Sport pe pâine

Mondialul surprizelor şi al autogolurilor

S-au scurs deja cinci zile din evenimentul anului pentru microbiştii din toată lumea şi cei pentru care fotbalul e mai mult decât un simplu sport, ci o stare de spirit. 

 

Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia a debutat în 14 iunie, cu un „antrenament” deschis publicului şi televizat al ţării gazdă cu modesta formaţie a Arabiei Saudită, naţională construită pe fundaţia clubului Al Hilal. A fost un „joc şcoală” pentru ruşi şi o victorie zdrobitoare cu un neverosimil 5-0. Un scor fluviu şi o „manita” de excepţie pentru fericirea liderului de la Kremlin! 

 

 

A venit şi ziua a 2-a, 15 iunie 2018, cu trei meciuri pentru sufletul microbiştilor.

 

Fără „Împăratul” Salah în primul „11”, Egiptul a cedat cu 1-0 în faţa Uruguay-ului, care a reuşit să înscrie abia în minutul 89 prin Jose Gimenez. Un meci sec, fără istoric, fără prea mult spectacol, tacticizat şi lipsit de faze spectaculoase. 

 

 

Un alt meci lipsit de intensitate a fost Maroc – Iran, câştigat de iranieni cu 1-0 graţie unui autogol nefericit în minutul 95 al lui Aziz Bouhaddouz. 

 

Şi a venit meciul-vedetă al zilei a doua, întâlnirea ibericilor, care au avut ghinionul în acest an să fie colegi de grupă. Dumnezeul fotbalului are un simt al umorului extrem de dezvoltat daca le-a pus pe cele doua echipe iberice in aceeasi grupa. 

 

Portugalia lui Cristiano Ronaldo şi Spania lui Iniesta. A fost un meci atât de fascinant şi de captivant de-ţi vine să-l mai revezi o dată cu aceeaşi plăcere şi entuziasm ca la început. Un meci cum rar ţi-e dat să prinzi, încheiat cu un spectaculos 3-3. Şase goluri şi o adevărată splendoare-n iarbă. Unicul şi inegalabilul Cristiano a reuşit un hattrick de senzaţie cum numai el reşeşte, arătând încă o dată, dacă mai era nevoie, că naţionala depinde ca de aer de el şi se anunţă un candidat indiscutabil la Balonul de Aur în acest an. Pentru că, ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că a fost anul lui. Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului!

 

 

Golurile Spaniei au fost semnat de Diego Costa (24, 55), un alt atacant care se anunţă un candidat cert la titlul de golgheter al mondialului, respectiv Nacho (58). Nu a fost să fie să câştige una dintre ele, meciul a fost mult prea echilibrat, dar cui îi mai pasă de victorie după această frenezie fotbalistica?

 

A treia zi a venit cu un festin fotbalistic, patru meciuri, din care prima surpriză a acestui mondial. Dar să începem cu începutul. Naţionala „Cocoşului galic” a învins, cu noroc, naţionala „Cangurilor”, 2-1, printr-un nefericit autogol al australianului Aziz Behich (80), primul gol fiind reuşit de Griezmann din penalty (58). Egalarea a adus-o tot din penalty Mile Jedinak (62), iar nefericitul Behich şi-a introdus mingea în propria poartă şi le-a adus francezilor prima victorie la acest turneu. 

 

Şi a venit şi prima mare surpriză. Argentina a fost îngenuncheată cu o remiză surprinzătoare de micuţa şi ambiţioasă naţională a Islandei, 1-1, după un meci în care islandezii au rezistat eroic în faţa şarjelor ofensive ale trupei lui Messi, care nu a reuşit să îşi treacă numele pe lista marcatorilor. Dar a făcut-o Sergio Aguerro, minutul 19, însă bucuria argentinienilor nu a durat mult, căci patru minute mai târziu a venit şi egalarea de la Alfreo Finnbogason. Ce nebunie de meci…

 

Foto © Reuters.com

 

Reuters

 

Aşa cum ne-a obişnuit, „decarul” Messi nu reuşeşte să strălucească în tricoul naţionalei şi demonstrează că suferă de un complex în tricoul primei reprezentative, nereuşind să se impună şi să aibă jocul pe care il are la echipa de club. Însă să nu ne grăbim să-i cântăm prohodul fiindca timp mai este pentru a-şi arăta valoarea. Chiar dacă după primul meci, eterna rivalitate dintre el şi Ronaldo a fost câştigată, pentru un moment, de vedeta Realului, Lionel mai are destule şanse să restabilească egalitatea şi chiar să treacă la „conducere”.

 

Foto © Reuters.com

 

Într-un alt meci lipsit de intensitate, Danemarca a învins Peru doar cu 1-0 prin reuşita lui Yussuf Poulsen, minutul 59.

