De câțiva ani mă zbat din greu să conving lumea să nu mai susțină fenomenul cerșetoriei și să nu le mai dea bani paraziților sociali pe stradă. De fiecare dată când văd pe cineva că le dă bani cerșetorilor îmi crește tensiunea de nervi.

Măi, proștilor și naivilor, ăia care vin la voi cu poezioara învățată nu sunt deloc săraci și amărâți, așa cum probabil credeți voi, în naivitatea voastră prostească, ăia sunt mai înstăriți și mai bogați decât voi, pentru că, din nefericire, sunteți mulți proști care vă lăsați manipulați de ei și le dați bani.

Duminică dimineața m-am enervat din nou. Pe la ora 4 dimineața m-am oprit la bancomatul BT din Piața Unirii, în timp ce mă îndreptam spre casă. Erau câteva persoane în fața mea, ușor alcoolizați, iar o cerșetoare de vreo 50 ani stătea fix lângă bancomat, jos, după cum bine se poate vedea în fotografia de mai jos, cerându-le bani tuturor celor care scoteau bani din ATM.

bancomat cersetoare piata unirii cluj

Un individ i-a dat 10 lei, probabil era prea beat ca să realizeze ce făcea. Un altul i-a dat 5 lei și un altul 3 lei. Am crezut că fac cu nervii când i-am văzut cu câtă lejeritate se lasă prostiți, dar eram prea obosit și n-aveam chef să încep să mă cert. Când am ajuns eu la rând, scot bani din bancomat și duduia a crezut că mai prinde un fraier, dar, surpriză!, n-a avut noroc. Primul lucru pe care îl fac de obicei când îmi cer paraziții bani pe stradă e să-i trimit la muncă pe jegoși. Individa îmi zice, cu un glas tremurând și emoționant, „unde să lucru io la 50 ani”. I-auzi ce tupeu are, unde să lucreze ea la 50 ani! Alte femei lucrează și la 60+ ani și individa nu are unde să se ducă să muncească la 50 ani, deși părea sănătoasă și nu avea niciun handicap. Tupeu jegos de cerșetor ambulant. După ce i-am transmis niște dumnezei și niște sfinți, m-am cărat acasă plin de nervi. Desigur, atunci când prinzi niște fraieri care îți dau bani fără să faci nimic, normal că nu vrei să îți găsești de lucru, că-i mai ușor să stai și să freci menta pe stradă!

Eu nu dau nici 10 bani unui parazit social pe stradă și îl trimit rapid la plimbare când vine lângă mine să-și spună poezia, nu am făcut-o niciodată și nici nu o să încep acum. Și de ce i-aș da bani până la urmă bani unuia care refuză să muncească, mie vine cineva să îmi dea bani nemunciți? Credeți că vine unul la mine să-mi zică, „ia, mă, 5 lei să-ți iei o pită, că pari cam amărât și flămând!”. Mie nu-mi dă nimeni nimic, eu trebuie să muncesc pentru fiecare bănuț, nimeni nu mi-i oferă gratuit și pe ochi frumoși.

A da bani unui parazit social pe stradă, indiferent cine e, nu te ajută să îți cumperi locul în Rai, nu ești cu nimic mai bun dacă încurajezi cerșetoria, ești doar mai prost. Faptul că nu realizezi că ăla care îți cere bani pe stradă sau în autobuz, venind cu o poveste lacrimogenă, el de fapt joacă un rol și, în realitate, face mai mulți bani într-o zi decât faci tu în câteva luni muncind din greu și cinstit, demonstrează că ești cretin și limitat. Treziți-vă!

Sigur, atunci când am o situație financiară decentă și vreau să fac un bine, caut un caz social, o persoană care are nevoie de bani pentru o operație importantă de care depinde viața lui și ajut cu o anumită sumă, în limita posibilităților, sunt sute de cazuri pe care le puteți ajuta, sute de oameni care merită sprijiniți financiar, nu paraziții sociali care cerșesc pe stradă. Sau dacă vreau să fac un bine, mă duc la un Centru de Zi cu niște alimente și le ofer bătrânilor amărâți. Sau îi cumpăr eu trei covrigi unui bătrân care cerșește pe stradă și îi dau să mănânce, dar banii nu sunt niciodată o soluție, pentru că nu ai de unde să știi dacă ăla cui îi dai bani pe stradă a fost sau nu pus de cineva să cerșească, căci, în cazul în care ați trăit într-o grotă obscură și nu ați avut contact cu realitatea în ultimii 10 ani, cerșetoria a ajuns o adevărată afacere în toată regula.

Când văd tineri și adulți în toată firea, fără nicio problemă și fără niciun handicap, cerșind pe stradă, mă ia toți dracii. Când văd și aud povești cum că unii sunt în stare să își provoace singuri un handicap doar pentru a cerși, gen să-și rupă o mână sau un picior, mă ia cu durere de cap. Da, am auzit cazuri și chiar există asemenea „strategii”, nu e deloc vrăjeală. E plin de cerșetori falși și prefăcuți. Oare ăla cu iphone din 2010 cum îi merge? Oare ăla din Târgu Neamț ce mai face? Și v-am dat doar 3 exemple, mai sunt sute. La Cluj există un tip surdo-mut care umblă cu bilețele prin autobuze și prin baruri, probabil l-ați văzut, e un personaj pitoresc în oraș. Ei bine, individul respectiv își bagă banii pe care îi face de pe urma proștilor la păcănele, l-am văzut personal de câteva ori în sălile de jocuri. Despre asta-i vorba.

Am o boală pe cerșetori de nu vă puteți imagina, iar dacă toți ar gândi ca mine, sunt absolut convins că în câțiva ani n-ar mai exista cerșetori în România.

2 comentarii la „Nu mai fiți proști, nu mai dați bani cerșetorilor!”
  1. Mi s-a intamplat de 2 ori in 10 ani de stat in Bucuresti sa imi ceara un cersetor ceva de mancare. Nu i-am refuzat, unuia i-am dat o banana din punga mea de cumparaturi, altuia i-am cumparat un pranz de la un impinge tava. N-am dat niciodata bani unui cersetor, dar pe un om care pretinde ca e flamand nu-l voi refuza. Cu ambii m-am reintalnit si nu mi-au mai cerut a doua oara nimic.
    O istorie nostima pe tema cersetoriei mi-a furnizat-o un amic din Iasi. Iesind dintr-un bar alaturi de un coleg de munca finlandez, un cersetor ii aude ca vorbesc in Engleza si ii abordeaza in limba lui Shakespeare. Finlandezul ii raspunde calm: I don’t believe in begging. Cersetorul ramane mut, nu stim daca din cauza ideii sau doar n-a inteles raspunsul…

  2. Sa iti povestesc si eu o mica pãtanie.

    Acum 3 luni aproximativ bate cineva la usa, deschid si ce sa vezi, 2 puradei care bat din usa in usa si cersesc. Unul din ei ma abordeaza cerând 1 leu sa isi ia mancare. Eh, nici eu nestând fff bine cu banii le dau in loc de bani niste conserve (primite de sotie mea ca si ajutor social), le dau paine si pleaca, multumind cele.

    Peste 2 ore ies la cumparaturi si gasesc conserverele aruncate in scara pe jos. Stii ce najpa m-am simtit dupa faza asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.