Tineretul s-a schimbat foarte mult si odata cu el si moda cadourilor. În ziua de azi, tinerii nu-si mai doresc dulciuri, o bluza nou-nouta, o pereche de adidasi noi fiindca cei vechi aratau de parca a batut în lung si lat desertul Sahara, nici macar cartea nu mai stârneste interes. Acum la moda sunt cadourile care reprezinta un telefon nou cu mp3 player, bluetooth si alte minuni, componente pentru calculator, o placa video pe care sa mearga GTA4, un webcam nou care sa mearga fara întreruperi atunci când te arati vecinei de la patru (unii habar n-au ca întreruperile la webcam sunt din cauza netului slab) sau o tastatura din aia ultimul ragnet, fara fir, pentru a rula jocurile cât mai comod posibil.

Urmeaza majoratul. Gusturile se schimba, tinerii cresc si vor ceva mai mare. Proaspat majorii si vaccinatii tind mai departe. Scoala de soferi si obligatoriu o masina. Si cum unii parinti sunt obisnuiti sa le satisfaca toate dorintele odraslelor, nu mai conteaza ratele la banca si datoriile pe care le au, masina pentru „puiutul mamii” devine automat prioritatea numarul 1 în familie. – De unde sa ne mai împrumutam pentru o masina? – A, am gast. Îl mai stii pe Fane, ala de a fost la nunta noastra. Tipul ala bogat de are o companie de IT, zise mama catre tata. – Da, hai sa apelam la el. Cum sa nu-i cumparam o masina copilului nostru drag? Si-a luat bacul saracul cu meditatii de câteva milioane si i-am mai facut si o petrecere de majorat la cel mai scump restaurant din oras, macar atâta sa facem si noi pentru el. Sa-i facem un cadou frumos de sa-l tina minte, ca nu ajung milioanele care le cheltuim pe el.

Iar „puiutul mamii” ce face cu masina, îsi plimba mândra si pretenii prin cartier. Când vine vorba sa mearga cu ma-sa la Carrefour sa faca aprovizionarea se face ca ploua si baga tot felul de motive ridicole, trebuie sa merg la biblioteca sa învat pentru admiterea la facultate, stii cât vreau eu sa dau la facultatea aia. Si mama crede. În realitate el îsi plimba pretenii cu masina, pe bani munciti din greu. Ma-sa a luat autobuzul pâna la Carrefour si cara de zor pungile, singura. Ea stie ca „puiutul” ei e la biblioteca învatând din greu, dar el o calca prin oras. Câteodata „puiutul mamii” ajunge la televizor, la stirile de la ora 5.

Tata lucreaza si ore suplimentare, încercând sa obtina o marire de salariu la fabrica. Fane suna de zor pentru datorie. Mama si tata se mai împrumuta din alta parte pentru a plati datoria catre Fane. Problemele financiare se tin lant de familia X, dar „puiutul mamii” are mai mereu bani de buzunar pentru iesit în oras. Masina are plinul facut. Puiutului nu-i cade telefonul de la ureche si nu-i lipseste nimic. Când i se termina banii, vine la mamii si mai cere, fara rusine, iar mamii scoate 10 lei si îi da. Aia 10 lei care erau probabil banii de pâine.

Exemplul perfect de familie în România. Initial vroiam ca acest articol sa fie despre noua moda în materie de cadouri, dar am deviat de la subiect un pic mai mult si am ajuns la exemplul tipic de familie româneasca. Urmatorul articol va fi numai despre asta: cum s-au schimbat vremurile, s-au schimbat si dorintele tinerilor pentru ziua de nastere. Câteva le-am exemplificat aici, dar mai sunt câteva despre care as vrea sa vorbesc.

6 comentarii la „Tineretul nu mai e cea fost”
  1. pacat ca e total adevarat si asta caracterizeaza marea majoritate. anul asta am facut 18 ani si nu am vrut nici majorat nici scoala de soferi. nu le-am vazut rostul.

  2. O petrecere de majorat e indicata, dar in familie, cu prieteni, colegi si rude apropiate. Nu o nunta. O data in viata faci 18 ani.

  3. o realitate trista… cu proprii responsabili (sau mai bine zis oameni iresponsabili care permit existenta acesteia).
    Sunt lucruri mult mai profunde care inrameaza tabloul descris de tine. Astfel, la mijloc intervin cei 7 ani de acasa pierduti undeva pe drum, o educatie/informare la fel de ratacita, sentimente gen: „nu vreau sa treaca prin ce am trecut si eu” (probabil din nevoia de a manifesta o protectie exagerata), si mentalitatea adoptata/formata (vreau ce are vecinul, nu-mi pasa de ceilalti…etc, etc, etc)
    faza cea mai trista e ca va dura mult timp pana „se va elimina acest rau din radacina” si drept rezultat ne vom izbi mereu de oameni care incalca regulile bunului simt, care se lasa furati de materialitati ce exista mai mult in imaginatia lor si care nu cunosc adevaratul sens al vietii
    Frumos ar fi ca din toata lista neagra sa se creioneze o linie pentru concluzii si sa apara schimbari…dar asta e un epilog al povestii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.