 

Ultimul meci al zilei a treia le-a adus faţă în faţă pe Croaţia şi Nigeria, câştigat de croaţi cu 2-0 printr-un autogol al nigerianului Oghenekaro Etebo, minutul 32, respectiv Luka Modric de la punctul cu var (71). Cotată ca favorită de către anumiţi specialişti chiar la câştigarea trofeului, Croaţia nu a strălucit în faţa africanilor, au arătat un joc modest, lipsit de intensitate şi prudent. O favorită la câştigarea trofeului ar fi trebuit să defileze cu Nigeria.

 

 

Şi iată-ne ajunşi la Ziua a 4-a de Mondial. O altă zi, o altă surpriză care a şocat întreaga lume a fotbalului.

 

În primul meci, Serbia s-a impus în faţa modestei naţionale a Costa Ricăi, 1-0, graţie reuşitei lui Aleksander Kolarov, minutul 56, cu o bijuterie de gol de salvat în folderul cu amintiri. Costaricanii s-au apărat organizat, prudent şi chiar i-au presat pe sârbi, demonstrând că nu au ajuns până în Rusia doar ca să facă figuraţie pe teren şi să fie „ciuca bătăilor”. Au luptat, au ţinut bine de minge şi au arătat dăruire şi determinare.

 

 

Ziua de duminică, 17 iunie, s-a încheiat cu două surprize. Două dintre pretendentele la trofeul de campioană mondială, Germania şi Brazilia, s-au încurcat de adversare cotate cu şansa a doua. Cum e si fotbalul acesta…

 

Mexicul i-a administrat actualei deţinătoare a trofeului o înfrângere de s-o ţină minte toată viaţa. Un scor italieneşte şi o apărare foarte bine organizată în faţa „panzerului german”, care a atacat, în zadar, cu toate liniile, nereuşind să transforme in gol ocaziile avute. Cine s-ar fi aşteptat? Un meci care va rămâne pentru totdeauna în analele fotbalului şi cred că nici cel mai înfocat mexican nu ar fi crezut că naţionala sa poate să obţină măcar un punct în faţa nemţilor, dar uite de asta e frumos fotbalul, că e mereu imprevizibil. Mexicul i-a administrat Germaniei cea mai dură înfrângere din palmares, nu îmi aduc aminte să fi prins în 20 ani un eşec atât de drastic al nemţilor la un turneu final, fără să înscrie niciun gol. 

 

Mexicanul care a îngropat Germania în minutul 35 este un nume aparent necunoscut pentru lumea fotbalului, Hirving Lozano, însă de acum şi-a făcut şi el intrarea la „masa bogaţilor”. Frumos mod de a-ţi face numele cunoscut în fenomen.

 

 

 

O altă favorită la câştigarea Mondialului, Brazilia, a obţinut un semi-eşec usturător împotriva Elveţiei, 1-1, golurile partidei fiind semnate de Coutinho (20), respectiv Zuber (50). Trupa „Carioca”, care a avut vioara întâi pe teren, Neymar, a fost efectiv incapabilă să debuteze cu o victorie în Rusia. Brazilianul vandut cu 200 milioane de euro a fost anihilat perfect de reduta elvetiana, fiind cel mai faultat jucator din lotul sud-americanilor. 

 

 

 

A cincea zi, luni, 18 iunie, ne-a adus pe ecrane trei meciuri unul şi unul. 

 

Suedia şi Coreea de Sud s-au întâlnit în primul meci al zilei, câştigat de suedezi cu 1-0, prin reuşita lui Andreas Granqvist, minutul 65. După acest prim succes al Suediei la acest turneu final putem trage concluzia că există viaţă şi fără cel care a fost motorul echipei în ultimii ani, Zlatan Ibrahimovic, retras de la prima reprezentativă. 

 

 

Belgia i-a aplicat o înfrângere la scor de neprezentare naţionalei portarului de la Dinamo, Jaime Penedo – Panama – prin reuşitele lui Dries Mertens (47) şi Romeo Lukaku (69, 75). Panamezii au arătat o figură frumoasă, un joc prudent şi o apărare organizată bine, reuşind să reziste o repriză fără gol primit în faţa mult mai valoroasei trupe a belgienilor. Panama nu va ceda uşor la acest mondial, sunt capabili să producă o surpriză sau două, sunt convins de asta.

 

Dacă nu am ajuns la acest mondial, putem să ne lăudăm că sunt şi noi acolo, prin acest Penedo, care a avut câteva intervenţii providenţiale în fata belgienilor.

 

 

 

 

 

Ultimul meci al zilei de luni le-a adus faţă în faţă pe Tunisia şi Anglia, partidă câştigată de englezi cu 1-2, graţie unei „duble” a noului star al „Albionului”, Harry Kane, minutele 11 şi 91, care îşi anunţă şi el candidatura la titlul de golgheter al mondialului. Golul tunisienilor a fost înscris de Ferjani Sassi, din penalty, în minutul 35.

 

În primele cinci zile am avut şase penalty-uri, trei autogoluri şi trei surprize care dat peste cap toate pronosticurile pariorilor şi au îmbogăţit agenţiile. Sa vedem cu ce ne mai surprinde acest mondial!

 

Toate fotografiile au fost preluate de la Reuters (©)

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.