Însemnări

Cum ar trebui să arate o prezentare perfectă?

În dimineaţa zilei de astăzi m-am urnit cu o lene dureroasă, la o oră extremă pentru o zi de sâmbătă. 8:30. De ce ora asta matinală, ţinând cont de problemele pe care le am cu trezitul dimineaţa? Pentru a ajunge la workshop-ul organizat de Microsoft Students Partners, un seminar despre limbajele de programare C# şi .NET Framework, la care am ales să merg în speranţa că voi mai deprinde ceva din tainele programării, ca şi aşa am mari lacune la capitolul ăsta.

Pe 10:00 trebuia să fiu la facultate. Din start am zis că nu-mi iau laptopul cu mine, deşi aveam de gând având în vedere că era un workshop despre programare (doh!), că şi aşa nu voi avea ce face cu el şi n-are rost să-l car după mine. Mă duc să văd ce şi cum şi dacă cursul e interesant atunci săptămâna viitoare vin cu el. Ajung în sală, toată lumea cu laptop-uri. Sala plină, numai acer-uri, dell-uri, sony vaio, toshiba erau pe mese. Dic mo, da’ ce-i aici, NASA? Aveam impresia că-s la Microsoft, frate! Aşa să vă imaginaţi, un amfiteatru de 100 şi ceva de locuri şi pe fiecare rând câte 5 laptoape. Programatori, nene. Mulţi programatori. Reuniunea geekşilor din Universitatea Tehnica Cluj. Ce-i drept mă simţeam destul de stingher printre ei, eu eram mai old-school, cu foaia şi pixul. Numai că prezentarea a fost atâta de proastă încât chiar nu am avut ce scrie.

Eu am mai văzut prezentări, atât live cât şi online – marea majoritate, aşa că vorbesc în cunoştiinţă de cauză. Ştiu cum trebuie să arate o prezentare perfectă, un workshop din care să înveţi ceva. Şi nu e greu deloc să-ţi dai seama de asta.

1. Fără prezentare în engleză cu un public român în faţă. Nu mi se pare fair să ai o prezentare în engleză şi tu de fapt vorbeşti în româneşte. Ce, îţi era greu să-ţi scrii ideile principale în limba maternă?

2. Nu te apuca şi-mi citi de pe slide-uri. Dacă mi te apuci să faci asta din start m-ai pierdut ca ascultător. Eu încerc să învăţ ceva de la tine, din experienţa ta, nu mă fă să-mi pară rău că am venit la workshop. Puneţi experienţa la treabă şi vorbeşte-mi din ce ştii tu mai bine, fără să te uiţi din 2 în 2 minute pe slide, că asta puteam să fac şi eu acasă. Şi uite de asta nu merg eu la unele cursuri, pentru că majoritatea profilor nu înţeleg că a citi de pe slide oricine poate. Dacă nu vii cu ceva nou la curs, audienţa din sală se apropie de zero.

Structurează-ţi în aşa fel prezentarea încât să-ţi fie şi ţie mai uşor să vorbeşti şi să şi înţeleagă lumea ce zici. Aici nu e vorba numai de prezentarea unui limbaj de programare, ştiu şi io că nu prea ai ce să-ţi structurezi la o asemenea prezentare pentru că sunt chestii pe care le găseşti pe net. Şi nu am venit la workshop să văd chestii luate de pe net. Vreau să văd ceva nou, ceva care spus foarte bine să atragă.

3. Interacţiunea cu publicul. Este cea mai importantă. Eu când văd interacţiune cu publicul sunt mai atent şi mai focusat pe întrebările ce vin din public şi, foarte rar, contribui şi eu cu câte una, dacă am vreo nelămurire. Fără a interacţiona cu publicul ajungi să-l pierzi, oamenii se plictisesc şi moleşesc văzându-te că nu vii cu ceva nou la prezentare încep să devină plictisiţi.

Unii au trecut pe solitaire, alţii se dădeau pe facebook, youtube. Şi vin io şi întreb, de ce pana mea ai mai venit la prezentare dacă nu eşti atent şi te joci, mă rog, în caz că aveai la ce să fii atent?

În concluzie, faceţi prezentări simple, nu complicaţi lucrurile, bazaţi-vă foarte mult pe experienţa dobândită. Scoateţi esenţialul din prezentare.

Nu vreau să asist la un workshop unde speakerul îmi citeşte din 2 în 2 minute de pe slide-uri.
Nu vreau să asist la un workshop unde oamenii din sală se joacă solitaire sau stau pe facebook.
Nu vreau să asist la un workshop unde publicul este dezinteresat.

Vă gândiţi că am rezistat o oră în condiţiile astea la un workshop de 4 ore.

Cam asta e.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.