Mărturisesc sincer, cu toată ruşinea de rigoare, că nu am urmărit până acum proiectul „Căutătorii de Poveşti” şi, recunosc, tare rău am făcut, căci e printre cele mai faine şi mai utile acţiuni desfăşurate anul acesta. Ceea ce m-a făcut să susţin acest proiect acum (mai bine mai târziu decât niciodată) a fost lansarea primului volum dedicat bibliotecilor publice, lansare care a avut loc, luni, la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca – cartea este o colecţie de, fireşte, poveşti, scrise de patru scriitori şi jurnalişti români care s-au plimbat timp de zece săptămâni prin toată ţara şi au descoperit biblioteci publice locale, au stat de vorbă cu bibliotecari care aveau o relaţie mai specială cu literatura şi cartea, dar şi cu oameni obişnuiţi ale căror vieţi au fost schimbate datorită bibliotecilor. Toate aceste poveşti le veţi putea citi în volumul care va fi lansat în 23 noiembrie, dar este disponibil şi în format electronic pe cautatoriidepovesti.ro.

Foarte pe scurt despre campanie: „Căutătorii de Poveşti” este prima carte dedicată bibliotecilor publice şi semnată de Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Vlad Petreanu şi Irina Păcurariu. Acest volum este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbările şi efectele în comunitate datorate dezvoltării bibliotecilor publice locale şi face parte din proiectul Biblionet România, o iniţiativă a Fundatiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitatea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente  şi peste 2.300 de bibliotecari vor fi instruiţi în utilizarea computerului.

Ce poate fi mai frumos când auzi despre asemenea proiecte că prind viaţă datorită implicării unor oameni dedicaţi, proiecte care contribuie la dezvoltarea unei comunităţi. Pentru că, din punctul meu de vedere, asta e ceea ce face programul Biblionet – ajută la dezvoltarea comunităţii dintr-o localitate prin intermediul bibliotecii publice. Întotdeauna am fost de părere că biblioteca este, pe lângă acel spaţiu boem de relaxare, un loc unde poţi să descoperi – oameni, întâmplări, poveşti – asemeni unui popas aflat la marginea unui drum. Biblioteca este, fără doar şi poate, locul unde întâlneşti oameni cu poveşti, fie că vorbim despre bibliotecari, fie că vorbim de oameni simpli care zăbovesc pentru câteva minute/ore în bibliotecă.

În timp ce le ascultam pe doamnele bibliotecare prezente la lansarea volumului, doamna Luminiţa Izdrăilă (bibliotecar în comuna Bratca) şi Adriana Pătăcean (bibliotecar în comuna Sănduleşti), mi-am dat seama că pentru ele această meserie este una de aur. Din felul cum au vorbit şi cum au povestit, am realizat că pentru ele banii şi leafa nu sunt importante, ci pasiunea pentru cărţi, iar plăcerea de a se afla printre volume prăfuite, printre rafturi ponosite şi bucuria de a-i ajuta pe alţii să descopere o carte nouă, e ceea ce le face să rămână în branşa asta pe care mulţi dintre noi preferăm să o ignorăm (observaţi că nu mă exclud) pentru că e prost plătită.

Părerea mea este că meseria asta de bibliotecar e remunerată foarte bine, dar nu financiar, ci intelectual, o remuneraţie foarte rar întâlnită, spre deloc. Îngrijorător de puţini oameni aleg să facă ceea ce le place, să muncească cu pasiune şi să vină la locul de muncă cu zâmbetul pe buze şi relaxaţi.

„Căutătorii de poveşti” este un volum din categoria „must have”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.