Suntem un popor a cărui singură plăcere este să dribleze legea. În fiecare casă există un om căruia îi place să se ocupe cu lucruri murdare. Mai o şpăguţă, mai o mică atenţie, mai un pliculeţ cu 100 de coco, lucruri din astea mărunte cu care să scape mai uşor. Românul s-a obişnuit să facă pe lupul moralist, că el nu dă niciodată şpagă, că el e cel mai corect om din lume, îi blamează pe cei care dau mici atenţii la doctori sau funcţionari, îi critică din greu pe ăia care ajung în faţă fără să stea 5 minute la coadă. Dar când lupul moralist trece de cealaltă parte a baricadei atunci nu mai zice nimic, tace mâlc. Când are ocazia, vorbim de când are bani, să dea o mică atenţie se face că plouă. Nu mai blamează pe nimeni, e de acord cu şpaga, de micile atenţii nu mai zice nimic.

Oamenii s-au învăţat să dribleze legea. Nimeni nu mai e corect şi onest în ţara asta. Dacă primeşti o amendă pe mijloacele de transport în comun încerci să te milogeşti de controlor să te păsuiască. Ba mai mult, dacă vezi că nu merge cu vorba bună şi nu-ţi ascultă rugăminţile, atunci treci la ameninţări. Că-l şti tu pe directorul mare, ai citit în ziar cine e şi vrei să-l sperii pe controlor, care nu face decât să-şi facă treaba, că nu o să mai aibă loc de muncă. Şi în general aşa e cu amenzile, românul când primeşte o amendă prima dată se uită în agendă dacă nu are pe nimeni la primărie sau poliţie ca să scape de ea, apoi dacă n-are noroc apelează la prieteni sau vecinii care au pe cineva acolo. Şi abia ultimul gând e să-şi plătească civilizat amenda, amendă pe care a primit-o pe bună dreptate.

Nu ne place când cineva aruncă ostentativ un plic cu 100 de euro de faţă cu noi, îl blamăm pe cel care a făcut-o, dar tăcem ca căcatul în iarbă când avem noi ocazia s-o facem. Şi ne scuzăm că, „n-aveam ce să fac, a trebuit să plătesc că altfel nu ajungeam niciodată….”  De asta nu mai mere nimic în ţara asta, că toţi umblă după furtişaguri.

Nu ne place de politicieni că fură, că se lăfăie în lux pe banii statului, dar dacă am avea ocazia să fim acolo am face fix acelaşi lucru. Am avea grijă ca rudele şi prietenii să aibă noroc şi nouă ne-am îngrăşa un pic contul din bancă. C-aşa suntem noi, românii, un popor de ticăloşi care pretind că sunt corecţi.

N-am dat şi n-o să dau niciodată şpagă, mici atenţii sau cum  s-or mai numi. Nici la doctor, nici la funcţionari, nici unde. Prefer să am conştinţa împăcată că măcar aici am fost corect. Mi-am scos din vocabular termenul de şpagă. Nu ştiu ce-i aia. A, şi dacă sunt de faţă când cineva pune pe masă un plic într-un spital sau la ceva ghişeu îi bat obrazul de ruşine şi îl fac de cacao în faţa tuturor, de nu o să-i mai trebuiască să dea şpagă niciodată. Şi Doamne fereşte să îndrăznească să comenteze că-i vai ş-amar.

6 comentarii la „Ne place la nebunie să driblăm legea şi onestitatea”
  1. Eram sigur ca faci pe lupul moralist la final. Sa nu-mi spui ca tu n-ai calatorit nici macar o data fara bilet sau ca nu ai luat niciun film de pe net, ca nu te cred.

  2. Sincer, de doua ori am fost prins fara bilet, dar eu am un abonament din ala mai special, gratuit pe toate liniile, si atunci l-am uitat acasa si deaia. Oricum imi anulasem amenda atunci. Din clasa a noua n-am mai cumparat un abonament/bilet. Iar cu trenul nu umblu, dar cand circul am bilet intotdeauna. Ce mai, imi place sa fiu corect.

    La filme nu se pune.

  3. doamne feri sa fi nevoit sa mergi la spital… sa vezi ce lup moralist o sa fi atunci…o sa iti vinzi si casa, doar sa ii dai la doftor bani sa te scape… domne feri!
    Si io’ is moralist… da’, cand trebe sa astepti 3 luni, ca e plin programu’ doctorului, si tu ai probleme amu’, sa vezi cum meri cu oua, cas, lapte si alte „cadouri de multumire”

  4. N-am avut probleme care sa necesite spitalizare, si sper sa nu am de acum incolo, dar n-am sa ma duc cu bani la doctor sa faca ce oricum e obligat s-o faca. Sa dau bani pentru un serviciu pe care oricum am tot dreptul sa-l obtin si fara bani. Nu mi se pare normal sa-i „cadouri de multumire” unui doctor, care oricum e platit cu bani grei.

    Sti de ce trebuie sa astepti 3 luni ca sa fi tratat? Pentru ca programul doctorului nu e plin de pacienti, ci de concedii peste concedii, vacante in Tenerife si zile de odihna.

  5. N-as vrea sa fiu in pielea ta, dar eu tot n-o sa dau niciodata spaga. :) O sa gasesc eu alta solutie numai nu „micile atentii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.