Fotbalul romanesc s-a integrat in Europa cu mult timp inainte ca tara mama sa o faca, pionierii acestei integrari fiind suporterii Universitatii Cluj si cei ai lui CFR. Recunoscut drept cel mai vechi derby al Romaniei, „U” vs CFR a adus cu sine si o rivalitate istorica intre fani, ce-si are radacinile undeva pe la inceputul anilor 1920, imediat dupa Marea Unire.

Probabil ca vânjosii hooligans ai arenelor moderne ar fi mirati sa afle ca inaintea lor, in inima Transilvaniei făcută celebra de Contele Dracula, au existat fani gata să se lepede de o curea de la pantaloni sau de o unealtă din gospodarie pentru a-si sustine punctul de vedere atunci cand echipa favorita dadea piept cu rivala de la poalele Feleacului. Conform cronicilor vremii, care nu aveau parte de like-uri și share-uri de pe Facebook-ul de astazi sau de promovari pe site-uri specializate precum http://www.bet365.com/news/ro/betting/, la un meci dintre „U” si CFR, disputat in 1924, stadionul a trebuit sa fie evacuat din cauza unei bătăi în masă între cele doua tabere. De unde se vede că furia nu este apanajul fotbalului modern, ci era prezentă de mult timp în sângele celor care nu suportau ideea că o echipă este superioară alteia.

Furia a trecut insa la un nivel superior in ultimii 10 ani, când CFR și-a câștigat un nou statut, acela de forță a campionatului. Fanii lui „U”, pentru care echipa lor reprezintă însăși identitatea fotbalului clujean, nu au tolerat ascensiunea formatiei care jucase timp de aproape un secol rolul Cenușăresei. De aceea, nu au ezitat sa recurga chiar la forme extreme de violenta pentru a compensa intr-o oarecare masura neajunsurile echipei lor.

Asa s-a intamplat in 2005, cand o factiune dura a Sepcilor Rosii a intrat peste echipa CFR aflata in cantonament la Hotel Sport, agresand sapte jucatori si un masor. Sau in 2008, cand, inaintea derby-ului care avea sa le aduca feroviarilor primul titlu de campioni din istorie, le-a cazut victima un jandarm imbracat in civil, imaginile cu acesta lovit in cap pe strada cu o dala de beton facand inconjorul lumii.

Atmosfera incendiară creată de cele două galerii pe stadion a fost însă întotdeauna un numitor comun plăcut la care lumea s-a raportat atunci când „U” si CFR si-au masurat fortele pe gazon.

suporteri U Cluj

În actualul sezon, cele două echipe au suferit din cauza banilor, iar în acest moment se chinuiesc să rămână pe prima scenă. Ce se va intampla dacă una va retrograda? Probabil că rivalii s-ar bucura pentru o clipă, dar apoi vor constata cu amărăciune că lipsa adversarului direct din competiție le anuleaza una dintre rațiunile lor de a fi. Ce se va întâmpla daca ambele vor retrograda? Probabil că Șepcile Roșii și „frânarii” vor suferi o clipă, dar apoi vor constata cu bucurie că prezența adversarului direct în aceeași competiție le certifica mai departe una dintre rațiunile lor de a fi.

Dincolo de scandaluri, violențe și alte acte huliganice cu care a fost presărată rivalitatea aceasta de aproape un veac, bucuria de a te duela cu singurul oponent care contează, plăcerea de a-l vedea înfrânt și tristețea de a-l privi pe culmi compun povestea fără de care fotbalul ar fi doar o banală alergare dupa o minge cu petice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.