Blogosfera

Regula de aur în blogging: scrie zilnic!

Asta a fost una dintre multele concluzii pe care le-am tras eu sâmbătă seara după #clujblogmeet-ul de la Orange Shop-ul de pe B-dul 21 Decembrie 1989 – scrie zilnic, pentru că doar așa faci succes și atragi cititori, o regulă de aur aș zice, pe care, mulți dintre noi, inclusiv eu, cu toată rușinea, nu am cam respectat-o în ultimul timp. Fiecare are proiectele lui personale, fiecare are business-urile lui, fiecare are un job care îi răpește mult prea mult timp, iar blogul ajunge, din păcate, pe planul doi, trei sau chiar patru. Unii reușesc să scrie zilnic, tot respectul pentru asta, alții o dată la două-trei zile, cum e cazul meu, alții o dată pe săptămână, pe lună sau poate și mai rar de atât.

Dacă ajungi să scrii o dată pe lună, pe an sau când îți aduci aminte că mai ai un blog, nu vei avea niciodată succes și nu vei reuși niciodată să formezi o comunitate de cititori fideli în jurul blogului tău. Un lucru important de ținut minte este următorul: blogging-ul se face din pasiune, iar când pasiunea se pierde, poți să îți închizi blogul și să te apuci de altceva. Dacă ajungi să scrii din obligație, cu plictis și fără chef, se duce dracului tot farmecul acestei activități frumoase. Părerea mea.

Eu personal mi-am propus ca începând de astăzi să livrez cel puțin un articol pe zi, subiecte am destule, dacă mă duc până la piață sau până la supermarket să iau o pită, ajung acasă cu cel puțin două idei de articol. După aproape 8 ani de blogging, nu mai e cazul să mă scuz că nu am despre ce să scriu, iar intuiția și flerul de blogger m-au ajutat foarte mult în toți acești ani să păstrez o oarecare constanță pe blog.

Aseara, la Orange Shop, comunitatea online din Cluj a fost, din nou, ca pe vremuri: UNITĂ, cel puțin așa am perceput eu această întâlnire. Am fost toți la un loc, bloggeri noi, bloggeri vechi, foști bloggeri acum implicați în alte activități conexe și alți reprezentanți din industria online locală. Nu ne mai întâlnisem de ceva timp, să tot fie câteva luni bune de la ultimul #blogmeet, iar acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi are un program destul de încărcat, fiecare are proiectele lui și pur și simplu nu am reușit să găsim o zi în care să stăm la povești, cu o bere în față și să punem online-ul la cale. E foarte bine că am reușit ieri să ne strângem, e un lucru bun că s-a întâmplat asta și sper să ne vedem mai des de acum înainte.

Cândva, blogosfera din Cluj era recunoscută ca fiind una dintre cele mai unite comunități online din România, dar cum fiecare a apucat-o pe drumul lui, am cam uitat cum e să fim o COMUNITATE, ne-am întâlnit foarte rar și nu am mai prea interacționat unii cu alții. Haideți să fim o FORȚĂ în țară! Haideți să dăm, din nou, ora exactă în online-ul românesc! Mi-e dor să se vorbească din nou, cum se vorbea cândva, de comunitatea bloggerilor din Cluj și să facem inițiative faine despre care să se vorbească peste tot.

Împreună suntem mai puternici și împreună putem face lucruri faine care să contribuie la dezvoltarea orașului nostru drag, iar din punctul meu de vedere înființarea Asociaței Bloggerilor și Onlinerilor Clujeni e un pas uriaș spre închegarea unei comunități strânse și unite în jurul unor idei menite să contribuie la dezvoltarea și la imaginea orașului, a unei campanii umanitare sau a unui proiect dezvoltat de către un blogger clujean.

S-a lansat versiunea a doua a panoului bloggerilor clujeni, panou care își va găsi de luni un onorant loc pe unul dintre pereții din incinta Primăriei Cluj-Napoca, iar de calitatea produsului finit s-a ocupat foarte bine Daisler Print House. Bravo, Gabi și Dan pentru implicare! Cred că „părintele spiritual al panoului bloggerilor clujeni”, Groparu, e mândru, căci ideea inițială cu panoul bloggerilor i-a aparținut și trebuie să menționăm asta. Era nevoie de un update al panoului, vechea listă nu mai era de actualitate, mulți bloggeri s-au lăsat, alții s-au mutat din Cluj, alții nu mai există, au apărut nume noi în blogosfera clujeană și trebuie să vină schimbarea asta.

panou bloggeri clujeni

PS: chiar dacă de 2 ani sunt implicat activ în industria presei locale, eu voi rămâne blogger. M-am format ca blogger și nu voi renunța niciodată la acest statut. Blogging-ul este și va rămâne una dintre pasiunile mele principale.

Ne vedem pe 29 iulie la următorul #clujblogmeet.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.