Clujul e plin de povești, care trebuie descoperite

Îmi place să iau Clujul la pas foarte mult, sunt zile când o iau din Grigorescu până la Gară pe jos, de la Gară până în Dâmbu Rotund sau Iris perpedes. Și îi tare fain, căci vezi multe și descoperi diverse lucruri. Îmi place să îi descopăr secretele și poveștile din spatele clădirilor celebre. Îmi place la nebunie să aflu lucruri noi despre orașul unde m-am născut, unde vreau să îmbătrânesc și să ajung să-mi plimb nepoții prin parc. În sfânta sâmbătă care tocmai s-a scurs pe lângă noi, 21 martie mai exact, am aflat câteva lucruri noi și interesante despre Cluj-Napoca, lucruri pe care chiar dacă poate le-aș fi găsit prin cărți sau pe wikipedia, parcă e mai mișto să le auzi povestite de la altcineva pentru prima dată. Am luat parte la un tur special organizat de Oana și echipa ei de voluntari faini Cluj Greeters pentru comunitatea bloggerilor din Cluj. By the way, Cluj Greeters e o inițiativă foarte mișto care a prins la nivel internațional și a fost implementată și la Cluj, taman în anul Capitalei Europene a Tineretului. Această inițiativă presupune oferirea de tururi ghidate gratuite pentru cei care vor să cunoască mai bine Clujul, străini sau români.

O fo’ fain de tăt, mai facem din astea, că-s multe lucruri faine de descoperit în orașul ăsta minunat.

Am aflat că pe strada Emile Zola din zona Pieței Muzeului există o clădire care a fost pușcărie înainte cu mulți ani și unde a fost închis și Baba Novac.

Am aflat și că celebra stradă „în oglindă”, Iuliu Maniu, a fost proiectată de un arhitect maghiar și construită de o firmă austriacă, fiind prima stradă comercială din Cluj.

strada in oglinda cluj iuliu maniu

Cea mai veche clădire de pe strada Memorandumului, fosta 30 decembrie, este clădirea Liceului Economic, în prezent în renovare.

cladirea fostului liceu economic memo cluj

În casa de pe strada Emil Isac nr. 21 a locuit prin 1800 fotograful care a oferit primele cursuri foto din Cluj.

Calul lui Matei Corvin din Piața Unirii se află pe soclu cu toate picioarele jos pentru că a murit pe cale naturală. Dacă era poziționat în două picioare înseamnă că ar fi murit decapitat.

Între secolele 17 și 19, Bulevardul Eroilor a fost cunoscută drept „Ulița Mare” a orașului.

Obeliscul din Piața Muzeului a fost construit pentru regina Carolina și soțul ei, regele Francisc I.

Și câteva fotografii cu o parte din elita blogosferei clujene.

DSCN6913

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.