Tehnologie si Internet

HipMenu – meniul tău virtual

Fiecare dintre noi trebuie să se bucure măcar o dată pe lună de o masă în oraş, indiferent că e mic dejun, prânz sau cină. Cu toţii merităm asta şi nu cred că există om în lumea asta la care să nu-i placă să savureze cina într-un restaurant elegant şi fancy. O masă în  oraş reprezintă un cadou pe care ni-l facem, în primul rând, nouă personal. Un moft pe care ni-l facem singuri, dacă vreţi. După tot sacrificiul pe care îl facem zilnic şi oboseala acumulată, nervii, stresul şi energia consumată la jobul de zi cu zi, totul pentru a ne merge cât mai bine, merităm şi noi, măcar o dată pe lună, un asemenea cadou, nu credeţi?

Ceea ce mă îngrijorează cel mai tare e că trăim vremuri atât de complicate dpdv financiar încât o masă în oraş pentru mulţi oameni reprezintă un lux mult prea costisitor. Sunt multe familii care o duc atât de rău cu banii încât ies în oraş odată pe an, altele nu îşi permit o vacanţă la mare sau la munte, alte familii strâng bani din greu pentru a-şi permite o masă în oraş. Dap, asta e realitatea tristă în care trăim, din păcate.

Dar să fim optimişti şi să gândim totusi pozitiv.

Marele maestru de isprăvi 2.0 a ridicat o minge la fileu celor care se învârt în zona de IT, social media şi posedă un smartphone, cu o aplicaţie proaspăt lansată, lucru care m-a făcut să-mi reintru în atribuţiile de blogger şi să-mi etalez din nou măiestria 2.0 şi spiritul critic pe care-l am. Nu mă dau un analist bun de aplicaţii şi un tester desăvârşit, dar fiind foarte activ în zona de IT, a se înţelege că-mi câştig pita cea de toate zilele din domeniul ăsta, simt că merită să expun câteva idei despre această aplicaţie.

Săptămâna trecută, la Cluj-Napoca, a fost lansată o aplicaţie mobilă, destinată într-o primă fază doar clujenilor, care îţi arată unde poţi să mănânci bine în frumosul nostru oraş, aşa într-un limbaj mai popular. Dezvoltată de clujenii de la Cloud Treats, Inc., HipMenu este meniul tău virtual, de unde te poţi delecta cu cele mai bune preparate, selectate dintr-o bază de date formată din cele mai importante restaurante din urbea noastră.

Aplicatia este disponibilă pentru dispozitivele cu Android şi iOS, iar scopul ei primordial este de a te ajuta să găseşti cel mai bun restaurant unde să-ţi satisfaci plăcerile culinare. Momentan în aplicaţie sunt înscrise puţine restaurante, dar pe viitor vor fi adaugate şi altele.

hipmenu 2

hipmenu 3hipmenu 4hipmenu 1

 

 

 

 

 

 

Ce asteptari am eu, ca utilizator, de la o asemenea aplicatie

În momentul când vreau să mănânc, de exemplu, o ciorbă de burtă bună, aş vrea să primesc o listă cu restaurantele unde se mănâncă o ciorbă de burtă de calitate şi la un preţ decent. Şi aş vrea să am posibilitatea de a vedea recomandările şi feedback-ul celorlalţi care au mâncat o ciorbă de burtă bună undeva, gen la restarantul X ciorba de burta e trăznet. Oamenii să facă de bună voie o recomandare în aplicaţie şi să fie răsplătiţi pentru asta, cu badge-uri speciale sau o reducere pe viitor de câteva procente.

O alta chestie pe care as vrea s-o vad implementata la aplicatia HipMenu ar fi facilitatea prin care să poţi face comparaţii între meniurile restaurantelor şi diverse preparate după un criteriu pe care eu îl consider de bază: preţul. Banii sunt întotdeauna o problemă şi nu toţi îşi permit luxul de a lua masa în oraş, iar utilizatorii trebuie să aibă posibilitatea să găsească preţurile care le convin, în funcţie de buzunarul fiecăruia fireşte. Bine, mai sunt si alte criterii dupa care se pot face comparaţii, dar sa ne rezumam doar la bani. Un alt exemplu. Să zicem că aş vrea neaparat să mănânc nişte costiţe afumate undeva şi nu pot să mă hotărăsc de unde să le aleg, pentru că mi-e poftă mie de costiţe afumate şi, ştiţi cum e, cu poftele omului nu ai cum să te joci… Pe mine, ca utilizator, m-ar ajuta foarte mult o comparaţie între restaurantele care au meniuri care conţin costiţe afumate, iar comparaţia să fie făcută pe baza recomandările altora, preţ, recenzii etc.

În forma ei actuala, aplicatia HipMenu mi se pare mult prea simplistă şi cred că s-ar putea dezvolta si mai mult de atat. Desigur, design-ul şi felul cum arată e ok, plăcut ochiului, culorile sunt inspirate, dar ar putea fi mai complex, se pot implementa mai multe facilităţi. De ce zic asta? Pentru ca orice business trebuie sa vina cu ceva nou pe lângă ce există pe piaţă la ora actuală. Iar asta e o regulă general valabilă în orice business. Nu poţi să te diferenţiezi pe piaţă cu ceva ce mai există deja. Bine, acum eu tot sugerez ce s-ar putea face dar nu ma gandesc că mai multe facilităţi ar îngreuna sistemul telefonului, lucru pe care nu ni-l dorim sub nicio forma, pentru ca totul merge pe rapiditate si viteza in ziua de azi, în „secolul vitezei”, dar sunt doar nişte sugestii şi cred că nu ar îngreuna foarte tare aplicaţia dacă s-ar implementa.

De asemenea, eu nu m-as rezuma doar la restaurante, ci aş include în aplicatie si cantine studentesti, cantine sociale sau localuri gen „impinge tava”, pentru ca in Cluj exista astfel de locatii unde se mananca chiar bine si merită să ai absolut toate alternativele de haleală în Cluj direct pe mobil.

De ce sunt putin sceptic cand vine vorba de aceasta aplicatie? Pentru ca nu ştiu cum se vor descurca cu sistemul de comandă direct din aplicație pentru livrare sau ridicare de la restaurant. Să vă dau un simplu exemplu. Am un card de vouchere Omnipass, care foloseşte un sistem electronic aproape asemănător, dar când am ajuns într-o locatie parteneră, am dat cardul să-mi comand ceva şi mi s-a spus că nu mă poate servi pe Omnipass pentru că nu funcţionează dispozitivul. Daca nu exista asemenea probleme la HipMenu sau nu vor exista pe viitor atunci salut cu respect ideea de a implementa un sistem prin care sa comanzi ceva direct de pe telefon.

Imi place ideea de a face o comanda pentru un grup de prieteni. Practic îi inviţi la comanda ta, ei selectează de pe telefonul lor ce doresc și după ce toată lumea a confirmat poți trimite comanda. Mi se pare o chestie inedita si de astfel de facilitati are nevoie de o aplicatie pentru a domina piata. Cu un pic de creativitate si un brainstorming serios se pot implementa facilitati speciale si unice.

Câteva dintre facilitatile aplicatiei: realizarea fotografiilor si videoclipurilor, primesti locatia exacta bazata pe retea si GPS si permite asocierea datelor contului dvs. Google.

Dacă aveţi telefon pe Android sau iOS, încercaţi aplicaţia.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.