Însemnări

Sunt nebunul care îşi dă banii pe cărţi!

La cât de mulţi oameni fără prea multă cultură generală există în ţărişoara asta, probabil mulţi mă vor considera nebun şi se vor amuza când vor auzi că eu obişnuiesc să-mi dau banii pe cărţi.  Da, asta fac. Şi afirm asta cu toată „neruşinarea” :)). De fiecare dată când sunt prin centrul oraşului, nu mă pot abţine să nu intru pentru câteva minute în librăria Universităţii din Piaţa Unirii ca să văd ce noutăţi au mai apărut pe rafturi şi ce titluri interesante mai sunt.

Fac asta cu regularitate, de câţiva ani, iar dacă întâmplarea face ca să am câteva minute libere între două chestiuni importante pe care trebuie să le rezolv, intru şi petrec câteva minute printre cărţi. Îmi place, e relaxant, e ca o oază de linişte în vacarmul din zona zero a oraşului. Mă învârt pe la rafturile de beletristică de ameţesc şi cum văd un titlu care-mi face cu ochiul, iau cartea şi mă apuc şi citesc un pic din volum. Nu intru în crâşme să beau oareşce, nu stau pe terasă la Diesel alături de filfizonii Clujului, intru în librărie şi mă delectez cu ultimele apariţii în materie de cărţi, un punct important care ar trebui să se afle în rutina fiecăruia, părerea mea.

Câteodată mai şi cumpăr câte un volum, nu tot timpul fireşte, nu sunt ipocrit să zic că de fiecare dată când trec pragul librăriei şi plec cu ceva. În timp ce scriu postarea asta, trei cărţi mă privesc de pe raftul bibliotecii aşteptând să fie citite. Într-o perioadă în care internetul îmi guvernează majoritatea timpului, încerc să-mi fac timp să mai citesc câteva pagini, timp pe care îl găsesc destul de greu, dar nu mă las. Din când în când mai iau o carte cu mine, o pun în gentuţa în care îmi ţin portofelul, cheile, telefonul şi restul ce mai trebuie (asta când o iau cu mine). La fel, atunci când prind câteva minute libere mă opresc undeva şi citesc, de cele mai multe ori în Parcul Mare pe-o bancă, dacă e vară şi cald, scot cartea şi dau gata câteva pagini. Mereu mă prinde somnul când citesc, un somn atât de greu încât nu mă pot abţine să nu dorm o oră. Bine, asta se întâmplă când sunt acasă, logic, nu în parc :)). Şi, fie vorba între noi, dormi foarte bine după ce citeşti. Pe testate :)

Din punctul meu de vedere, rezultatele la bac n-ar fi atât de dezastruoase dacă tot mai mulţi tineri ar începe de bună voie să citească, iar aici nu mă refer strict la tineri, chiar şi adulţii care au uitat ce înseamnă o carte şi se ascund cu nonşalanţă în spatele motivului clasic cu „lipsa timpului” când sunt întrebaţi care a fost ultima carte citită. Unii ar avea un limbaj mai elevat şi coerent, ar scrie corect dpdv gramatical pe messenger şi facebook, nu s-ar mai scrie cu sh în loc de ş sau tz în loc de ţ. Îndrăznesc să sper la o ţară în care tineretul va găsi bucuria cititului. Sper prea mult?

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.