Asta e concluzia pe care o trag din ultimele schimbări și mișcări de pe scena politică românească. „Strada” și protestele din ultimul timp au avut un rol decisiv în numirea tehnocratului Dacian Cioloș în funcția de premier, demisia lui Victor Viorel Ponta și căderea guvernului ticăloșit si corupt, demisia lui Cristian Popescu Piedone de la Sectorul 4 și chemarea unor reprezentanți ai societății civile la negocieri cu președintele. Toate astea s-au întâmplat datorită vocii străzii. Și nu cred că lucrurile s-ar fi schimbat în vreun fel dacă nu se ieșea masiv în stradă, mai ales în București, de acolo de unde începe schimbarea, dar și în alte orașe.
În anul de grație 2015, secolul 21, clasa politică nu ar mai trebui să ignore vocea străzii. Ar fi cea mai mare greșeală a lor dacă ar face-o, o greșeală care echivalează cu dispariția lor de pe scenă politică românească. Dacă un politician ignoră vocea străzii și refuză să i se supună, acel politician ajunge la groapa de gunoi a istoriei politicii românești.
Mă bucur pentru numirea lui Cioloș în funcția de premier, pentru că e un om respectat în Europa, bine văzut de marii lideri europeni și un adevărat profesionist când vine vorba de sectorul de Agricultură. E o victorie importantă a Străzii și a societății civile. Și ceea ce sper de la domnul Cioloș este să nu uite că România a fost numit cândva „Grânarul Europei”, motiv pentru care ar trebui să susțină foarte mult dezvoltarea și încurajarea agriculturii în România din această nouă postură de lider al Guvernului, cu legi bune, susținere și încurajarea tinerilor să dezvolte afaceri în acest domeniu și mai puțină birocrație. Avem nevoie de un guvern format din oameni cu experiență pe domeniile lor de activitate, bine-văzuți în societate și respectați, iar cooptarea unor tehnocrați în viitorul guvern reprezintă cel mai bun lucru care i se poate întâmpla României după revoluție.
Toată lumea îl critică pe Klaus Iohannis că nu e la fel de guraliv precum predecesorii săi și nu se dă în spectacol pe la TV precum o făcea Băsescu Traian, dar uită că atribuțiile unui președinte de stat sunt mai mult diplomatice. Datoria unui lider de stat este să călătorească, să viziteze alți lideri de stat, să viziteze țări și să poarte negocieri. Era mai bine dacă aveam un președinte ca Băsescu, care la fiecare ieșire publică se hlizea și făcea caterincă? Nu cred. Acum avem un președinte serios, integru, cu o atitudine fermă și care nu se dă în spectacol pe la TV. El tace și face, iar faptul că a avut curajul să cheme, în premieră, societatea civilă la negocieri e un lucru demn de lăudat și apreciat, lucru care ne dă speranțe pentru revitalizarea politicii românești.
Și haideți să nu-l mai judecăm pe Iohannis, a trecut doar un an din mandatul lui pentru numele lui Dumnezeu, ce ați fi vrut să facă într-un an, să mute Carpații din loc, să pocnească din degete și să răsară autostrăzi, să schimbe peste noapte România? Judecați-l după 5 ani de mandat, nu după unul! După 5 ani tragem linie și vedem ce s-a făcut și ce a realizat în mandatul lui.
Acum Parlamentul României trebuie să scape de baroniadă, asta-i clar, de toate formele de viață corupte, de indivizi dubioși cu dosare penale, de comuniști bătrâni. Parlamentul trebuie să fie condus de tineri, pentru că ei sunt viitorul acestei țări și îmi susțin ideea până în pânzele albe că în politica secolului 21 trebuie să fie făcută de oameni sub 45 ani, nu de toți bătrânii cu mentalitatea rămasă în comunism.
Un lucru care mă enervează la culme este următorul: să văd instituții importante din România, din toate orașele, conduse de niște „octogenari” fără viziune, de niște bătrâni obtuzi depășiți de situație, care în loc să își plimbe nepoții în parc și să vâneze reducerile prin supermarketuri ca orice pensionar, ei țin de scaune și insistă să conducă cu aceeași mentalitate învechită acea instituție, fără să realizeze că vremea lor a trecut. Nu zic că nu au experiență pentru că e clar că o au, însă această experiență a fost bună cândva, iar timpul lor a trecut, să vină la conducere un tânăr cu o mentalitate mai modernă și care înțelege altfel lucrurile.
Mor și mă enervez când văd regii importante din România conduse de peste 10-20 ani de aceeași oameni, iar de multe ori acele instituții au rămas ancorate în trecut, asta fiindcă bătrânii care le conduc nu au viziune și nu vor să primească sfaturi de la nimeni, acționează după bunul plac și după mintea lor învechită. Tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, toate mijloacele moderne existente ne fac viața mai ușoară, iar lumea încearcă să țină pasul cu această evoluție.
Așa și cu bătrânii din Parlament care insistă să facă politică și au impresia că în 2015 politica se face la fel ca pe vremea tovarășului, iar gândirea lor a rămas încă în Evul Mediu. Problema este că mulți dintre acești bătrâni trecuți de 50 ani care se află în Parlament sunt căpoși și nu realizează că sunt depășiți total de tehnologie, de afaceri și de sistem și ar fi timpul să facă un pas înapoi și să se retragă.
Lăsați tinerii la putere, nu mai țineți de scaune, plecați cu toții și bucurați-vă de pensie!
Bătrânilor obtuzi care conduc instituții și regii importante din România și politicienilor trecuți de 50 ani depășiți și învechiți le doresc doar atât: Pensionare liniștită!
Leave a Reply