Sport pe pâine

Previziunile „regelui”

„Regele” fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român și singurul decar adevărat pe care l-a avut echipa națională, a prezis declinul fotbalului românesc încă din iunie 1998, într-o conferință de presă înainte de mondialul din Franța, iar acum dacă ascultăm înregistrarea realizăm câtă dreptate a avut.

În prezent, noiembrie 2016, același Hagi a făcut din nou spectacol într-o conferință de presă, de această dată din postura de antrenor și patron al unei echipe de primă ligă, Viitorul Constanța, club cu cea mai modernă academie din România, după 1-1 cu Gaz Metan Mediaș în etapa a 16-a. Au trecut 18 ani de la acea conferință și constatăm cu amărăciune că nu s-a schimbat nimic.

Salvați declarația de mai jos și urmăriți-o peste 5-10 ani, situația fotbalului românesc va fi la fel, poate chiar mai rău de atât dacă nu ne trezim la timp să schimbăm ceva. De la minutul 7 începe show-ul. Dacă Hagi nu știe ce vorbește, atunci nu știu cine știe…

„Am căzut în groapă. Ne-am dus în lumea a treia, în lumea a cincea. Cineva a spus-o în vară, Răzvan Lucescu, că suntem în lumea a cincea. Nu tată, nu suntem în lumea a cincea. Ați făcut să ne perceapă lumea că suntem în lumea a cincea. Noi nu înghițim. Generația noastră nu înghite. Nu ne trezim. Vai de mama noastră.

O să ne bată și oricine. De ce ? Pentru că internet. Toți cu tactică. Toți au învățat niște lucruri și am uitat de fotbalul nostru. Am uitat să selectăm care știe fotbalul, care are personalitate. Înainte ne identificam cu nouari care marcau 40 de goluri pe sezon. Acum îl facem mare pe unul care marchează 7 goluri, 10 goluri. Pe vremea mea, decarul se uita la tine și pasa în altă parte, centrau extremele…

Ce cultivi? Cum v-am zis aia cu castraveții. Dacă vrei pepeni, roșii, frumos, seamănă-i tată. Ca altfel ei nu cresc. Pui castraveți și vrei pepeni? Joci cu fotbalul ăla cu lungă și pe a doua de dă boala-n noi, faci cârcei. România în anii ’70 făcea posesie. This is it!”.

Nu contează felul cum vorbeşte, nu asta e relevant în acest context, ideea e că fotbalul românesc e tot mai aproape de colaps şi a avut dreptate în ’98, are şi acum. Stadioanele sunt tot mai goale, echipele de tradiție au dispărut sau sunt pe cale de dispariție, suporterii sunt tot mai dezinteresați de fotbal, nu mai există acea emulație specifică înaintea marilor derby-uri, audiențele televiziunilor la meciurile din prima divizie sunt tot mai mici, microbiștii preferă să urmărească meciuri din Anglia, Germania sau Spania unde au ce vedea, nu din gluma de campionat pe care o avem, iar nivelul fotbalul românesc e atât de jos încât un banal meci de prima ligă are același efect ca și un pumn de somnifere.

Hagi rămâne deocamdată singurul investitor care a ales să susțină în mod profesionist fotbalul juvenil și investește în creșterea tinerelor speranțe pentru echipele naționale. Practic, el investește în acea bază de la care trebuie să înceapă crearea unei noi generații, idee pe care o tot aruncă majoritatea la înaintare în ultimii ani, ceea ce nu face Federația Română de Fotbal, iar pentru asta merită toată stima și respectul.

Adevărul despre viitorul fotbalului românesc vine de la un om care este cel mai în măsură să vorbească despre acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.