Online & Tech

Reţea socială pe dracu

Ce înţelegem prin reţea socială? O comunitate unde oamenii comunică între ei, schimbă impresii, formează legături, împart idei. E simplu. Te înregistrezi într-o reţea socială ca să cunoşti oameni, să-ţi faci prieteni, să-ţi găseşti perechea, să-ţi faci rost de eventuali colaboratori. Ei bine, io am să demonstrez cum reţeaua socială nu e chiar aşa de socială precum se zice. Adică comunicare şi socializare, din părţi.

Pe scurt, o reţea socială e un imbold spre a lega noi prietenii în offline. Sau cel puţin aşa o văd eu.

Îi trimit deunăzi un mesaj privat unei domnişorici în care o invitam în oraş, la un suc, o măslină, film, plimbare, whatever, eu fiind available şi ea la fel, conform statusului relaţiei pe care şi l-a schimbat cu un scop bănuiesc. Bun, toate bune şi frumoase, trimit mesajul, n-am folosit foarte multe clişee tipice pentru că ştiu că fetele în general nu le suportă, şi aştept răspuns. Răspuns care spre surprinderea mea întârzie să apară. Trece o zi, trec două, trece o săptămână, şi nimic. N-am mai insistat pentru că n-avea rost, mi-am văzut în continuare de treabă, dar altceva m-a pus pe gânduri. De ce n-ai răspunde unui mesaj privat care ţi se adresează exclusiv numai ţie? Fie că zici da sau „nu mă interesează, pa”. E o chestie de bun simţ, când cineva ţi se adresează ar fi normal să-ţi întorci capul înspre el şi să-i dai un răspuns, să nu-l faci pe om să aştepte în zadar.

No spuneţi-mi voi mie, de ce se mai numeşte reţea socială dacă lipseşte chiar termenul de bază: socializarea.

Apropo, câţi dintre voi faceţi pe o reţea socială ceea ce ar trebui făcut, adică să comunicaţi cu lumea, să socializaţi, să folosiţi site-ul respectiv pentru a lega prietenii în offline. Fiindcă să dăm accept la prieteni, să ne schimbăm starea şi să ne jucăm tot felul de jocuri o poate face şi un copil de grădiniţă care înţelege fix nimic ce înseamnă o reţea socială.

Îmi place să cred că socializarea online NU a ajuns la un nivel atât de jos încât nu o mai poţi numi socializare? Bărbaţii caută poze cu gagici la care limbează în faţa monitorului pentru că nu au coaie să le scoată în oraş chiar dacă starea relaţiei i-o permite. Femeile au treabă cu aplicaţiile alea jenibile cu adevăr sau provocare, horoscop ş rahaturile alea de jocuri bune de pierdut vremea. Majoritatea stau în faţa monitorului şi se hlizesc de statusurile şi pozele altora. Unde e socializarea aia atât de exploatată?

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

5 Comments

 • Pavel

  Apăi, bre, dacă duci socializarea într-un singur punct, e clar că nu-i socializare. Da’,mai încearcă, mai întreabă, că poa până la urmă îţi răspunde una şi dă socializarea peste tine. Şi devii expert în social media :P

  Iar eu da, folosesc twitterul, în special, pentru a socializa, pentru a sta de vorbă cu oameni de departe, ca tine, cu care să împart 3 vorbe şi să ne cunoaştem. Chiar dacă, doar pe net.

  RăspundeRăspunde
 • Sf. Vasile

  Iti dai seama ca nu la twitter m-am referit, pentru ca acolo e socializarea socializarilor. La comunitatile astea gen facebook, hi5 si astea romanesti.

  RăspundeRăspunde
 • Meneopol

  Salut!

  Şi blogul poate face parte din reţeaua sofisticată de socializare, mai ales cel personal. Şi chiar şi aici ai să descoperi autori de blog care nu catadicsesc să răspundă comentariilor care li se adresează în mod direct. Nu cred că e bine şi nici normal să răspunzi tuturor, mai ales atunci cînd ai 50-100-200 comentarii/articol dar sînt cazuri cînd trebuie să fii prezent. Este o lipsă clară de respect faţă de cititori şi dovedeşti că ai trăit într-un colţ retras de pădure.

  De foarte mult timp am simţit „superioritatea” asta a unor autori de blog şi parcă nu e chiar la locul ei atîta timp cît îşi fac publice gîndurile, dorinţele şi opiniile. Şi în cazul domnişoarei care te tratează cu „amînare” pot spune la fel, este o tristă făptură cu un mare handicap la nivel de comunicare. Mergi mai departe, îţi garantez că nu ai nevoie de astfel de specimene prin preajmă. Adică, mai pe şleau, fugi de ea! :)

  RăspundeRăspunde
 • Cristina

  prin definitie, blogul, retele sociale (FB , hi5, etc) si twitter sunt partea de social media; scopul clar e de a interactiona. Ca si tine, eu vad FB un mod de a facilita relatiile in offline. Poate sunt „de moda veche” ca imi doresc sa ii vad face-to-face macar pe cei pe care ii am pe FB si sunt din Arad sau din Romania.

  RăspundeRăspunde
 • Sf. Vasile

  @Meneopol: vai ce-i urasc eu pe ăia care nu raspund la comentariile cititorilor lor.

  @Cristina, n-avem cu cine din pacate.

  RăspundeRăspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.