În ultimele zile, tot internetul a vuit pe tema crizei din Grecia, toată lumea a avut o părere bună sau mai puțin bună despre situația în care se află statul elen, dar puțini au avut o părere despre ceea ce se întâmplă la vecinii noștri de peste Prut, în Republica Moldova, unde au loc manifestații cu zeci de mii de oameni în stradă care cer unirea cu România. Subiectul e unul bun și merită dezbătut un pic mai temeinic.

Personal, susțin unirea cu Republica Moldova și îi consider pe basarabeni frații noștri, români adevărați, dar dacă ar fi să gândesc realist, trebuie să recunosc că sunt puțin cam sceptic în privința unirii și nu prea cred că va avea finalitatea așteptată de toată lumea. În primul și în primul rând, pentru că nu are nimeni niciun interes ca România, un stat relativ sărac și profund îndatorat la Banca Mondială, să se unească cu Republica Moldova, alt stat poate mult mai sărac și mai slab dezvoltat decât România, nimeni dintre cei care contează, și anume reprezentanții celor două state. Pe de o parte, statul român nu vrea o a doua gură de hrănit, ca să zic așa, Moldova nefiind o țară în care economia duduie, au și ei mari probleme de ordin financiar, iar recesiunea e în floare acolo, iar România abia se susține pe ea cu plata salariilor, pensiilor și alte indemnizații, darămite să mai susțină și Republica. De unde atâta belșug? Pe de altă parte, statul moldovenesc nu prea ar avea niciun interes ca să se unească cu România pentru că asta ar însemna să se îndepărteze de Rusia, lucru care ar duce, inevitabil, la creșterea prețurilor și accizelor. Și n-ar mai cumpăra moldovenii pachetul de țigări cu 2-3 lei că l-ar cumpăra cu cât îl cumpărăm noi, în România, adică vreo 10 și ceva de lei. Și n-ar mai da ei 2-3 lei pe litrul de benzină cum e în prezent acolo, că l-ar da cu 5-6 lei cât e în România. De ce ați vrea să schimbați asta? Știu, salariile sunt mici și la voi, nu aveți prea multe oportunități, ca și la noi de altfel, dar ultima oară când am verificat nici România nu era un paradis fiscal, cu o economie puternică și o țară super-dezvoltată unde salariile sunt de mii de euro în toate sectoarele de activitate.

În plus, un alt argument concret pentru care nu văd o posibilă unire în viitorul apropiat între Republica Moldova și România e datorită faptului că vecinii noștri de peste Prut sunt mai apropiați de Rusia decât de România. Desigur, vorbesc românește, evident, ies 20.000 de oameni în stradă pentru a cere unirea, marea lor majoritate tineri, „Basarabia pământ românesc” și așa mai departe, dar să nu uităm de faptul că în Moldova peste tot e scris în două limbi, română și rusă, cetățenii vorbesc toți limba rusă, majoritatea dintre ei au joburi și afaceri la Moscova și prin Rusia, unele relativ bine plătite la care nu prea îți vine să renunți atât de ușor pentru că unii vor să se unească cu o țară slabă din punct de vedere economic ca România, iar gazul le vine tot de la ruși. Practic, Rusia controlează economic aproape totul în Republica Moldova. Și să presupunem că România și Republica Moldova ar deveni cândva un singur stat, vă dați seama că Putin, la cât de nebun e, ar fi în stare să închidă granița și să nu mai accepte nici picior de moldovean în Rusia. Și oamenii care au afaceri și lucreaă în Rusia vor rămâne fără obiectul muncii. Și atunci, vă rog să-mi spuneți voi mie, cum ar putea fi posibilă o unire cu România în aceste condiții, când „Mama Rusie” domină Republica?

Haideți să lăsăm naționalismul puțin deoparte și să fim realiști.

Toate acestea le-am aflat din discuțiile cu alți basarabeni și câteva persoane care au fost în Republică și au văzut cum stau lucrurile de la fața locului, iar realitatea este că, la ora actuală, e extrem de greu să aibă loc unirea dintre România și Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum stai cu matematica? Protectie impotriva robotilor si spammerilor! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.