Miercuri dimineata, in inboxurile ziarelor locale a sosit un comunicat de presa de la Serviul de Imigrari Cluj, in care era anuntata deportarea unui cetatean american in varsta de 41 ani, depistat cu sedere ilegala.

Cativa jurnalisti au aflat ca este vorba despre celebrul Sam cel Roman, americanul stabilit in urma cu mai bine de zece ani la Cluj-Napoca, in inima Ardeaului. S-a indragostit atat de tare de aceasta tara ca n-a mai plecat de aici. Pana acum cateva zile, cand a fost escortat in afara granitelor tarii pe care o iubeste si interzis pe teritoriul Romaniei pentru 2 ani si 6 luni. Asa cum zice si el, „o interdictie nu poate schimb faptul ca iubesc tara asta si intr-o bună zi o sa ma intorc acasa, adica in Cluj”.

Sa auzi un american, un strain totusi, care vorbeste atat de frumos despre Romania parca iti vine sa crezi ca i s-a facut o mare nedreptate. „Autoritatile zic ca nu mai sunt bine venit dar o sa rămân român în sufletul meu până ca mor”.

sam cel roman
Foto: Mircea Rosca (www.mircearosca.com)

Sam a scris o carte, „Balada supravietuitorului” – o colectie de 27 de povesti ale unui american naufragiat in Romania – lansata chiar de Ziua Romaniei, pe 1 Decembrie 2012, la restaurantul Varzarie de pe Eroilor. Cand am fost atunci la lansare am descoperit un roman adevarat, chiar daca la origini e american. Nu-mi aduc aminte sa fi auzit vreodata in existenta mea pe acest Pamant vreun strain vorbind atat de frumos de Romania si cunoscand atat de bine istoria si traditiile romanesti ca Sam.

Sigur, poate ca are si el partea lui de vina ca l-au expulzat, se putea prezenta si el la Serviciul de Imigrari pentru a i se prelungi sederea sau sa isi obtina cetatenia romana, dar totusi, sa-i dai totusi 2 ani si 6 luni interdictie unui strain care a stat in Romania din prea multa dragoste pentru aceasta tara, mi se pare absurd. Cred ca se putea gasi o solutie decenta in cazul lui, ca perioada de interdictie sa fie mai mica. Se gasesc solutii in cazuri mult mai grave si mai importante, se putea face ceva si in cazul lui Sam daca se avea un pic de vointa.

Din punctul meu de vedere, Sam a ajuns sa fie mai roman decat multi dintre conationalii nostri falnici, un adevarat ambasador al Romaniei, pentru ca a ajuns sa isi iubeasca sincer tara care l-a adoptat. Nu il cunosc personal, dar mi-au povestit multi ca e un om fain, muncitor, care a facut si face lucruri bune pentru Romania. Mai rar asa ceva! Pai unde ati mai auzit voi ca un american sa scrie un ghid turistic pentru strainii care vin in Romania? Unde ati mai auzit voi ca un american, un strain totusi, sa promoveze cum stie el mai bine traditiile si obiceiurile romanesti pe blogul personal, si sa le cunoasca atat de bine? Unde ati mai auzit voi de un strain care sa faca documentare despre Romania, documentare in care sa scoata in evidenta ce e frumos in aceasta tara? Sunt putini straini care au venit in Romania si s-au indragostit atat de mult de tara asta ca nu au mai plecat niciodata de aici.

Nimeni nu te poate tine departe de ceva ce iubesti si nici o interdictie nu te poate opri sa iubesti Romania.

foto: Mircea Rosca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.