Traim intr-o Romanie in care sportul a ajuns sa fie adanc politizat, iar acest lucru nu e deloc benefic pentru viitorul lui. In ultimii ani, conducerile federatiilor sportive au ajuns sa fie formate din fel de fel de politruci, de indivizi pusi in functii cheie de un partid sau altul, de oameni fara experienta care au ajuns sa conduca destinele sportului romanesc. Intotdeauna am afirmat ca atunci cand isi baga politicul coada in ceva nu iese nimic bun din asta, in orice domeniu de activitate, nu neaparat in sport. Pentru ca cei care ajung in diverse functii pe pile politice nu sunt pusi acolo pe competente si pe experienta, nu sunt numiti acolo ca sa faca performanta, ci doar sa sifoneze niste bani pentru partid si pentru diverse interese obscure.
Sa luam de exemplu cazul recent al consultantului politic Cozmin Gusa, care a castigat, nu mai el stie cum, presedintia Federatiei Romane de Judo cu 121 de voturi din 143, un sport la care in ultimii ani am avut performante notabile si medalii castigate la olimpiade si competitii internationale datorita muncii depuse de echipa lui Florin Bercean si a sportivelor antrenate de acesta. Gusa nu are deloc experienta in management sportiv si cu atat mai mult in judo, nu a antrenat vreodata pe nimeni si nu a practicat acest sport la nivel profesionist. Asa ca, pe ce criterii a fost ales si de ce? El a excelat in politica, e recunoscut ca un datator cu parerea despre fenomenul politicii romanesti, a si fost deputat si director de campanie al lui Traian Basescu. Deci, de unde si pana unde experienta in judo? A, ca e pasionat de judo si il mai practica din cand in cand, asta e altceva, tuturor ne place un sport anume, dar asta nu ne face automat experti si pretendenti la sefia federatiei sportului respectiv.
Cozmin Guşă, 46 de ani, a activat în politică din 2001. A fost pe rând secretar general al Partidului Social Democrat, membru în Biroul Permanent al Partidului Democrat, director de campanie al lui Traian Băsescu şi deputat independent. În 2004, Cozmin Guşă a fost ales deputat în Bucureşti pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. La nivel de studii, este absolvent al Facultăţii de Fizică din Cluj-Napoca şi a studiat management în mass-media în SUA, precum şi economie internaţională la Ecole Nationale d’Administration Paris.
Si exemple ca acestea mai sunt destule. Sa luam de pilda si cazul presedintelui FRF, Razvan Burleanu, despre care s-a tot scris foarte mult ca ar fi fost numit politic la conducerea fotbalului romanesc, sau a beneficiat oarecum de putin sprijin politic din partea unor oameni dintr-un fost guvern. Si aici e aceeasi poveste. Un tip prezentabil, cu charisma, tanar, educat, dar fara experienta fotbalistica si fara sa fi jucat la nivel profesionist sau sa fi antrenat, ajunge sa conduca destinele fotbalului. Bun venit in Romania!
Mai sunt multe cazuri de politruci infiltrati prin cluburi sportive, indiferent de sport, sau federatii, oameni impusi acolo pe linie de partid si care afecteaza grav performanta sportivilor. De ce? Pentru ca un politruc ajuns intr-o functie importanta este, asa cum am zis si mai sus, pus acolo nu pe competente si experienta sportiva, ci pentru interese si a mai sifona niste bani pentru partid.
Asa ca, in concluzie, jos politizarii sportului! Jos intereselor politice in sportul romanesc! Spuneti nu implicarii politicului in sport!