Din Romania

Nu vă bucurați prea tare încă pentru legea anti-fumat

Astăzi a fost o zi istorică în Parlamentul României, aleșii noștri au votat oficial legea anti-fumat inițiată și propusă în forma ei actuală de deputatul clujean de la PSD Aurelia Cristea și echipa ei, lege care va interzice total fumatul în spațiile publice închise, dar și în spațiile deschise dacă în apropiere se află spații de joacă pentru copii. Un lucru foarte bun și util, dar sunt puțin cam sceptic.

„Legea antifumat a trecut de Camera Deputaților. Ea a fost votată de parlamentaari de la toate formațiunile. Au fost 164 de voturi , 26 – <împotrivă> și 20 de abțineri.

Legea nu permite amenajarea de spații speciale pentru fumat în clădiri de utilitate publică și instituții. Sunt doar două excepții: penitenciarele de maximă siguranță și aeroporturile, unde pot fi amenajate spații speciale pentru fumat”Digi24.ro.

Amenzile sunt de la 100 de lei la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 5.000 până la 15.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă legea.

Personal, nu mă entuziasmez prea tare, încă, pentru că sunt convins că proprietarii de crâșme or să găsească vreo ghidușie prin care vor reuși să dribleze și această lege, ca multe altele de altfel. Pentru că trăim totuși în România, să nu uităm asta, țara unde se driblează legi într-o veselie. Aștept să văd cu ochii mei dacă va fi și pusă în aplicare în toate localurile de la anul. Mă bucur însă de existența unei asemenea legi, e un pas URIAȘ spre NORMALITATE și mă bucur că nu vom mai ajunge acasă cu hainele mirosind a hoit după o ieșire în oraș cu prietenii.

Să ne înțelegem. Eu nu am absolut nimic cu fumătorii, nu mă deranjează fumul de țigară, m-am obișnuit cu el și mă doare-n fix în paișpe ce face fiecare cu viața și sănătatea lui, am mai zis-o aici pe blog și o s-o mai repet ori de câte ori e nevoie. Eu nu fumez, nu mă atrage, nu-mi place, nu m-a prins niciodată viciul ăsta și nici n-o să mă prindă câte zile oi mai avea de trăit.

Dar am așa o presimțire că vor curge multe multe amenzi pentru proprietarii de crâșme, baruri, cluburi, restaurante și puburi odată cu această lege anti-fumat. Am un feeling că mulți or să fie arși la buzunar din cauza acestei legi. Pentru că, hai să fim serioși, câți patroni credeți că or să-și permită luxul să interzică total fumatul? Într-o țară în care fumătorii sunt majoritari, această lege echivalează oarecum cu un mic faliment pentru multe localuri, baruri sau cluburi.

2016 se anunță un an  roditor pentru bugetul statului, se vor face multe norme de amenzi odată cu această lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.