Blogosfera

Vorbitul în public nu-i de mine, asta-i clar

Am ţinut o (tentativă de) prezentare/speech/whatever ieri la On/Off 2 TIFF Edition, despre „cum se creşte în online (de la film cu buget redus la blockbuster). Subiectul era unul bun despre care aveam ce să vorbesc, dacă nu eram prost. Deci vă spun sincer, n-am avut un asemenea trac de când mă ştiu, am generat hectolitri de transpiraţie prin toţi porii, m-a luat un val de emoţii încă de când m-am ridicat de pe scaun. Când am ajuns la Opera Plaza n-aveam nicio emoţie, mă simţeam super pregătit, un pic obosit, dar fără pic de emoţie şi simţeam că aveam ce să spun, voi face o primă prezentare reuşită. N-a fost aşa…

Toate ideile pe care le-am avut de spus au dispărut complet, mi s-a şters practic tot filmul şi abia, abia am reuşit să dreg câteva cuvinte. Era la un moment dat să scap microfonul din mână, căci era cu microfon şi s-a transmis live pe tifftv.ro (bine că nu s-a transmis la tv că-mi dădeam cu firma-n cap). Sper că am zis ceva bine în toată înlănţuirea cuvinte pe care am avut-o, sau sper degeaba?

Câteva idei din mini-prezentarea mea:

– există două feluri în care poţi creşte în online, în sens pozitiv şi în sens negativ. cei care aleg varianta negativă nu au nimic altceva de făcut decât să-i înjure pe „ăia mai mari” ca el, adică fii hater, e şi asta o modalitate numai bună de a creşte în online. bine, e drept că această creştere va fi una trecătoare, dar cine nu realizează asta e grav.
variante pozitive (nu-i chiar cuvântul cel mai bun):
– cea mai bună strategie de creştere în online e deja clasicul „ieşi în offline”
– implică-te în cât mai multe activităţi ale comunităţii locale
– fii activ pe reţelele sociale, sau măcar dă impresia că eşti activ, nu zice nimeni să stai 24/7 online
– interacţionează cu cititorii blogului tău
– crează-ţi o identitate în online

(şi ar mai fi câteva chestii care îmi vin acum în minte, dar nici de-al dracului nu mi-au venit când eram acolo în faţă)

Câteva învăţăminte pe care le-am tras după experienţa asta, mai nefericită din punctul meu de vedere, sunt: nu sunt deloc charismatic, mai am de lucru la capitolul asta. am probleme în a interacţiona cu publicul şi mă pierd în idei.

Categoric nu a fost ok cum m-am prezentat, nu-mi convine, nu mă încântă deloc şi nu-i de mine vorbitul în public, eu mă descurc mai bine în scris. Nu am o problemă să vorbesc grupurilor mici, la o bere, ceva, dar când audienţa numără 30-40+ oameni în faţa ta e deja prea mult pentru mine.

Mă simt cu moralul la pământ acum, după tentativa de prezentare pe care am avut-o. Asta e, poate data viitoare va ieşi mai bine, dacă va exista o dată viitoare… mă îndoiesc de asta. Orice şut în fund e un pas înainte…

Trecând peste momentul meu a fost un eveniment super reuşit, la care au mai vorbit Marius Panfiloiu, a vorbit foarte fain despre facebook, Katai Robi, care a avut o avut cea mai mişto prezentare, Robi Molnar – a interacţionat foarte fain cu publicul pe tema comunităţilor locale şi Cristian China-Birta, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Da, am avut onoarea să cânt în deschiderea lui chinezu la un eveniment :)) TVDece a mai organizat un eveniment super reuşit, cu sprijinul Opera Plaza şi TIFF.

Blogger de 14 ani vechime, scriu din 2007, am 32 ani, sunt născut și crescut în Cluj-Napoca, oraș pe care nu l-aș părăsi pentru nimic în lume. Activez în industria mass-media locală din 2012. Co-fondator sportulclujean.ro și clujulpolitic.ro, reporter eClujeanul și foaiatransilvana.ro.

6 Comments

 • TVdece

  Eu oricum te felicit pentru curaj si prezentare. Sa stii ca vorbitul in public se poate educa, important e sa nu te dai batut si data viitoare sa urci din nou pe scena :)

  RăspundeRăspunde
 • Robintel

  Dude, să știi că eu am experiență în ceea ce privește comunicarea și interacțiunea auditoriul. Inițial am fost și eu timorat, să știi. :) Deci nu renunța așa ușor.

  RăspundeRăspunde
 • Sf. Vasile

  La mine e problemă cu stăpânirea emoţiilor, care practic mă blochează să mă exprim cum trebuie :) Mersi de felicitari :D

  RăspundeRăspunde
 • Rena

  Daca Colin Firth a reusit si tu o sa poti, trebuie doar sa iti bagi castile in urechi :)))

  RăspundeRăspunde
 • zaineasca

  Ai nevoie de curaj sa vorbesi in fata unei audiente, si curajul asta se educa, asa cum au spus si Tvdeceii. e ca si cum ai cadea de pe cal (stii filmele alea motivationale?) important e sa urci imediat inapoi in sa. felicitari! ne vedem la urmatorul eveniment, poate facem un duo sa-ti mai scada emotiile :))

  RăspundeRăspunde
 • Sf. Vasile

  @Rena: e si asta o solutie, cu castile :))

  @zaineasca: Poate… cine stie ce-ti rezerva viitorul. O sa incerc sa-mi educ cumva curajul asta…

  RăspundeRăspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Anunta-ma cand apar comentarii noi. Te poti abona si fara sa comentezi.