Însemnări

De ce am renunțat la junk food și la cartofi prăjiți?

În urma analizelor medicale de sânge anuale pe care mi le-am făcut în luna octombrie a anului trecut a reieșit că am un colesterol mult peste media normală, de 250, o valoare mult prea mare pentru vârsta de 28 ani, lucru care m-a pus pe gânduri și m-a făcut să mă îngrijorez. Așa că am hotărât să fac schimbări serioase în viața mea și în alimentația mea.

Primul pas a fost să renunț la plăcerea mea vinovată, cartofii prăjiți, pe care îi consumam până acum în cantități industriale. Aproape zilnic îmi făceam cartofi prăjiți și nu era bine deloc. Știam că nu erau buni pentru sănătate, știam că nu îmi fac bine, eram conștient că sunt nocivi, dar nu mi-a păsat deloc, îmi plăceau la nebunie, dar când am observat că sănătatea mea are de suferit, am spus pas și am renunțat la ei cu foarte mare greutate. Ușor nu mi-a fost deloc, au fost câteva momente, multe momente, în care vroiam să îmi fac o porție, dar am rezistat eroic tentației și astfel am ajuns la trei luni de abstinență. Mă felicit pentru această realizare.

La junk food-uri am renunțat parțial, în sensul că le-am redus aproape în totalitate. Cred că am mâncat o shaorma pe lună și am fost de două ori la KFC pe lună, dar mai mult așa de poftă, nu de altceva. Și cred că așa voi face de acum înainte: o shaorma pe lună și de maxim două ori la KFC în 30 de zile, ca să-mi satisfac poftele și atât, nimic mai mult. Poate voi renunța și la această poftă în viitorul apropiat. Și trebuie să recunosc că de când am redus consumul de junk food și de shaorme mă simt mult mai bine. Sunt deja trei luni de când s-a întâmplat acest lucru și parcă nu mă mai atrage atât de mult să mănânc de la fast food, așa cum o făceam la început. Prima lună a fost foarte grea, înainte eram pur și simplu obsedat de shaorma și de mâncarea de la KFC, cred că mergeam și de 2-3 ori pe săptămână, ceea ce nu a fost ok deloc, recunosc, dar uite că am reușit să mă abțin. Iar rezultatele au început să se vadă, colesterolul a ajuns la media normală, 147, conform analizelor din această lună, și intenționez să rămână la fel.

Acum mă lupt cu tentațiile de a renunța și la băuturile carbogazoase. La Coca-Cola am renunțat demult, urmează să renunț și la Pepsi. Sper să o fac.

Sper să am ambiția necesară să mă apuc de mai multă mișcare și mai mult sport în următoarea perioadă. Dar după ce am renunțat la cartofi prăjiți și am redus consumul de junk food, mă simt mai ambițios ca niciodată și cred că voi reuși.

De ce am scris asta? Evident, nu ca să mă laud, asta nu cred că e un motiv de laudă pentru nimeni, ci pentru a-mi reaminti mie că pot face asta și chiar am reușit să o fac, apoi pentru a-i inspira și pe alții. Adică dacă eu am reușit, deși nu credeam că voi putea renunța vreodată la cartofi pai, cred că oricine poate. Un pic de bunăvoință și încredere în tine îți trebuie. Pe mine m-a speriat colesterolul mărit și perspectiva de a ajunge la spital, acesta a fost declicul care m-a făcut să fac acest pas important.

Prețuiți-vă sănătatea și aveți grijă de ea pentru că e cea mai importantă bogăție pe care o avem fiecare.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.