Cinemateca

Un documentar pe care mi-ar plăcea să-l văd la TIFF 2016

Am văzut astăzi trailerul unui documentar australian foarte controversat, lansat de curând, despre copiii crescuți de părinți gay și cum trăiesc ei într-o societate dominată de prejudecăți.

Documentarul se numește „Gayby Baby” și a fost regizat de o tânără de 27 ani, Maya Newell, care a fost crescută cu multă dragoste și iubire de părinți de același sex, iar documentarul va ajunge în cinematografele din Australia din 3 septembrie. Sper să ajungă și în cinematografele din România cât mai rapid pentru că ideea și tema sunt interesante și merită văzut. Mi-ar plăcea să se regăsească acest documentar și în programul TIFF 2016. Nea’ Chirilov, ești atent?

Filmul nu a fost foarte bine primit în Australia, nefiind proiectat în unele școli și licee din cauza faptului că mulți limitați văd acest documentar ca pe o propagandă pentru susținerea fenomentului LGBT și, vezi Doamne, cum să le umplem copiilor mintea cu asemenea nimicuri. Cam așa gândește un om limitat care nu realizează că ideea de normalitate într-o societate modernă este să-l respecți pe cel de lângă tine, chiar dacă poate nu are aceleași opțiuni sau aceeași orientare sexuală ca și tine. Dar acel om nu e cu nimic altceva diferit de tine, de mine sau de altă persoană.

Din acest documentar Gayby Baby putem învăța multe și putem trage multe învățăminte. Putem învăța că într-o societate modernă și normală a fi gay sau a avea părinți de același sex nu trebuie să reprezinte un lucru ciudat sau stânjenitor. Putem învăța că trebuie să le respectăm celor din jurul nostru opțiunile și alegerile în viață, la fel cum ei ni le respectă pe ale noastre. Asta e o societate normală și modernă.

Fiecare dintre noi este diferit în felul lui, fiecare merge pe drumul lui în viață, iar marginalizându-i și ironizându-i pe cei care sunt diferiți de noi și au o altă orientare sexuală reprezintă un exemplu concret de prostie în formă pură și de limitare. Numai oamenii limitați și înguști la minte au o problemă cu homosexualii, deși acei oameni nu le-au făcut și nu le-au greșit niciodată cu nimic, iar faptul că sunt altfel decât restul oamenilor nu trebuie să îi transforme în niște dușmani.

Trebuie să învățăm să fim mai toleranți cu cei din jur și să nu mai fim atât de plini de ură la adresa semenilor noștri, mai ales a celor care au o altă orientare sexuală ca și noi. Pentru că acei oameni nu vor altceva decât să aibă și ei un locșor în societatea această plină de ură și să ducă o viață normală. Nu trebuie huliți și luați la mișto, ci trebuie ajutați să se integreze mai ușor și nu priviți cu ură sau dispreț.

Trailer Gayby Baby 2015

2 Comments

  1. Da, n-ar fi rău… Crezi că-l bagă?

    RăspundeRăspunde
  2. Ar fi mișto dacă l-ar băga… :)

    RăspundeRăspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.