Nu călătoresc prea des cu trenul, nu am de ce să o fac, dar atunci când se întâmplăm parte de tot felul de experiențe interesante, unele mă amuză altele îmi lasă un gust amar, cum s-a întâmplat și duminică seara, 2 aprilie, când m-am întors spre Cluj din Dej, unde am petrecut câteva ore liniștite.

Trecem peste faptul că e incredibil să faci două ore pe o distanță de vreo 57 km, asta e deja la ordinea zilei și nu mai suprinde pe nimeni, dar ne oprim asupra întâmplării, care e oarecum amuzantă și ne demonstrează de ce CFR a ajuns unde a ajuns.

Ne-am urcat pe tren, am găsit niște locuri libere și, surpriză!, geamul compartimentului era stricat și nu se mai închidea. Cum curentul era periculos pentru urechi, ochi și sănătatea noastră, trebuia să facem ceva.

După încercarea eșuată de a-l închide cu bucăți de hârtie, un student inginer vecin de compartiment a găsit solutia ideală de a închide geamul folosind sârma pe care era prinsă cândva o perdea. Improvizații românești, ce să mai zici! Românul e inventiv tot timpul și se descurcă în orice situație.

Dacă se mai întreabă cineva de ce e CFR Călători în faliment și moare încet, acesta e un alt exemplu. Dacă trebuie să recurgi la asemenea improvizații pentru a închide un nenorocit de geam, ce pretenții să mai ai de la altceva?

Știti ce e mai interesant? Că prețurile la bilete și abonamente au rămas la fel de mari dupa atâția ani și nu se vede nicio investiție în infrastructura feroviară și în condițiile de transport. Nimic. Nada. Zero. Unde se duc toți banii, că lumea călătorește foarte mult cu trenul și bani intră, deci nu se poate spune ca vai, nu umbla nimeni cu trenul? Condițiile de transport sunt realmente mizerabile, trenurile sunt ca pe vremea lui Ceașcă, buzile sunt un focar de infecție, nu există prize, iar wireless-ul e o utopie. Avem aceleași trenuri obosite și vechi, care au două viteze, încet și foarte încet.

Dacă s-a ajuns să fie mai ieftin și mai rapid un drum intern cu avionul Cluj – București decât cu trenul e grav.

Practic, de la Cluj poți zbura în zeci de destinații la care acum 5 ani nici nu visai, la prețuri foarte bune. Ce să mai zici?

Mai avem mult până departe și până să avem o companie feroviară decentă. Extrem de mult.

Faliment plăcut, CFR Călători!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.