Clujul meu, Sport pe pâine

Fotbalul, cel mai bun ambasador al unui oraş european!

Partida susţinută de CFR Cluj în compania englezilor de la Manchester United, marţi, pe arena Dr. Constantin Rădulescu, în cadrul etapei a 2-a a grupelor Ligii Campionilor, mi-a ridicat oarecum o minge la fileu. Şi nu numai meciul în sine, ci desfăşurarea de forţe care a avut loc înainte de meci. Plus multe altele.

După ce am văzut cum i-a primit municipalitatea clujeană pe englezi şi cum le-a asigurat toate condiţiile pentru ca şederea lor să fie cât mai plăcută, pot să trag o concluzie – fotbalul reprezintă cel mai bun ambasador pentru un oraş european cum e Clujul. Şi nu doar Clujul, pentru orice oraş care are o echipă de fotbal angrenată într-o competiţie europeană. Am văzut marţi în centrul Clujul englezi de toate vârstele, tineri, bătrâni, ultraşi tatuaţi şi femei. Toţi erau cu zâmbetul pe buze, fericiţi, se simţeau ca „acasă” şi erau în elementul lor. Au ocupat o terasă pe Eroilor şi au consumat hectolitri de bere, iar, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, unii chiar s-au dezbrăcat la bustul gol, fără să se deranjeze de privirile trecătorilor. A fost un moment fabulos sa stai in mijlocul lor si sa le simti trairile.

Meciul ce a urmat in seara respectiva in Gruia a fost unul frumos, cursiv, echilibrat şi plăcut ochiului. Ocazii la ambele porţi, dăruire din partea gazdelor, mai mult in prima repriza, iar super-vedetele de milioane de euro ale lui Manchester n-au avut deloc un meci uşor. De altfel, până şi legendarul Sir Alex Ferguson a concluzionat după meci, la conferinţa de presă, „determinarea lor ne-a făcut meciul greu”. Tare aş vrea să văd determinarea avută în meciul cu United şi în Liga lu’ Mitică, acolo unde CFR-iştii clachează lamentabil în partide cu CSMS Iaşi şi Pandurii. S-a terminat 2-1 pentru englezi, dar a fost o victorie la limită pentru cel mai titrat club al lumii şi o înfrângere care le dă speranţe vişiniilor la o calificare istorică în faza următoare a competiţiei. La cum a jucat cu United, cu Braga, Basel şi Slovan Liberec, CFR merită să prindă primăvara Champions League. Are forţa necesară să se bată de la egal la egal cu marile forţe ale Europei. Iar acum sunt realist, nu vorbesc cu sufletul meu de U-ist. Mai trebuie sa fim si realisti, nu?

Cum bănuiesc că ştiţi deja că inima mea bate pentru „U” CLUJ, marţi toată ziua am simţit un gol în stomac, un gol venit în urma situaţiei grele şi degringoladei prin care trece clubul meu de suflet. Un sentiment de frustrare şi tristeţe m-a cuprins toata ziua. Am încercat să mă bucur de moment, că a venit o echipă cu nume ca Manchester United la Cluj, să mă bucur pentru ROMÂNIA şi pentru oraşul nostru, dar mă durea sufletul când mă gândeam că United a venit la Cluj pentru CFR şi nu pentru „U”. Era nebunie şi mai mare în oraş dacă era „U” în Champions League, asta-i sigur, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi iesit, dar în fine, să revenim cu picioarele pe pământ ca am visat destul. Oricum, nu pot să nu recunosc, din nou realistic vorbind, meritele unui management excelent al echipei din Gruia, poate cel mai bun din ţară, iar rezultatele vorbesc de la sine. Din păcate, Universitatea Cluj este mult în spatele lui CFR la nivel de performanţă.

Sper că voi apuca ziua aceea când „U” va juca cu adeversari importanţi din Europa, într-un meci oficial. Si sper ca nu voi ajunge in baston pana se va intampla acest lucru. Dar până să ajungem acolo trebuie să scăpăm de toţi paraziţii care gravitează în jurul Simbolului „U” şi care au căpuşat echipa asta de-a lungul timpului. O grămadă de incompetenţi s-au aflat la conducerea clubului încercând să-şi facă imagine pe spatele echipei, de la Bagiu, la Doboş, la Walter cu acoliţii săi, Barabancea, Felix Grigore, Mărginean, şi până la insipida aia de Prodanca.

În timp ce ne uităm cu jint în Gruia, la trofeele acumulate si cum culeg laurii victoriei şi aduc prestigiu României la nivel european, susţinuţi de o pătrime din Cluj, viitorul Simbolului nostru se destrama si arata tot mai palid şi incert. Şi ne întrebăm, cu regret, când va răsări din nou soarele şi peste Cluj Arena?

1 Comment

  1. Spui ca un sfert din Cluj doar tine cu CFR . E sfertul cu bani; sfertul care nu varsa sange visiniu ca si sangele alb negru al U, dar cand vine vorba de a rupe de la gura pentru a merge la meciuri ,fanii CFR isi permit iar cei de la U nu. E frumoasa galeria universitatii … dar exista o diferenta de patura sociala intre fanii CFR si U . Posibil sa fiu taxat pentru afirmatia asta … dar daca ai fost prezent pe ambele stadioane .. si ai vazut nivelul suporterilor celor 2 echipe .. mi-ai da dreptate.

    Gandeste-te ca s-a dat 1 bucata stadion mura in gura … si nu isi permit sa plateasca chiria . Cei de la CFR l-au construit pe banii lor … si totusi sunt pe plus .. e afacere profitabila .. cu toti suporterii U cluj impotriva lor … cu primaria impiotriva lor .. cu toti cei care spuneau ca nu exista loc pentru 2 echipe de fotbal in Cluj . Consider ca cea mai buna solutie pentru cluj ar fi contopirea celor doua cluburi .

    RăspundeRăspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.