Noi cei care consumăm zilnic sport și ne mai uităm și la altceva în afară de fotbal, ne întrebăm de ce nu e handbalul încă sport național în adevăratul sens al cuvântului, mai ales că dacă ar fi să comparăm rezultatele și performanțele obținute de handbaliste la nivel înalt cu rezultatele obținute de fotbaliști, diferența e ca de la cer la pământ în favoarea sportului pe semicerc.
În ultimii anii, să zicem 3-4, handbalul a fost sportul care a stârnit cele mai mari emoții și ne-a ținut cu ochii lipiți de monitoare și televizoare, atât prin evoluția fetelor de la HCM Baia Mare și ulterior CSM București în Champions League, cât și prin evoluțiile admirabile ale echipei naționale de handbal feminin la mondiale și europene. Datorită acestor performanțe notabile au ajuns să fie cerute meciuri de handbal prin baruri, crâșme, restaurante sau diverse localuri, iar românii să fie mult mai interesați de ce se întâmplă în competițiile de handbal interne și internaționale decât ce se mai întâmplă prin fotbalul autohton corupt și putred. Aceste performanțe în handbalul feminin din ultimii ani i-au obligat practic pe patronii de baruri și localuri să instaleze LCD-uri și să transmită meciuri de handbal, că altfel și-ar fi pierdut clienții.
Și totuși, în ciuda acestor rezultate remarcabile pe care handbalul le-a adus sportului românesc în ultimii ani, fotbalul continuă să fie mediatizat și să țină capul de afiș al ziarelor și televiziunilor din România. De ce? Nu știu. Îmi e greu să găsesc o explicație pertinentă.
Dacă e ceva ce am observat în ultimul timp legat de fotbal e următorul lucru: acest sport nu mai reușește să stârnească atât de mult interes în rândul microbiștilor români, decât într-un procentaj foarte mic. Majoritatea suporterilor nu mai sunt interesați de amicalele disputate, ce transferuri a făcut echipa X sau echipa Y, cine a venit nou sau cine a plecat, ce antrenor a mai fost schimbat, iar acest lucru se vede în activitatea pe rețelele sociale. Nimeni nu mai contează transferul Z de la echipa H ca altădată, nimeni nu își mai pierde timpul urmărind amicale și nimeni nu mai așteaptă cu sufletul la gură reluarea campionatului, așa cum se întâmpla cândva. Toate aceste lucruri se reflectă în prezența extrem de redusă pe stadioanele din România, audiențele extrem de mici ale meciurilor televizate sau accesările tot mai puține ale știrilor legate de fotbal de pe marile site-uri sportive.
Ce argumente mai aveți nevoie pentru ca handbalul să fie considerat sport național în afară de următoarele: Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2015 și cea mai bună marcatoare a Campionatului Mondial din Danermarca. Practic, Neagu a devenit un adevărat fenomen al handbalului, un Messi al handbalului feminin, o jucătoare uluitoare despre care nu am atâtea epitete de comparație, un produs românesc autentic care la doar 28 ani a reușit să devină cea mai bună din lume. CSM București a devenit „regina Europei” la prima participare a sa în Champions League. Echipa națională de handbal feminin a României a luat bronzul anul trecut, în 2015, la mondialul din Danemarca și ne aflăm constant între cele mai bune reprezentative din lume. Practic ne batem de la egal la egal cu marile forțe din handbalul mondial. Mai aveți nevoie de vreun argument?
Fotbalul nu mai e demult sportul rege în România, locul său a fost luat de handbal – noul sport național.
De ce să te mai uiți la fotbal, ca să vezi ce? Un sport corupt de la bază până la cap? Mizerie, fițe, aroganțe, figuranți, niște ipocriți plătiți cu sute de mii de euro pe an care nu joacă nici de salariul minim pe economie? Asta să vezi la fotbal. Nu zic că nu mă uit la fotbal, că o mai fac din când în când, dar interesul meu pentru acest sport a început să scadă tot mai mult. Și o zic eu asta, care am fost un mare microbist și un adevărat consumator de fotbal care își cumpăra într-o vreme Gazeta în fiecare dimineața și citea zilnic toate știrile sportive. Dar fotbalul românesc a ajuns atât de rău încât efectiv nu mai merită să-ți pierzi timpul cu el.
Mergeți și ocupați sălile de sport din orașul vostru (dacă aveți așa ceva) și încurajați-vă echipele locale de handbal feminin și masculin (dacă aveți), indiferent că joacă în Divizia A sau Liga Națională, susțineți naționalele de handbal în competițiile în care sunt angrenate și postați mesaje de susținere pe rețelele sociale, poate așa vor înțelege și jurnaliștii din marile redacții de sport și televiziuni din România că fotbalul a trecut în plan secund în preferințele românilor.
Handbalul – noul sport național!