Până să ajungă ciocolata produsul finit din magazine trece printr-un întreg proces de fabricare. Totul începe de pe plantațiile de cacao din Africa. Un fapt deosebit de trist care îți poate provoca repulsie pentru ciocolată (mie mi-a provocat din păcate) este prezentat în documentarul Fața întunecată a ciocolatei, documentar realizat de câțiva jurnaliști cu scopul de a aduce în atenția opiniei publice sclavia practicată pe copii cu vârste de până-n 13-14 ani.

Am devenit fascinat de documentare și nu trece o zi să nu văd unul. Documentarul acesta cu ciocolata scoate în evidență un fapt trist, sclavia. Bine, veți zice că sclavia în Africa e de când lumea, e ceva obișnuit acolo și s-au făcut alte zeci de documentare pe tema asta și tot nu s-a rezolvat nimic. Traficanții își fac treaba în continuare, racolează copii de prin sate mici, chiar și adulți, cărora le promit mulți bani.

Realitatea e alta, copiii sunt puși la munci grele de adult (să culegi toata ziua fructe de cacao nu e tocmai o muncă de copil) și banii promiși la început nu vin, ba mai mult, se aleg și cu o bătaie soră cu moartea dacă încearcă să evadeze sau se împotrivesc. Dilema mea aici este, ce suflet poate avea omul ăla ce pune la muncă un copil de doișpe ani și nici măcar un ban nu-i dă? Ce om poate fi ăla, dacă se poate numi om?

Ce m-a frapat la documentarul acesta este indiferența cu care au privit marile companii de ciocolată problema: Nestle, Kraft, etc. Nestle, care e cea mai mare companie producătoare de ciocolată din lume, cu o cotă de piață undeva aproape de 100%, nici măcar nu au vrut să vadă înregistrările făcute și au dat un răspuns la problema în cauză printr-un comunicat de presă în care au mărturisit că fermele de cacao nu se află în aria lor de acoperire și drept urmare nu depinde de ei cine lucrează acolo. Practic s-au spălat pe mâini de problema asta băgând eternul și fascinantul: nu știu, nu depinde de noi, nu ne interesează. O fi așa cum zic ei, nu știu, dar să-ți asociezi numele, tu ca și companie, cu niște traficanți de sclavi mi se pare mult prea mult pentru un brand ca și Nestle, iar spălarea asta pe mâini de o problemă atât de evidentă mă face să cred că treaba e mult mai gravă decât pare la prima vedere.

În concluzie, când mai savurați o ciocolată aduceți-vă aminte că pe fermele de cacao din Coasta de Fildeș, locul unde se află cele mai mari plantații de cacao, au fost puși la muncă ca sclavi niște copii de doișpe ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.