Carul cu nervi,  Din Romania

Românul nu poate fi educat şi civilizat!

E concluzia tristă la care ajung de fiecare dată când mă detaşez de agitaţia oraşului şi petrec câteva ore bune într-un loc cu multă verdeaţă şi aer curat, de obicei la marginea oraşului, dar este când ne refugiem undeva în afara lui, la un grătar, o bere şi puţină relaxare. Cred cu tărie că toată lumea  trebuie să-şi facă timp în agenda de weekend pentru o ieşire la iarbă verde. Îţi convoci prietenii, vă urcaţi în maşină şi mergeţi cât vedeţi cu ochii, găsiţi o poieniţă undeva, un petec de iarbă, îţi pui pătura, faci grătarul, scoţi berea sau sucul şi în cele câteva ore uiţi de probleme, de necazuri şi de supărări.

Problema este că ajungi să îţi faci nervi degeaba când vezi cum tratează cetăţeanul de rând natura şi mediul înconjurător, adică într-un limaj mai colorat, îl tratează cu curul şi cu indiferenţă. Ce rămâne după orice ieşire la iarbă verde a cetăţenilor de rând ştim cu toţii, acel lucru care ne lasă un gust amar de ţi se duce dracului toată energia pozitivă cu care te-ai încărcat în cele câteva ore de libertate: gunoaiele şi resturi menajere rămase după excursioniştii cărora le-a fost lene să le strângă într-un sac, să le pună în maşină şi să le arunce la prima pubelă care le iese în cale.

Nu am nicio urmă de îndoială că acestor oameni le place să trăiască în mizerie şi-n jeg. Sunt acei oameni care nu sunt deloc deranjaţi de ce lasă în urma lor şi orişicât ai încerca să-i educi şi să-i civilizezi, nu vei reuşi niciodată pentru că sunt genul de oameni încuiaţi la minte, oameni proşti şi idioţi cărora le place să trăiască printre gunoaie, să circule printre gunoaie, să-şi crească copiii printre gunoaie, să se plimbe printre gunoaie. Aşa sunt ei, nu le-am atribuit o denumire încă, aruncă chiştocul de ţigară pe jos, dar se plâng şi înjură de mama focului că un alt neanderthal la fel ca ei nu strânge resturile menajere după picnic şi le lasă acolo unde a campat. Despre asta-i vorba.

Până acum am tot crezut că oamenii se pot schimba, că putem fi şi noi civilizaţi, că cetăţenii vor începe să realizeze cât de util e coşul de gunoi de pe stâlpi, că vor înceta să mai asculte manele, că nu vor mai fi ţărani, dar m-am înşelat. Ştiu că am fost un naiv crezând că nu e totul pierdut în ţara asta. Mă iertaţi că m-am născut optimist, n-am ce face, aşa sunt eu. Nu ai cum să-l educi şi să-l civilizezi pe românul prost crescut cu 8 clase, şi alea obţinute prin şpagă, spărgător de seminţe în faţa blocului,  fanatic al jocurilor de noroc tip păcănele şi care se exteriorizează în timpul manelelor de prost gust.

Degradarea unei naţiuni începe de la genul acela de oameni pe care i-am descris mai sus, fără un viitor în societate. Aceia care se simt bine urmărindu-i emisiunile lui Capatos, văd în OTV un model de televiziune perfect, maneaua le provoacă o stare de plăcere, iar nivelul de subcultură atinge cote alarmant de mari. Aceia care prin relaxare înţeleg spart o sămânţă şi dat gata o sticlă de cola în faţa blocului sau petrecut timpul prin sălile de jocuri de noroc.

Zona Mărişel  Zona Mărişel

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

3 Comments

 • Cuibus

  Pana nu se vor aplica legile nu se va schimba nimic…sa le dea niste amenzi mari si sa vezi apoi ce curatenie e in tara.
  In alte tari nici cu masina nu ai voie sa mergi la padure..doar cu bicicleta sau pe jos…cum incerci sa intri in padure cu masina cum hop is pe tine si nu te iarta numai daca esti strain si nu cunosti legile din zona.

  RăspundeRăspunde
 • Vasile Manu

  @Cuibus: Astea cu legile si amenzile nu stiu daca va functiona, pentru ca romanul e recunosc drept un inventiv si va gasi el cumva sa scape de amenda, gen: o relatie in politie, la primarie, etc. Cand vine vorba de lucruri din astea, scapat de amenzi, romanul e descurcaret.

  RăspundeRăspunde
 • Cuibus

  Ei aducem niste padurari si „militieni” din austria si se rezolva. Ei romanii se descurca pana se fac reguli calumea..vezi doar cazul cu masinile din Bulgaria..au rezolvat simplu in toata Europa nu poti circula cu numere din alta tara mai mult de 3 luni, daca nu ai rezidenta loco..deci au luat o teapa destul de mare multi ca acum trebuie sa plateasca iarasi.

  RăspundeRăspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.