Din Romania

Va place sau nu, Tinutul Secuiesc, pamant romanesc!

Nu am nimic cu maghiarii, ii respect atata timp cat respectul e reciproc, dar scena in care un roman a fost ignorat pur si simplu si tratat ca ultimul boschetar la Kauflaund din Tinutul Secuiesc, nefiind servit cu o portie de mici pentru ca nu a cerut in maghiara, ci in romaneste, e cu adevarat revoltator si de neconceput. Mi se pare ireal si de-a dreptul incredibil ca in anul 2017, intr-o tara membra a Uniunii Europene, adepta a dialogului, a tolerantei si a multiculturalitatii, inca trebuie sa avem asemenea discutii asemenea probleme discriminatorii inter-etnice mostenite din Evul Mediu.

Am ascultat de doua ori inregistrarea respectivului si nu am auzit deloc sa fi injurat sau sa fi avut un comportament nefiresc, pur si simplu a cerut civilizat o portie de mici in romaneste, pentru ca ne aflam totusi in Romania si, ultima data cand am verificat, in tara asta limba nationala e ROMANA, iar Tinutul Secuiesc inseamna Romania, indiferent daca le place unora sau nu. A locui in Romania si a nu stii romaneste e ceva greu de imaginat. Eu sunt ferm convins ca fata aia stia romana, dar nu a vrut sa vorbeasca, din motive pe care nu le inteleg. Imi vine greu a crede ca cineva care s-a nascut si a trait 20 de ani aici (estimez ca atat avea tipa aia) si sa nu cunoasca limba acelei tari. Pana si un italian care vine si sta cateva luni in Romania prinde cateva boabe de romaneste, sau un francez, sau un german, sau un belgian, si nu a invata un maghiar care locuieste de o viata aici? Hai sa fim seriosi. Dar unde au trait si traiesc acei oameni, in padure, sunt izolati de societate? Ei nu au iesit niciodata in afara granitelor Covasnei, nu au avut de interactionat cu nicio institutie publica, nu au prieteni, colegi sau rude romani, nu au fost la mare niciodata?

Asa-zisa autonomie a Tinutului Secuiesc e o utopie care nu se va intampla niciodata, e o idee scoasa de la naftalina la fiecare ciclu electoral de catre UDMR cu scopul de a mai smulge niste voturi si a-i invrajbi pe romani cu comunitatea maghiari, distragand atentia opiniei publice de la adevaratele probleme ale tarii. Asta e scopul subiectului autonomie, de distragere a atentiei si nimic mai mult.

Avem lucruri mai importante in Romania decat sa ne uram intre noi si sa ne dusmanim pentru niste nimicuri ca acestea. De exemplu, miscarile impotriva justitiei ale grupului infractional organizat aflat la guvernare. Sau lipsa manualelor pentru copii cu cateva zile inainte de inceperea unui nou an scolar. Dumnezeii medicali ca Burnei care distrug vieti onenesti si ajung sa profeseze in continuare. Mafia lemnului care ne lasa fara codrul nostru drag si fara natura. Mafia politica care ne distruge viitorul. Murim in spitale din cauza bacteriilor si a virusurilor. Avem spitale mizerabile. Scoli dezafectate. Profesori calificati tot mai putini. Exodul masiv al romanilor spre alte tari. Numarul mare de someri si de asistati sociali care sug bani publici desi multi dintre ei sunt apti de munca. Si lista poate continua. Acestea sunt adevaratele probleme ale Romaniei anului 2017!

Nu credeam ca e chiar atat de grava situatia in Covasna si eram ferm convins pana acum ca acea idee aruncata in public cum ca daca mergi la un magazin din acea zona si ceri o paine in romana nu esti servit e doar un mit, dar se pare ca nu e chiar mit si un dram de adevar tot exista in asta. Se pare ca acolo e o alta lume, o alta tara. Ei nu realizeaza ca tot romani sunt si trebuie sa cunoasca limba romana, sunt platitori de taxe si impozite la statul roman, nu la cel din Budapesta. Va place sau nu, Tinutul Secuiesc face parte din Romania si asa va fi pentru totdeauna.

In loc sa fim mai toleranti si sa ne respectam reciproc, sa fim mai uniti, noi suntem invrajbiti si ne aruncam cuvinte grele dintr-o parte in alta, uitand de adevaratele probleme cu care ne confruntam. Cui foloseste strategia asta, nimanui.

Eu sunt adeptul dialogului si al tolerantei, nu sunt de acord cu violenta si ura, pentru ca aceste elemente nu folosesc nimanui si nu aduc nimic bun intr-o societate evoluata, moderna si deschisa la minte.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

2 Comments

  • aurel

    „A locui in Romania si a nu stii…”. M-am oprit aici. Vasile, du-te la unguri să te învețe româna. Nu mai vorbesc că ești atât de român încât nu folosești diacritice

    RăspundeRăspunde
  • Vasile Manu

    @aurel: Îmi cer scuze, acest articol l-am scris de pe telefon şi acolo nu am diacritice, dar eu de regulă scriu cu diacritice de pe laptop.

    RăspundeRăspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.