Însemnări

Se mai risca cineva sa faca glume despre musulmani si lumea islamica?

E regretabil ce s-a intamplat ieri la Paris, atentatul fanaticilor islamisti la redactia revistei de satira Charlie Hebdo e un „11 septembrie al presei”, dupa cum bine zicea cineva ieri pe facebook. Au murit 12 oameni, din care 4 politisti nevinovati si 8 ziaristi care, trebuie sa recunoastem, si-au cautat-o cu lumanarea. Da, ma alatur si eu celor care sunt de parere ca au si respectivii jurnalisti partea lor de vina, o mica parte, ce-i drept. Pentru ca nu poti sa intinzi coarda la nesfarsit, odata si odata tot ti se intoarce si te loveste fix in fata. Si cu fanaticii islamisti nu te pui, ca aia is nebuni si nu stiu multe, pentru ei religia e sfanta. Oamenii de la Charlie Hebdo au primit numeroase avertismente si tot nu s-au oprit, nu au incetat si au continuat, din motive lesne de inteles, tirajul revistei era mic, vanzarile slabe, bani putini si trebuiau sa faca ceva pentru a-si creste profitul, asta pentru ca si jurnalistii trebuie sa aiba ce pune pe masa, iar caricaturile cu Mahomed si Coran prindeau bine la public. Au riscat si au pierdut. 12 oameni au murit si alti cativa au fost raniti, sunt cifre care iti dau fiori. In 2015 inca se mai omoara oameni pe strada. In 2015 inca mai exista indivizi care umbla cu mitralierele si semi-automate impuscand oameni in numele religie. Cu fanaticii islamici nu te joci, pentru ca aia asa au fost invatati de mici, ca Mahomed e un sfant ce trebuie respectat si adulat, iar Coranul e cartea lor de suflet. A face glume despre simbolurile lor echivaleaza cu a-ti invinge singur un cutit in inima. Pentru ca odata si odata paharul ala tot se umple.

Înțeleg libertatea de exprimare, înțeleg libertatea presei, e normal să existe într-o societate modernă, e normal ca ziarele și revistele să fie libere și să nu fie controlate de nimeni, dar extremiștii islamiști nu o înțeleg.

Parerea mea despre religie o cam stie lumea, mi se pare o prostie curata, notiunea de religie in sine, de la ortodoxism, la catolicism, islamism si altele. Sunt prea multe culte religioase, prea multi sfinti, fiecare tara a ajuns sa aiba un sfant, dar in realitate, parerea mea, exista un singur Dumnezeu pentru toti, un singur Zeu numit altfel. De sute de ani religia nu a facut decat sa dezbine popoarele si sa imparta lumea ca o pizza in mai multe bucati. Religia a indus ura si violenta in lume. Daca s-a ajuns sa se comita crime in numele religiei, e grav. Nici Biblia, nici Coranul si nici alta carte sfanta nu sustin moartea, crimele odioase si violenta in numele credintei, peste tot se vorbeste de pace si unitate, de bunatate, de iertare si respect pentru cei din jur. Si atunci, de ce apar acesti fanatici religiosi care ne dovedesc contrariul, care omoara si comit crime odioase in numele religiei, daca Biblia lor vorbeste de iertare, respect si pace? E o intrebare buna la care eu, din pacate, nu gasesc un raspuns, dar cred ca se poate face o dezbatere intreaga pe tema asta.

charlie-hebdo1

Am citit multe opinii legate de acest nefericit eveniment, multi condamna atentatul si ii infiereaza pe jihadisti, ca sunt animale fara minte invatati de mici cu pusca in mana, ca nu stiu de gluma, ca nu respecta libertatea de exprimare, ca revistele de satira si presa, in general, trebuie lasate sa se exprime liber. Total de acord, sunt de acord cu parerea lor si le-o respect. Am citit insa si opinii, cu care sunt in mare parte de acord, care le acorda o parte din vina si jurnalistilor de la Charlie Hebdo, care in goana dupa senzational si pentru a-si vinde revista au insistat pe un subiect controversat si despre care se stia ca e sensibil pentru lumea islamica, dovada stau amenintarile si avertismentele primite de-a lungul timpului de ei. Sa nu intelegeti ca le iau apararea extremistilor islamici fara minte, nu as putea face asa ceva, Doamne fereste, pentru mine ei reprezinta raul intruchipat, dar ar trebui sa privim si altfel subiectul.

Si incetati sa ziceti ca jurnalistii de la Charlie Hebdo fac presa, pentru ca ei fac orice altceva numai jurnalism nu. Din punctul meu de vedere, propriu si personal, mistocareala si caterinca nu ar trebui sa fie incadrata la jurnalism adevarat, e doar satira si atat. De cand a ajuns pamfletul sa fie numit jurnalism? Asemenea reviste de satira nu respecta nici un cod deontologic al presei, nici o regula a jurnalismului, ele au doar datoria de a face lumea sa rada. Atat. Sigur, faptul ca la revistele astea de satira lucreaza jurnalisti cu experienta de ani buni e altceva, dar asta nu inseamna ca revista poate fi incadrata la jurnalism. Parerea mea. Si la Times New Roman, de exemplu, lucreaza ex-jurnalisti, dar asta nu inseamna ca TNR face presa? Ori Kamikaze sau Catavencii.

Ca o concluzie de final, lumea islamica trebuie lasata in pace, ignorata si, eventual, evitata. Asta daca nu vrem sa mai moara in continuare oameni din cauza asta. Islamicii sunt sensibili la glume cu Dumnezeul lor, sunt fanatici radicali si extremisti, ei nu stiu de gluma cand vine vorba de lucrurile in care cred cu adevarat. Nu avem ce sa le facem, nu putem sa ii schimbam, asa e natura lor si asa au fost crescuti si indoctrinati cu o mentalitate pe care noi nu o intelegem. Pentru ei religia inseamna totul. Glume se pot face despre orice altceva, material exista destul in lumea asta, dar islamistii trebuie ignorati, parerea mea. Si cred ca dupa acest nefericit eveniment oricine va incerca sa faca o gluma cu Mahomed sau Coranul se va gandi de doua ori inainte sa o publice, mai ales intr-o revista cu acoperire nationala si internationala pentru ca lumea islamica are multi adepti si nu se stie de unde poate sari un dezaxat cu o vesta sinucigasa sau un pistol in buzunar care sa se simta jignit si sa-ti traga un glont in frunte si sa te lase lat intr-o balta de sange. Pentru ca, dupa cum spuneam, oamenii acestia nu stiu multe si nu le pasa pe cine omoara. Multi jurnalisti nevinovati au murit de mana lor, din nefericire, oameni care se aflau la munca in zonele de conflict. Oameni care au murit pentru ca noi astazi sa fim informati si sa stim cum stau lucrurile acolo. Acesti extremisti islamisti sunt fara scrupule, nu au mila de nimeni si nici nu simt nici un fel de compasiune. Asa ca, ia spuneti-mi voi, merita sa faci glume cu si despre niste oameni care nu stiu de gluma si iau totul in serios, ba chiar si raspund violent la glume?

Foarte buna prima pagina de astazi din cotidianul francez L’Equipe, solidar cu Charlie Hebdo.

Libertate – Barbarie 0-12

je-suis-charlie-cum-si-au-schimbat-marca-si-l-equipe-prima-pagina-dupa-masacrul-de-la-charlie-hebdo

1 Comment

  1. […] Una din opiniile argumentate, nuanţate este aici, o alta aici […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.