Eu am avut o relaţie extrem de complicată cu matematica în generală şi-n liceu, am urât-o din tot sufleţelul meu, pentru toate orele, săptămânile şi lunile pierdute printre integrale, ecuaţii diferenţiale şi alte asemenea chestii, care acum îmi folosesc fix la nimic. Dar cu toate astea, îi respect, îi stimez şi îmi scot pălăria în faţa geniilor în matematică pe care le avem şi care ne reprezintă cu mândrie la competiţiile internaţionale.
Numele lor nu vă spun nimic, evident, pentru că nu aţi auzit deloc de ei. Nu aţi auzit de ei pentru că nimeni nu-i bagă în seamă şi pentru că, în general, mass-media se calcă în picioare la aeroport aşteptând nişte fotbalişti cu patru-cinci clase, plătiţi cu sute de mii de euro lunar, dar care nu ştiu nici să lege trei vorbe în gură.
1. Omer Cerrahoglu – clasa a XI-a, vine din Maramu’, din Baia Mare. Avea 14 ani când cucerea prima medalie de aur, la Bremen, Germania, în 2009. N-a vrut să dezamăgească, aşa că acum a venit tot cu cel mai preţios metal la gât.
2. Radu Bumbăcea – A luat Bacul la „Tudor Vianu”, în Bucureşti. Aur la Amsterdam şi în Kazahstan. Adoră literatura, ştiinţele si a fost, deja, acceptat la Cambridge. Pentru cei care n-au timp să caute pe Google, băieţii de aici au pornit la drum Universitatea în 1209, cam pe vremea cînd noi ne apucam de cnezate si voievodate.
3. Ioana Tamaş – La 18 ani a primit premiul pentru întreaga activitate. Este singura fată din lot şi nu are nicio legătură cu fotbalistul Tamaş. De cînd era în şcoala generală îi plăcea matematica. În primăvară a primit premiul „Laurenţiu Panaitopol” pentru întreaga activitate de olimpic pe parcursul şcolii!
4. Tavi Drăgoi – E pasionat de chitară, informatică şi electronică. A luat doar „argint”, dar a fost acceptat, deja, la Harvard! Completare. „Harvard” desemnează o Universitate din SUA, fondată la 1636, cu 140 înainte ca americanii să se pună pe făurit state. Pur statistic, pe aici au trecut 75 de omuleţi care au luat premiul Nobel la diferite discipline!
5. Ştefan Spătaru – Vine din Alexandria, Teleorman. S-a „încălzit” pe plan local, la Balcaniada din Turcia, de unde a venit cu aur. Acum a coborît o treaptă, a luat doar argint, dar e mezinul trupei, are şanse.
6. Ştefan Ivanovici – Vine din Bacău . Cei mai buni prieteni ai lui? Newton, L’Hospital şi Gauss.
7. Radu Gologan – e coordonatorul. Profesor la Universitatea Politehnică din Bucuresti. 10 ani ca preşedinte al Comisiei Naţionale a Olimpiadei de Matematică. 40 de articole de cercetare, peste 30 didactice, cărţi, bla-bla-bla. Le-a vorbit unor studenţi din Rusia, Franţa, SUA, Germania.
Cam asta a fost Delegaţia României care a participat şi va mai participa la Olimpiada Internaţională de Matematică. Sunt pe locul 1 în Europa şi locul 10 în lume (din 100 de ţări, într-un clasament neoficial). Avem două medalii de aur luate în Argentina , la Mar del Plata, la cea de-a 53-a ediţie.
Bine că promovăm faptul că avem aproximativ o sută douăjdemii de picaţi la bac, Jiji se urcă pe maybach şi îşi afişează crucile şi acatistele la televizor, promovăm incultura, mediocritatea, prostia, ţigănia, scandalul şi uităm că nişte tineri uimesc lumea la o disciplină unde mulţi dintre noi suntem, din păcate, corigenţi. Şi aceşti tineri poartă cu mândrie tricolorul peste graniţele ţării noastre dragi, fără ca să fie băgaţi în seamă la întoarcerea în ţară cu aurul sau argintul la gât.
Băiatul ochelarist din poza de mai sus are probabil un perete plin de medalii şi diplome de la diverse concursuri de matematică, dar hei, n-a băgat-o în pat pe Adelina Pestriţu sau n-a ieşit la o cafea cu Drăguşanca, nu ştie nici dracu de el.
Bravo, România! Jos, pălăria…
2 Comments
brett
te mai intereseaza carti sau reviste din sport ?
Vasile Manu
da, despre fotbal dacă ai. zi-mi pe mail ce ai. vasile @ evasile . com (fără spaţii, evident)