Carul cu nervi

Scrisoare deschisă către Daniel Buzdugan

Stimate Daniel Buzdugan,

Tu probabil că nu mă cunoști, dar eu te cunosc pe tine. Eu sunt un umil blogger clujean cu mii de texte scrise în ultimii ani, iar de doi anișori am ajuns dintr-o întâmplare să cochetez și cu presa, nu sunt atât de cunoscut ca matale, dar pot spune cu mâna pe inimă un singur lucru: niciodadă, dar niciodată, în acești aproape 7 ani de blogging, nu mi-am însușit un text al cuiva, fără să precizez sursa. Am luat ceva de pe un site, indiferent că a fost un banc sau un articol amuzant, tot timpul am mentionat sursa. Când am dat pe facebook ceva, am scris un mic „via” urmat de link-ul respectiv. Așa am considerat că e de bun simț, să respecți munca care nu îți aparține, așa am fost crescut și învățat de mic, că nu e bine să furi munca altuia.

Dar, constat cu regret ca, pentru tine, respectul pentru munca altora nu există, iar bunul simț e o utopie. Probabil parintii tai nu te-aui educat destul si nu ti-au explicat care sunt notiunile elementare de bun simt si respect, care nu se invata la scoala, le inveti din cei „7 ani de acasa”, pe care tu se pare ca nu ii ai.

Ți-ai însușit cu cea mai mare nesimțire posibilă un text al unui alt blogger clujean, text apărut pe 8 octombrie 2014 pe tvdece.ro. Cu o nesimțire crasă și un tupeu absolut jegos, ai preluat textul cu copy-ponta pe pagina ta de Facebook câteva zile mai târziu. IDENTIC. Nemodificat și fără să ai măcar bunul simț să precizezi sursa sau să schimbi macar conținutul. Chiar atât de jos ai putut ajunge?

buzdugan hot

Nu e ok, Daniele, să-ți bați joc de munca unui om, nu e ok deloc să ciordești texte de pe bloguri și diverse alte site-uri și să le dai ca și cum ar fi ale tale, ca și cum ar fi izvorâte din puțul tău al gândirii, chiar nu e ok deloc. Pentru că cineva a muncit și a trudit din greu la acel text, și-a pierdut câteva minute din viață scriindu-l, apoi vine un ciorditor ca tine și se laudă cu munca lui. E cel mai mizerabil lucru pe care îl poate face cineva, să se laude cu munca altuia și să primească credite pentru această muncă. Chiar nu ți-e rușine așa un pic? Nu ți-e rușine, că probabil ai obrazul mai gros ca talpa bocancilor unui infanterist. De ce nu vrei să înțelegi odată pentru totdeauna că nu tot ce găsești pe internet e gratis? Ai făcut peste 1500 de like-uri la postarea respectivă și peste 300 de share-uri, sper că ești mândru de tine! Te felicit pentru „originalitate”… Ai reușit performanța să îți bucuri fanii cu munca altuia. Ești un penibil.

Dar pe tine probabil că nu te interesează ce ai făcut și nici acest reproș pe care ți-l aduce un neica nimeni ca mine, tu ești vedetă și eu un amărât cu blog, dar te asigur că pe viitor furturile astea de conținut pe care le practici în mod constant te vor afecta. Îți promit.

Și dacă până acum mai aveam un dram de respect pentru tine, Daniele, află că, începând din acest moment, acel respect nu mai există. La fel cum nu există pentru tine respectul pentru munca altuia. Ai ajuns un NIMENI pentru mine.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.