Pentru ca sunt niste paraziti care nu aduc nimic util societatii romanesti. Pentru ca m-am saturat sa trec cu emotii printr-un cartier de tigani. Pentru ca m-am saturat efectiv sa imi duc mana la buzunar si sa am grija de portofel cand ma aflu langa niste tigani in autobuz. Pentru ca m-am saturat sa fiu reclamat si amenintat cu CNDR pentru ca spun adevarul pe care multi se feresc sa o faca. Pentru ca m-am saturat de politicienii iresponsabili care nu au curajul sa ia ATITUDINE. Pentru ca m-am saturat ca politistii sa fie mana in mana cu tiganii si interlopii, in tara unde ar trebui sa ma simt in siguranta cand stiu ca oamenii legii vegheaza. Pentru ca in timp ce eu muncesc din greu opt ore pe zi la birou, eu castig intr-o luna cat face un tigan din cersit in doua zile, cum mama dracului sa nu te enervezi? Ce dracu ar trebui sa fac, sa ma apuc si eu de cersit, sa ma duc prin Italia sau Spania si sa ma apuc de ciordit telefoane si masini? Sa imi iau masteratul in ciordeala de portofele si telefoane?

tigani

Stiu ca am mai zis treaba asta, dar o sa o repet ori de cate ori voi avea ocazia: in tara asta romanii sunt cei discriminati, iar tiganii au mai multe privilegii si drepturi. Spre exemplu, tiganul nu plateste nici un fel de taxe si impozite, isi ridica palate, circula in masini de jde mii de euro traieste ca boierul, nu-si faca griji ca vin controlorii pe autobuz si el nu are bilet, nu-l intreaba nimeni de sanatate, nu are grija cheltuielilor, facturilor si a zilei de maine, iar fraierul de mine se chinuie de la o luna la alta cu un salar care reprezinta probabil ciubucul pe care il lasa tiganul cand merge la lautari. Astia suntem, asta-i tara noastra.

Adica, eu ma chinui sa imi platesc taxele si impozitele, sa imi achit facturile si cheltuielile ca sa nu fiu penalizat, in timp ce pe acest asistat social il doare-n palarie de platit taxe si impozite. Si, ce e si mai enervant, nici o institutie a statului nu face nimic ca sa opreasca treaba asta. Nici o institutie nu ii ia la rost pe tiganii care isi ridica palate, sa-i puna sa dovedeasca cum au reusit ei sa isi ridice ditamai hardughia sau de unde au avut ei bani de masini scumpe si ceasuri de aur. Pe mine ma chemi sa-ti platesc un impozit de 3 lei pe venituri, repede imi trimiti plicul in posta, dar pe astia ii ignori. E corect? Categoric nu. A ajuns tiganul sa aiba mai multe drepturi si privilegii in Romania decat romanul corect, platitor de taxe si impozite. Asta-i tara in care traim, bai, baiatule! Si voi vreti sa ii respect, sa nu ii discriminez, sa nu ii jignesc, Doamne fereste? Pai ba, eu sa ii respect, dar ei ma respecta pe mine? Tot eu sa fiu ala care le acorda respectul, in timp ce ei se pişă pe el respect si isi bat joc de fraierii corecti din Romania? Ei bine, gata, pana aici, eu nu o sa mai tac, m-am saturat sa stau si sa ma lamentez, eu o sa spun adevarul orice ar fi. Sa incepem sa luam atitudine ca asa nu se mai poate. Am ajuns sa fim luati de prosti in tara asta. Ce trebuie sa facem cu tiganii? Sa le dam locuri de munca? Cine se mai risca sa angajeze unul care il fura, acuma serios? Sunt sute de cazuri in care diversi patroni de bine le-au oferit de munca unor persoane de etnie roma si respectivii i-au furat materiale si scule. Si atunci, ce e de facut?

Toate ONG-urile sugatoare de bani publici si fonduri europene nu fac absolut nimic pentru a opri inmultirea tiganilor. Integrare in societate? Sa fim seriosi, am obosit de cate ori am zis ca parazitii nu pot fi integrati in societate. Si vedem asta zilnic, peste tot. Au fost n cazuri in care tiganii s-au cacat efectiv pe ajutoarele primite de la anumiti binefacatori. Degeaba le oferi adapost intr-un centru de zi, o masa calda si posibilitatea de a se spala, pentru ca tiganii vor fugi de acolo si tot la cort, tot in strada, prin canale si tot in mizerie se simt cel mai bine. Acolo se simt in elementul lor. Tiganii sunt un spirit libertin, nu poti sa ii inchizi. Se toaca anual sute de mii de euro pe integrarea lor in societate. Ati vazut vreo schimbare? Maxim reusesti sa duci niste puradei la scoala, dar cat credeti ca vor sta aia mici la scoala si cat de mult credeti ca ii preocupa educatia? Pana ii vor trimite parintii lor la cersit si adio scoala.

