Carul cu nervi

Respectati opinia altora si tratati-o ca si cum ar fi a voastra

Acum ca s-a terminat (partial) galceava iscata pe tema atentatului islamic de la revista satirica Charlie Hebdo, pot si eu sa imi exprim un punct de vedere despre lipsa de respect a unora privind opiniile si parerile altora despre un anumit subiect. In aceste zile, toata lumea a dezbatut si a emis o parere pe unde a apucat, pe facebook, pe bloguri, prin ziare, la televizor despre masacrul de la Paris in care au murit 12 oameni. Unii gandesc intr-un fel, altii altfel. Unii le acorda o mica parte din prezumtia de vinovatie si jurnalistilor de la Charlie Hebdo, iar altii o dau inainte cu libertatea de exprimare si libertatea de expresie. Pana aici nimic surprinzator, e bine ca exista dialog, reactii si o dezbatere, problema este ca exista in aceasta societate niste oameni care nu au un dram de bun simt sa respecte opiniile altora, lucru care, inevitabil, duce la jigniri gratuite si inutile. Ok, nu esti de acord cu afirmatia mea, nu avem acelasi punct de vedere, dar de ce ma faci pe mine prost, fraier, idiot daca nu gandesc ca tine?

herbert henry lehman

Daca eu zic ca si jurnalistii de la Charlie Hebdo au avut si ei partea lor de vina, una mica acolo, de ce ma faci prost daca nu esti de acord cu afirmatia mea? Te crezi mai destept daca faci asta, te crezi mai special? Iti spun eu, tu nu esti deloc ala destept si eu sunt prostul pentru ca mi-am permis sa gandesc altfel decat tine, doar avem opinii diferite. Eu imi argumentez afirmatia in felul urmator: nu poti sa faci glume la nesfarsit cu niste dementi care, probabil, unii sunt si cu probleme psihice, pentru ca dementii nu stiu multe si in cateva secunde te pot lasa intr-o balta de sange. Si ce ai facut atunci? Ai murit ca un martir si un erou. Riscurile meseriei, ce sa-i faci! In orice domeniu exista un risc, dar se pare ca riscul e si mai mare atunci cand ai de a face cu teroristi islamisti, carora daca le jignesti Profetul si iti bati joc de el fara oprire de parca n-ar mai fi alte subiecte de luat la misto, ajungi sa platesti cu viata. Ei bine, oamenii ramasi in redactia Charlie Hebdo vor continua sa publice caricaturi cu Profetul Mahommed ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si n-ar fi murit nimeni din cauza asta. Si o vor face la o scala mai mare, 3 milioane de exemplare va fi tirajul revistei Charlie Hebdo astazi, va fi tradusa in 16 limbi si se va distribui in mai multe tari. Curaj, domle! Mult curaj iti trebuie sa te mai risti sa faci asa dupa tot ce s-a intamplat. Si cu toate amenintarile care continua sa vina dinspre organizatiile teroriste si islamisti. Pentru asta am tot respectul pentru oamenii astia ca nu se lasa intimidati si nu le e frica de moarte, cu toate ca eu cred in continuare ca prea isi forteaza norocul.

Bun, revenind la subiectul initial, lipsa de respect a unora pentru opiniile altora. Si avem doua exemple concrete, mai cunoscute. Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu, doi jurnalisti cu mare experienta, au fost pur si simplu facuti terci, linsati practic, de niste unii care nu au fost de acord cu afirmatiile lor privind atentatul de la Charlie Hebdo. Nu ma intereseaza parerea lor despre acest caz, desi ei au fost de parere ca „jurnalistii respectivi si-au cautat-o singuri si au trecut niste limite”, nu asta e subiectul acestui articol, ma intereseaza de ce trebuie sa i faci prost, idiot si fraier pe cineva, indiferent cine e, daca nu e de acord cu tine si nu gandeste la fel? Traim intr-o societate democratica in care fiecare om are dreptul la o opinie, fiecare persoana are dreptul sa se exprime cum doreste si sa spuna ce are pe suflet. Nu esti de acord cu el, treci mai departe si iti vezi de drum, dar nu te apuci sa-l jignesti pe om si sa-l faci prost! Nu se face asa ceva. E o chestiune de bun simt si de „cei 7 ani de acasa”. Nici eu n-am fost de acord cu multa lume, dar nu am inceput sa-i fac in toate felurile si sa jignesc doar pentru ca au o gandire diferita de a mea. Am explicat frumos, cu argumente, civilizat si decent, de ce nu sunt de acord si am trecut mai departe, fara sa-l fac prost, cretin, fraier, idiot si mai stiu eu ce alte apelative s-au mai folosit. Asta inseamna respect!

Asta e problema in Romania, ca unii oameni sunt prea inchistati la minte si nu realizeaza ca unele pareri chiar nu coincid cu ale lor si refuza sa creada ca mai exista si alti oameni care nu gandesc ca ei. De asta apar atat de multe persoane care daca nu sunt de acord cu tine si nu te pot combate cu argumente, incep sa te faca prost, cretin si idiot. Trist, domle, foarte trist. Si nu vorbim neaparat despre cazul Charlie Hebdo, ma refer la cazul general.

1 Comment

  1. Libertatea de exprimare zice ca pot sa iti zic „retardat”, dar nu e frumos sa te impusc

    RăspundeRăspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.