Însemnări

Unii îşi pierd foarte uşor calitatea de a fi oameni

Cele mai importante trei calităţi care ţin de valorile morale ale unei persoane sunt caracterul, bunul simţ şi respectul, calităţi cu care te naşti, nu le poţi dobândi de-a lungul vieţii. Caracterul nu ai cum să-l înveţi de undeva pentru că el nu se găseşte în cărţi, nimeni nu te poate învăţa ce înseamnă să ai caracter, cu el te naşti şi te dezvolţi. Problema se pune atunci când ţi-l pierzi pe drum. Pe drumul vieţii, fireşte. Bunul simţ şi respectul sunt iarăşi două caracteristici pe care nu ai cum să le înveţi din cărţi pentru că ele nu există acolo. Nimeni nu te poate învăţa cum să fi respectuos sau să ai bun simţ, trebuie să înveţi singur asta. Şi cred cu tărie că în fiecare dintre noi există aceste trei calităţi, în unii în cantităţi mai mici, în alţii mai mari, dar optimistul din mine îmi spune că fiecare fiinţă bipedă primeşte la naştere aceste trei valori morale, doar că sunt unii care le pierd foarte uşor şi nu mai reuşesc să le regăsească. Aceste trei caracteristici enumerate mai sus îi dă unei persoane calitatea de a fi om.

Am cunoscut oameni cu bun simţ în exces, dar am cunoscut şi oameni pentru care respectul este ceva trecător. Pe cei din a doua categorie am ales să-i evit. Nu pot să relaţionez cu cineva pentru care caracterul este egal cu zero, chiar nu pot! Nu pot să privesc o persoană în ochi când mi-a dovedit de câteva ori că respectul şi bunul simţ s-a pierdut în decor.

Mă declar un tip cu şcoala vieţii, iar cei care m-au cunoscut cât de cât personal pot să confirme asta. Am încercat să ajut pe oricine, oriunde şi la orice oră fără să pretind nimic în schimb, bani sau servicii. Nu mi-am permis niciodată să jignesc pe cineva, indiferent dacă l-am cunoscut personal sau, cu atât mai mult, dacă nu. Am încercat să ajut chiar şi atunci când nu mi s-a solicitat ajutorul şi, la fel, fără să pretind nimic în schimb. Dacă persoana pe care am ajutat-o cândva va răspunde la fel atunci când eu voi avea la rândul meu nevoie de un ajutor, e ok, înseamnă că lumea asta mai are o şansă. Dacă nu, ei bine, să nu ne gândim acum la asta.

credit foto

 

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.