De-a lungul timpului am publicat pe blogu-mi câteva texte în care mi-am arătat respectul pentru unguri și gradul de civilizație pe care îl au în comparație cu românii, lucru care mi-a atras antipatia conaționalilor mei dragi și respectul ungurilor. Nu vreți să știți ce mesaje pline de ură am primit la articolul ăsta, ăsta sau ăsta, în care mi s-a dorit moartea și am fost trimis în Ungaria cu primul tren.

Chiar nu înțeleg aceasta ură care continuă să existe între români și unguri în secolul 21, anul de grație 2015, și nu cred că o voi înțelege. Efectiv nu-i văd rostul, nu văd de ce trebuie să existe această antipatie a românilor pe unguri. Am mai spus și o mai repet, trecutul a fost trecut, ce a fost a fost, să învățăm să trăim în prezent.

În această săptămână a avut loc la Cluj-Napoca ediția a șasea a Zilelor Culturale Maghiare și, la fel ca anul trecut, am auzit pe străzi acea ură tembelă pe care o au unii pe unguri, folosindu-se de tot felul de mesaje șovine și pline de venin la adresa lor, a ungurilor. Gen, „să meargă la ei în țară dacă vor să își sărbătorească zilele” sau fel de fel de mesaje „anti-bozgori” care nu pot fi reproduse.

Fraților, ungurii ăștia care se bucură de Zilele Culturale Maghiare în aceste zile la noi în oraș sunt în țara lor, aici e casa lor, ei sunt plătitori de taxe și impozite în Cluj la fel ca toată lumea. Care e problema? La fel cum noi avem dreptul să ne bucurăm de Ziua Națională a României, la fel cum francezii din Cluj au tot dreptul să se bucure de Ziua Franței sau americanii de Ziua Americii, evreii de Hanukah sau italienii de Ziua Italiei, la fel și ungurii au tot dreptul să se bucure de Zilele Culturale Maghiare în Cluj, pentru că România e o țară liberă și trăim într-un oraș multicultural, în care suntem obligați să respectăm tradițiile și cultura și altor nații care trăiesc aici, la fel cum, evident, ei ne-o respectă pe a noastră. Ar trebui să învățăm să-i respectăm pe alții dacă vrem să fim respectați și să fim mai toleranți! Există unguri mai români decât mulți români, unguri care cunosc istoria României mai bine decât mulți români vero!

Am prieteni unguri și sunt mândru de ei, prieteni buni cu care mă înțeleg foarte bine, râdem și cu care aș putea sta o noapte întreagă la povești fără să mă plictisesc. Niște oameni pe care mă pot baza oricând am nevoie de ajutor, iar ei se pot baza pe mine. Și sunt convins că și voi, cei care lansați asemenea mesaje șovine și aveți această ură în suflet pe „bozgori”, aveți cunoscuți și apropiați unguri, poate chiar rude. La ei nu vă gândiți când aruncați cu rahat în ei și îi trimiteți pe „bozgori” la ei în țară?

Nu știu cum se face că majoritatea dintre cei care îi urăsc pe „bozgori” se îndrăgostesc de o unguroaică și se însoară cu ea. Karma nu doarme! Știu câteva exemple de oameni care au „boală” pe unguri și s-au cuplat cu o unguroaică.

Niște oameni faini, inițiatorii paginii de mare succes I Love Cluj, au avut ideea de a lansa pagina „I Love Kolozsvar” – care a strâns deja puțin peste 10.000 de fani – dar și proiectul United, o inițiativă lăudabilă și de apreciat realizată de Transylvania Beyond – un proiect frumos creat pentru a prezenta frumoasa Transilvanie turiștilor străini. Salut acest nou proiect „United” și sper să văd cât mai mulți unguri și români purtându-l. De altfel, organizatorii speră ca românii și maghiarii să poarte cu mândrie acest simbol al unității. Eu în mod sigur îl voi purta!

united_tricou_i love kolozsvar

Să încetăm odată cu șovinismul acesta penibil și să privim spre viitor, iar viitorul Transilvaniei înseamnă o comunitate unită, români și maghiari – ÎMPREUNĂ.

2 comentarii la „În Cluj prietenia și respectul ar trebui să primeze, nu ura și șovinismul”
  1. Dar ia intreaba-i pe acesti unguri din tara lor cati dintre ei stiu limba romana! Sunt curios ce procent vei obtine

  2. Asa cum exista romani xenofobi, exista si unguri, de asemenea. Intrebarea mea este urmatoarea: ce importanta are natia din care faci parte? Mai intai de toate suntem oameni, fiinte ce rationeaza- sau cel putin asa ne laudam. Ce importanta are unde ne nastem, sau limba pe care o vorbim? Nu noi alegem aceste lucruri. Urlam in stanga si in dreapta si ne batem cu pumnii in piept, suntem nationalisti atunci cand nu e nevoie, iar in rest ne facem tara de cacao. Eu nu tin cu ungurii, eu nu tin cu romanii, eu tin cu ardelenii, tin cu fiintele umane, tin cu oricine schimb doua vorbe, fie roman sau african, japonez sau american. Facem atat tam-tam pentru lucruri nesemnificative, deoarece nu realizam ca etnia, religia sau credinta unui om nu ar trebui sa ne separe, ci sa ne uneasca. Visez la acea zi, in care nu vor mai exista romani sau unguri in transilvania, ci oameni dragi, oameni frumosi, oameni iubitori. Transilvania deja e predominata de astfel de oameni, astept ca si exceptiile sa se alature.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.