De neinteles

Mai facem ceva din proprie iniţiativă?

Am făcut ieri un pic de let’s do it, romania la bloc. Nu cine ştie ce, cam o oră de muncă patriotică în grădina din faţa blocului, că vă daţi seama io care stau la etajul unu ce privelişte am când stau liniştit pe balcon şi, inevitabil, mai arunc un ochi în jos. Te-ai fi îngrozit, nu altceva… Am dat cu grebla, am strâns totul în vreo 10 saci şi mi-am admirat munca de sus, de la balcon. Altfel arăta, lună şi bec am făcut, nu tu chiştoace de ţigară, nu tu ambalaje, peturi şi alte resturi menajere.

Ce vreau să zic însă despre mica mea acţiune este că nici un vecin, dar nici unul, nu a sărit să mă ajute, doar un singur domn care după ce a venit de la muncă a coborât să mă ajute să duc sacii la ghenă. Un singur vecin dintre toţi! Bine, să zicem că unii au o scuză că au fost la muncă şi când au ajuns acasă numai de muncă patriotică nu le-a ars, dar no, puteau să coboare să dea niţel cu grebla sau sau să se facă utili cumva că nu păţeau nimic, nu era foarte solicitant că grosul l-am făcut io, care vorba aia, îs mai tânar, aşa cum a coborât vecinul, care nu era la prima tinereţe deloc şi venea şi după serviciu, să mă ajute să duc sacii la gunoi, aşa puteau să coboare şi ei. Majoritatea treceau, mă vedeau, mă lăudau cât de harnic sunt şi treceau mai departe. Unul NU o zis, stai că mă duc să mă schimb şi cobor să te ajut. Unu! Fir-ar al dracului de spirit civic!

Majoritatea vecinilor, şi oamenilor în general, stau, privesc de la fereastră şi dau din gură, dar când vine vorba să pună mâna şi ei pe lopată şi greblă se sustrag băgând tot felul de motive că au treabă, au musafiri, vine verişorul din America în vizită, etc. La fel ca-n fotbal, îi foarte uşor să strigi de la peluză că ce prost îi ăla că nu o pasat când trebuie, dar mai greu îi atunci când te afli tu în locul lui, nu mai eşti aşa viteaz când trebuia să dai tu pasa şi nu ai făcut-o când trebuie. Toţi îs specialişti la dat din gură, dacă ar exista o competiţie care să premieze ţara cu cei mai mulţi comentatori pe metru pătrat şi ţara unde se dau cele mai multe indicaţii pe cap de locuitor, România ar câştiga detaşat în fiecare an.

Are românul un stil de a comenta ceva de speriat, despre orice are câte un argument, ceva de comentat, de la politică, fotbal, reţete de bucătărie, filme, muzică, monden. La indicaţii, la băutură, la fotbal şi la politică suntem campioni fără adversari

Întrebarea pe care o am io, mai face cineva ceva din proprie iniţiativă? Mai există vreun om (în afară de mine, fireşte) care să nu-l ia pe NU în braţe din start şi care să facă ceva fără să întrebe da’ mie ce-mi iasă? sau cât îmi dai? Nu aţi observat că mulţi când le soliciţi ajutorul mai întâi te întreabă cât plăteşti sau lui ce îi iasă din toată treaba asta şi apoi acceptă într-un final să te ajute? S-a dus dracului şi spiritul civic şi propria iniţiativă în România…

2 Comments

  1. pai nu stii ma ca in romania cea mai populara meserie e aia de Parerist? suntem 20 de milioane de politicieni, antrenori de fotbal si profi de scoala. Insa cand e vorba de facut ceva ni se cam rupe, las pe aia mai prosti, ce pula mea, doar nu m-oi compromite eu.

    Partea nasoala e ca daca te apuci tu sa faci, nu te lasa ca pe tine, incep cu indicatiile, cu sfaturile sau mai simplu incep sa te judece.
    Era si un banc pe tema asta, da ti`l zic pe YM ca e ceva de scris :))

    RăspundeRăspunde
  2. Am tot sperat ca treaba asta cu „romania-i campioana la datul cu parerea si comentat” e mai mult asa de fatada, cu timpul am inceput sa nu mai sper ca o fac degeaba :D

    RăspundeRăspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.