În această seară am avut parte de un moment istoric pentru lumea fotbalului – retragerea unei legende – Francesco Totti (40 ani), de 28 de ani jucătorul și căpitanul lui AS Roma. Un adevărat simbol. O legendă vie a fotbalului italian. Regele Romei! A fost un moment memorabil, unic și emoționant pentru orice iubitor al „sportului rege”, genul de moment care te mișcă și te marchează puțin, indiferent de echipa pe care o simpatizezi. Și ca un iubitor al fotbalului nu puteam să nu dedic și eu un mic articol acestui moment.

AS Roma a încheiat sezonul competițional 2016-2017 cu o victorie muncită și entuziasmantă, scor 3-2 în fața Genoei, care îi asigură locul 2 și accesul direct în grupele Champions League. O victorie pentru Totti, astfel se poate descrie acest succes, care a îmbrăcat tricoul acestui club pentru ultima dată.

Un stadion întreg a fost în lacrimi în această seară – 70.000 de suflete – pentru un jucător imperial. Uluitor. Un fotbalist exemplar și un sportiv model pentru tânăra generație. Nu există atât de multe epitete și metafore ca să poți descrie în cuvinte ce a însemnat Totti pentru Roma, pentru Italia și pentru întreaga lume a fotbalului.

Generații întregi de fani romaniști au crescut cu Francesco Totti. Mii de jucători i-au fost adversari. Mii de jucători i-au fost coechipieri. Milioane de fani ai fenomenului fotbalistic au crescut cu Totti și l-au urmărit jucând în toți acești ani.

Eram mic când l-am văzut prima dată la televizor jucând pe Totti, cred că eram prin generală, iar atunci mi se părea un jucător admirabil, felul cum își servea coechipierii cu câte o pasă filtrantă, cu câtă eleganță se mișca pe teren și ce goluri memorabile a înscris. Astăzi l-am văzut pentru ultima dată jucând și pot spune cu mâna pe inimă că sunt mândru că am fost contemporan cu această legendă. Unui asemenea jucător pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi, și-a făcut meseria cu cinste, onoare și demnitate. A fost fidel unui singur club, pe care l-a slujit așa cum se cuvine și nu a păcălit niciodată fotbalul. Și-a dat viața pentru același club, a refuzat oferte de la marele Real Madrid și alte cluburi, a transpirat 28 ani sub aceleași culori și a avut mereu CARACTER, cum să nu-l iubești?

Nu sunt fan al acestei echipei, dar am un infinit respect pentru Francesco și, fără doar și poate, sunt de părere că oficialii clubului trebuie să retragă numărul 10 din echipă, nu cred că se va mai naște un jucător care să fie demn de acest număr la Roma. Numărul 10 a fost și va rămâne unul singur – Francesco Totti.

Cifrele lui Totti după 28 ani de carieră sub culorile giallorossilor:

25 de sezoane
785 de meciuri
307 de goluri
197 de pase

Cuvintele sunt de prisos!

Grazie, Totti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.