzit de la alții, încă nu am țăcănit de tot ca să dau 400 lei să-l văd pe sinistrul ăla.

Da, e multă mizerie pe plajă și mult jeg, după câte o zi de plajă rămâneau tone de mizerii pe nisip, dar asta se datorează în mare parte lipsei de educație și de bun simț a românului din ziua de azi. Dacă ai tomberonul la 5 metri de tine, tomberon gol de altfel, dar tu de putoare ce ești preferi să arunci paharul de bere sau un ambalaj pe nisip, dă-mi voie să-ți spun că ești un imbecil/o imbecilă.

Dar în ciuda tuturor răutăților care circulă despre Costinești, stațiunea asta încă își păstrează farmecul aparte și ramâne un loc unde tinerii sunt la putere, o stațiune plină de viață, dinamică și vie, în care nu ai cum să te plictisești. Chiar dacă s-a umplut și aici de familiști cu prunci, atrași fiind de prețurile foarte mici la mâncare, cazare și alte cele, în comparație cu alte stațiuni mai bine dezvoltate ca Mamaia, de exemplu. Costineștiul rămâne o stațiune care își păstrează spiritul tânăr. Am ascultat muzică bună și am făcut câteva nopți albe pe terasa mea favorită din Costinești, White Horse Rock&Roll. Am prins dimineața Discoteca Max Beach de pe plajă și m-am zbenguit ca la 20 ani în celebra discotecă Ring, iar într-o seară am luat pulsul distracției și în Mega Discoteca Tineretului la concertul BUG Mafia, singura trupă de altfel agreabilă pe care am prins-o pe litoral și pentru care merita să dau 20 lei la intrare, restul nu m-au pasionat deloc.  Velea, Grasu XXL, Zu Party, să fim serioși… Prețurile sunt relativ mari în Tineretului și în Ring, comparativ cu alte localuri din stațiune și în comparație cu Clujul: 20 lei un cocktail, 10 lei o sticlă de bere la 0,33 și de la 150 sticlele de vodka sau whisky. Nu a fost prea mare înghesuială, sincer să fiu, cluburile au fost mai mult goale decât pline, dar asta nu i-a împiedicat pe cei care le-au luat cu asalt să se simtă bine și să facă nopți albe. Pentru că de asta mergi în Costinești, să te distrezi, să uiți de grijile și de problemele de acasă, să te simți bine și să te rupi. That’s the spirit!

Adevărul e că nici Costineștiul nu mai e ce a fost cândva, prin anii 2000 când atmosfera era senzațională, pe vremea când încă nu eram în UE, cluburile erau arhipline, foarte mult tineret și nu atât de multă țigănie ca și acum.

În Costinești, în general, nu se doarme, poate și de asta cred că am dormit maxim 4-5 ore per noapte, aici te duci să te distrezi, să te simți bine, să prinzi răsăritul pe plajă sau să te bucuri de soare și mare.

La plecare, luni, am dat o fugă până în Mamaia și am făcut o baie de câteva minute, așa, să vedem și noi cum arată celebra stațiune, ceea ce m-a făcut să înțeleg de ce toată lumea o alege. Mamaia e lux pe lângă Costinești, plajele sunt impecabile, apa e curată ca lacrima și parcă mi-aș fi dorit să stau și câteva zile acolo dacă nu s-ar fi terminat bugetul alocat concediului.

Dincolo de toate lucrurile negative care circulă despre litoralul românesc, e frumos aici, te poți relaxa și simți bine chiar și fără să ți cont de țigănie, manelism, cocălărism și mizerie. Nu, serios, chiar se poate! Dacă nu îți încarci energia cu lucruri negative și nu dai atenție țigăniei, Costineștiul poate fi chiar o stațiune agreabilă și mișto.

Ca o concluzie de final, din ce în ce sunt mai convins că anul viitor voi alege străinătatea. Nu pentru că am avut cine știe ce experiențe neplăcute, dar după al doilea an consecutiv pe litoralul românesc, te mai saturi totuși și parcă ai mai vrea să vezi și alte țări.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.