Sport pe pâine

Da, se scrie Soci, nu Sochi

Desi am tot sustinut ca orasul unde are loc Olimpiada de iarna de anul acesta se scrie Sochi, mai multe persoane, intre care si un tovaras din Republica Moldova vorbitor de rusa, mi-au demonstrat, cu argumente serioase, ca Soci e varianta corecta. Aseara, bloggerul clujean Andrei Crivat mi-a demonstrat si el in 149 de caractere de ce se scrie Soci, dar am refuzat sa-l cred si am tot tinut-o pe a mea, ca asa-s io, mi-e greu sa dau inapoi. Si cum cu Crivat nu am o relatie prea buna, l-am intrebat pe un pretenar din Republica si m-a convins el ca Soci e corect toata ziua, Sochi fiind varianta englezeasca. Eu sunt genul de om care am mai multa incredere in ce imi zice unul pe care il cunosc bine, o ruda apropiata sau un prieten foarte bun decat cineva pe care il cunosc mai mult online, nothing personal :D. Vorba aia, cand trei iti zic ca esti beat, te duci si te culci, asa si eu, cand mai multi iti zic ca gresesti, e cazul sa nu te mai dai asa incapatanat si sa-i asculti.

Mi-e atat de greu sa accept cand nu am dreptate si de obicei ma duc pana in panzele albe ca sa-mi sustin pledoaria, mai ales atunci cand stiu ca am dreptate. Rareori dau inapoi si sunt in stare sa vorbesc cu cineva si trei zile despre ceva numai sa stiu ca e cum zic io. Sunt un incapatanat convins, asta-i adevarul, dar de data aceasta trebuie sa recunosc, si o fac cu o mare greutate pe care o simt in suflet, am gresit. Nu m-am informat indeajuns de mult si m-am grabit sa fac afirmatii total nefondate, asa ca imi cer scuze public. Nu imi place deloc sa recunosc ca gresesc :))

Faptul ca multa lume foloseste Sochi cand scrie pe internet e pentru optimizare SEO. Cuvantul „Sochi” returneaza aproape 2 miliarde de rezultate, pe cand „Soci” doar 25 de milioane. Sochi e mai bine vazut in Google si de asta vedem peste tot scris asa, dar varianta corecta ramane SOCI. Hai ca am stabilit-o si pe asta.

Voi incerca pe viitor sa nu se mai repete si sa nu ma mai arunc in presupuneri fara sa am o baza solida.

Pana atunci, hai pe site-ul oficial sochi2014.com sa vedem programul de azi al Olimpiadei. Din pacate, Romania nu se descurca prea bine la capitolul sporturi de iarna, pana astazi nu am reusit inca sa smulgem un bronz sau un loc in top 10 macar la o disciplina. Suntem in groapa cu sportul, indiferent de disciplina, iar lipsa de investitii si o baza materiala solida isi spune, inca o data, cuvantul.

Si daca tot suntem la capitolul sport, vreau sa punctez ceva despre lipsa investitiilor in sport care duce la performante mediocre. Si ma voi raporta strict la judetul Cluj, caci aici cunosc problema foarte bine. In 2012, CS Universitatea Cluj a avut performante notabile si foarte bune (vorbim de Clubul Sportiv „U”, nu are legatura cu echipa de fotbal, sa nu avem discutii): 143 de medalii dintre care 46 de aur, 44 de argint şi 49 de bronz. In 2013, a fost si mai bine: 183 de medalii, dintre care 65 de aur, 66 de argint şi 52 de bronz. Si asta doar la CSU, fara sa mai punem la socoteala si restul cluburilor sportive care au adus zeci, sute de medalii, CSM Cluj, CS Vointa sau CSS Viitorul. Sportul clujean subfinantat poate fi descris foarte bine prin performante pe bani putini. Sa aduci 183 de medalii intr-un an si totusi sa te zbati la limita saraciei, e prea de tot.

La inceputul acestui an, liderii principalelor cluburi sportive din Cluj s-au intalnit intr-o conferinta de presa comuna pentru a solicita Consiliului Local si Primariei Cluj-Napoca cresterea bugetului destinat sportului la 6.500.000 lei, suma considerata necesara pentru pregatirea pentru Olimpiada de vara de la Rio din 2016. Asta pentru ca bugetul de 4.000.000 lei pe care autoritatile locale il acorda sportului clujean anul acesta este apa de ploaie, in conditiile in care alte orase acorda bugete sportului chiar si de peste 10.000.000 lei, cum ar fi Craiova sau Targu Mures, iar ei nu au atatea sectii sportive si asemenea performante cum are sportul clujean.

Ce a zis domnul primar Emil Boc cand a fost chestionat despre treaba asta? Ca nu se poate acorda anul acesta suma de 6.500.000 lei pentru ca investitia in noua Sala Polivalenta e platita de la bugetul local, bla bla bla. Pai bine, domnule primar, cu tot respectul pe care il am pentru dumneavoastra, dar era greu sa taiati inca 2.500.000 lei de unde nu trebuie, gen de la cultele religioase, trazni-le-ar culte religioase sa le trazneasca, ca astea toaca milioane de euro anual pe nimic, in timp ce sportul clujean se zbate in mizerie si pe niste bani de nimic. Hai ca numai ma enervez si ma lungesc prea mult. Voi reveni asupra acestui subiect ca am multe de zis.

Blogger cu 10 ani vechime, scriu din 2007, am 30 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Ador fotbalul, berea, sportul în general, filmele, serialele și lectura. Activez în industria mass-media locală din 2012, am experiență în SEO/SEM, marketing online, eCommerce, copywriting și publishing.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.