Îmi place Borussia Dortmund de mic, de pe la doişpe ani! În ’97 câştigase Champions League după o victorie cu 3-1 în faţa lui Juventus, dar în mod surprinzător acest lucru nu m-a făcut să mă ataşez de această echipă. La 9 ani e greu să înţelegi prea multe de la viaţă, darămite de la fotbal. Am făcut-o când am primit un tricou original cu Dortmund de la un bun vecin, câţiva ai mai târziu, pe la începutul anului 2000, mă scuzaţi nu mai reţin exact când era, au trecut ceva ani de atunci. Tricoul avea imprimat sponsorul principal de atunci, producătorul german de îmbrăcăminte s’Oliver din perioada 1997 – 1999, pe care încă îl mai am la loc de cinste în dulap. Când am văzut sigla BvB pe piept am simţit o atracţie că ăsta e clubul meu! De atunci Borussia ocupă, alături de Universitatea Cluj, un loc în sufletul meu! L-am prins în activitate pe cehul de doi metri, Jan Koller (39 ani), jucător care s-a consacrat la Borussia, îmbrăcând tricoul galben-negru în 138 de meciuri pentru care a reuşit să marcheze peste 50 de goluri în perioada cât a jucat pe Westfalenstadion (2001 – 2006). Juca pe postul de atacant şi dădea gol din orice poziţie, iar la loviturile de cap pur şi simplu nu avea adversar. Acum ofensiva formaţiei e pe mâini bune – jucători precum Lewandowski sau Goetze sunt responsabili cu golurile. Şi se descurca de minune.

Probabil că voi părea subiectiv, dar Jurgen Klopp se încadrează în galeria selectă a celor mai buni 5 antrenori din lume. Din punctul meu de vedere. E un foarte bun manager, fără discuţii. Topul meu personal de antrenori tineri este aşa: Pep Guardiola, Jose Mourinho, Roberto Di Matteo, Diego Simeone şi Jurgen Klopp.

Am suferit alături de această echipă la înfrângeri şi m-am bucurat ca un copil mic care primeşte jucăria preferată la victorii. Tilul câştigat sezonul trecut m-a bucurat enorm, cel câştigat anul acesta (sezonul competiţional curent, 2011-2012) m-a făcut să zic: perioada de dominaţie a bavarezilor în Bundesliga s-a încheiat. Două sezoane consecutive campioană într-un campionat unde Bayern nu avea adversar e ceva – 8 titluri adunate în palmares – de 2 ori Cupa Germaniei – de 4 ori Supercupa – 1 UCL – 1 Cupa UEFA – 1 Cupa Intercontinentală după un 2-1 cu Cruzeiro.

O victorie astăzi contra lui Bayern Munchen în finala Cupei Germaniei (n.r. sâmbătă, 12 mai 2012) va fi încununarea unui nou sezon perfect, dar in mod sigur petrecerea de duminică de pe străzile din Dortmund va avea loc indiferent de rezultatul partidei din cupă. Transmisiunea în direct a evenimentului prin live-stream de la sărbătoarea în galben-negru va avea loc pe meinbvb.de.

Despre Borussia am scris şi aici.

credit foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.