pista biciclete sibiuDe cand am redevenit biciclist, mi-am confirmat, inca o data, de ce nu am de gand sa fac scoala de soferi: sunt prea multi idioti si inconstienti cu masini, vitezisti care ii dau talpa si se angajeaza in depasiri riscante pe linie continua sau prosti cu permis care nu cunosc regulile de circulatie si nu stiu sa se incadreze in trafic. Sunt enorm de multi. In ultimele doua zile am vazut peste zece astfel de indivizi, iar pe mine acest lucru ma ingrijoreaza tot mai tare.

Nu ma judecati gresit pentru ce voi spune acum, dar eu am ajuns sa merg cu bicicleta pe trotuar si sa evit, pe cat posibil strada, dintr-un motiv cat se poate de simplu: nu am incredere in soferi, nu am incredere sa ma deplasez pe doua roti pe strada, unde sunt expus unui risc extrem de mare. Asta e, stiu ca e gresit, stiu ca nu am voie, stiu ca sunt pasibil de amenda (cred), imi recunosc vinovatia, dar ce pot sa fac daca nu am pic de incredere in soferi si vreau sa traiesc?

Din cand in cand, se mai intampla sa merg si pe strada cu bicla, pe marginea drumului, c-asa-i mersul problemei, unele trotuare is mult prea mici, dar nu vreti sa stiti cu cate emotii pedalez cand trec inconstientii pe langa mine cu suta la ora. Mai trece si cate un meltean si ma claxoneaza desi sunt la o palma distanta de bordura si nu-l incurc cu nimic, dar el claxoneaza sa aiba de ce rade si sa se distreze. Ii zic niste dumnezei si ala merge mai departe. Cand trece cate un tir sau o masina mai mare ma ia cu transpiratii. Cand trece un bou in viteza cu bemweu, mertan sau orice alta masina cu multi cai, simt cum mi se scurge moartea prin fata ochilor, ca deh, unii-s grabiti tare, pana in primul stalp.

Nu sunt genul de biciclist vitezist, am mare grija sa nu lovesc pe cineva pe trotuar, nu am pretentii sa se miste oamenii mai repede, ma deplasez incet si nu fac slalom printre pietoni. Stiu ca nu e locul meu acolo, pe trotuar, dar nu am ce face, pe strada am frica de masini ca dracul de tamaie si inca is prea tanar ca sa mor. In Cluj, spre exemplu, pe strada Horea, pista de biciclisti se afla pe trotuar si e foarte ok asa. Trotuarele sunt si asa foarte late, deci nu incurci deloc pietonii. Bine, mai sunt melteni cretini care isi imping masinile pana pe pista, dar sa nu intram in discutia asta. Ma deranjeaza insa oamenii care se deplaseaza agale pe pista de biciclete, nerealizand ca ar putea veni un biciclist din spate. Oameni buni, bucata aia de trotuar intre doua benzi albe e a biciclistilor, de ce mama naibii nu te poti deplasa doi metri mai incolo, ca trotuarul ii har-domnului de lat si ai pe unde sa circuli?

Pistele de biciclete se pot face pe trotuar, cum e la Cluj pe Eroilor sau Horea. Multe dintre trotuare is mari si late, mai ales pe bulevarde si strazile importante, iar o fasie de-un metru nu deranjeaza pe nimeni.

foto buletindecarei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.