Sunt si tigani muncitori care merita tot respectul, am cunoscut si eu cativa si am toata stima si mandria pentru ei. Am stat cu ei la aceeasi masa fara sa stau cu emotii ca raman fara telefon sau portofel, oameni de treaba, am baut cu ei, am povestit despre diverse, am ras, toate bune si frumoase, singura problema este ca, ei sunt putini si, din pacate, ii strica ceilalti, marea majoritate a tiganilor. Chiar le-am spus sincer ce cred despre tigani si mi-au dat dreptate, exact ce am scris in articolul asta.

Hai sa va spun o chestie pe care am auzit-o acum cateva luni. O firma oarecare din Cluj organizeaza cursuri de formare profesionala intr-un anumit domeniu pentru oameni din medii defavorizate, tigani in special. Cursul se incheie, oamenii iau diploma si tot someri sunt. Basca, statul le mai si da bani ca au incheiat cursul respectiv, bani din fonduri europene. Respectivii incaseaza banul si tot someri raman, dar bine ca au o diploma in plus pe care sa o foloseasca cand raman fara hartie igienica. Asta-i tara in care traim, fratilor! Asta-i realitatea adevarata.

Toate ONG-istele care se lupta pentru apararea drepturilor romilor sa mai iasa din birourile lor mici si sa vada realitatea din teren, ca ele traiesc intr-un Univers in care au impresia ca totul e roz si perfect, iar tiganii sunt niste fiinte delicate, persecutate si niste victime colaterale. Eu lucrez de doi ani in presa si am vazut multe, am vazut realitatea adevarata. Ar trebui sa o vedeti si voi, iar apoi sa va puneti intrebarea, mai merita sa ne luptam si sa ne zbatem pentru ei sau sunt un caz pierdut?

Nu mai instig la violenta si la extremism pentru ca iar se vor trezi niste dementi sa ma reclame la CNDR. Si poate ma enervez eu si reclam statul roman si CNDR la CEDO pentru ca ma simt tot mai discriminat in Romania.

4 comentarii la „De ce detest ţiganii?”
  1. Era un sfat,nu o axioma.
    Totusi:doar pentru ca intamplarea a facut sa te fi nascut intr-o familie care nu ii asociala,nu te face impartitor de truisme.Puteai sa fii tu un tigan crescut intr-o comunitate asociala.Mai ai fi fost cel de azi?Ma indoiesc.Si sa nu vii sa zici ca au sansa sa se integreze,ca programe,ca ong-uri.Ma rog,problema asta nu se poate rezolva in 5 ani.Insa e mai usor sa urlam,decat sa impingem caruta.Mie imi creeaza sictir intolerabilitatea,in general.
    Nu exista cetateni mai buni sau mai putin buni,mai demni sau mai putin demni.Suntem toti in aceeasi oala si ar fi bine realizam asta cat mai repede.

  2. De ce când vrem să jignim o persoana, apelam atât de des la cuvântul „țigan”? De ce considerăm această etnie ceva atât de disprețuit, încât includerea cuiva în aceasta categorie subminează total acea persoană? Cum s-a ajuns la acest stereotip? Probabil că nu putem răspunde la această întrebare fără o cercetare atentă a evoluției relației dintre romi și populația majoritară de-a lungul secolelor. Totuși, putem încerca să vedem mai departe de aceastăpercepție generalizată. Putem face un efort pentru a observa o persoană reală ca fiind o persoană cu calități și defecte, o persoană care poate provine dintr-un mediu mai puțin favorabil, dar care are vise și speranțe, care vrea să fie respectată și să trăiască o viață frumoasă alături de noi, o persoană care poate fi cu facultate sau neșcolarizată, o persoana care trăiește într-un apartament sau poate într-un „palat”, o persoană care poate lucrează sau poate trăiește din ajutor social, o persoanăingrijităși elegantă sau o persoanăcăreia nu îi prea pasă de igiena proprie. La urmă de tot, ți persoanele care nu aparțin etniei rome pot avea unele din defectele pe care le reproșăm „țiganilor”, la fel cum mulți rromi nu le au. Fiecare persoană trebuie respectatăși trebuie apreciată pentru ceea ce este ea, nu trebuie discreditată conform unui raționament simplist și generalizant. Nu numai că nu trebuie să-i judecăm pe ceilalțidupă paterne prestabilite, dar trebuie săîncercam să-i oprim și pe cei din jur în a face asta. Haideți sătrăimîntr-o societate mai unită, mai frumoasăși mai respectuoasă! Haideți să creăm această societate începând cu cei de alături, și haideți să folosim mediul online pentru aceasta! Haideți să nu-i jignim pe cei altfel din respect pentru ei și pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.